OM en politie richten zich tot ouders: “Houd kinderen thuis”

Date:

Deel bericht:

Rotterdam/Landelijk – De Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat veel van de opgepakte relschoppers die afgelopen avonden zijn opgepakt, tieners zijn en nog bij hun ouders wonen. Het OM en de politie roepen daarom ouders op om hun kinderen thuis te houden.

Op veel plaatsen was het afgelopen avonden onrustig. Dit ging van vernielingen en plunderingen tot excessief geweld naar hulpverleners en journalisten. In Rotterdam zijn dinsdag vier personen aangehouden in verband met opruiing, waarvan de jongste pas elf jaar oud is.

- Advertisement -

De politie staat in diverse gemeentes op scherp en houdt rekening met het ergste. Het OM en politie waarschuwen iedereen die erop uit is om rotzooi te trappen: “De avondklok is er niet voor niets. Intussen wordt gekeken of en hoe de schade kan worden verhaald op de relschoppers.”

Contact is onderdeel van de oplossing
Politie en OM zien dat jongeren via social media werden opgeroepen om de straat op te gaan. Een deel is gevoelig voor dit soort oproepen, die vallen onder opruiing.

Opruiing is een misdrijf en de politie is inmiddels al bij meerdere jongeren aan de deur geweest. Schouten: “Het is niet altijd zichtbaar voor ouders wat zich online afspeelt, maar ga erover in gesprek en voorkom grote problemen. Dat contact maakt echt onderdeel uit van een oplossing. Daarnaast is het ook nodig dat er aandacht is voor ouders die geen vat hebben op hun kinderen. Waar mogelijk worden mensen in contact gebracht met Veilig Thuis.’’

Snelrecht
Het OM zet in op strenge straffen voor iedereen iedere relschopper die zich schuldig heeft gemaakt aan geweldplegingen en plunderingen. Heleen Rutgers: “De meeste zaken worden de komende weken afgehandeld en op meerdere plekken in het land lopen onderzoeken. Zeker gelet op het grote aantal camerabeelden is de verwachting dat wij in heel Nederland de komende weken nog vele aanhoudingen gaan verrichten.’’

Het OM werkt de strafzaken zo adequaat mogelijk af. Dat betekent dat relatief eenvoudige zaken zoveel als mogelijk via snelrecht worden afgewerkt. Rutgers: “Denk dan bijvoorbeeld aan iemand die een steen heeft gegooid en direct werd opgepakt. Er zijn echter ook zaken die complexer liggen. Een voorbeeld zijn is het plundering van winkels. Wanneer iemand daarvoor wordt aangehouden, is extra onderzoek wenselijk. Was de verdachte bij een of meerdere zaken betrokken? Wat was zijn aandeel? Die vragen hebben meer tijd nodig en zijn in beginsel minder geschikt voor snelrecht.”

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Auto plonst in het water Delftweg Rotterdam

Rotterdam- Woensdagmiddag 22 mei rond 13.45 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden op de Delftweg. Een bestuurder verloor...

Voor de tweede dag op rij gaslek door aanleg glasvezel Dr. J.M. den Uylstraat Oudenhoorn

Oudenhoorn - Voor de tweede dag op rij is er in Oudenhoorn een gaslekkage ontstaan door de aanleg...

Brand in industriepand snel geblust Lorentzweg Spijkenisse

Spijkenisse - Eind van de ochtend is er brand ontstaan in een industriepand aan de Lorentzweg. Hier werd...

‘Meer drugslabs ontmanteld dan ooit’

Landelijk - In 2023 ontmantelde de politie aanzienlijk meer drugsproductielocaties dan in de jaren ervoor. Dit en meer...