dinsdag, juli 27, 2021
21.6 C
Rotterdam
dinsdag 27 juli 2021

Acties Politievakbond op komst na aflopen ultimatum

Landelijk – Er zijn acties van de politie op komst. Dat heeft de politievakbond ACP bekend gemaakt, nadat vandaag het ultimatum afliep.

De vakbonden en het kabinet waren aan het onderhandeling over een nieuw politie-cao. In de onderhandelingen werd onder andere gevraagd om een loonsverhoging van 2,5% voor de periode tot 1 mei 2022. Minister Grapperhaus wilde gaan tot 1,3% procent, tot onvrede van de bonden.

Garantie op behoud koopkracht
De reden dat de bonden niet akkoord gaan met het voorstel van Grapperhaus is dat ze willen voorkomen dat de koopkracht van de politiemedewerkers er op achteruit gaan: “Het zou de overheid sieren als ze zou besluiten de politiemedewerkers van die inkomensgarantie te voorzien.”

De teleurstelling lijkt bovenal te zitten bij de verhoogde werkdruk, aldus de bond: “De werkdruk bij de politie was voorafgaand aan de COVID 19-pandemie al zorgwekkend genoeg. En sinds het uitbreken van de coranacrisis is de belasting van de politiemedewerkers alleen maar toegenomen. […] Nog altijd wordt van de collega’s veel loyaliteit en meegaandheid gevraagd om de roosters rond te krijgen voor alle corona-inzet. Het zijn ook nu weer de medewerkers die het mogelijk maken dat deze cruciale overheidsinstantie blijft reilen en zeilen – vaak ten koste van hun eigen gezondheid en/of privéleven.”

Reactie Kabinet
In een gepubliceerde brief van het kabinet aan de vakbonden wordt vol lof gesproken over de politiemedewerkers. Toch hebben zij wat hun betreft een bod gedaan die in hun ogen goed genoeg is. Mede door de verwachte economische achteruitgang en loonontwikkeling in de marktsector, vindt het kabinet het onmogelijk de gestelde eisen van 2,5% in te willigen.

Acties voorbereiden
“De voorbereidingen voor de eerste acties zijn inmiddels in gang gezet, want de bonden willen zo snel mogelijk uit de startblokken komen.”, aldus het ACP. Tegelijkertijd zijn ze zich ervan bewust dat actievoeren tijdens de COVID 19-pandemie extra vindingrijkheid en zorgvuldigheid vereist. “Wat ons betreft wordt het beheerst beginnen, daardoor begrip en draagvlak opbouwen en dan opschalen naar steeds hardere acties tijdens de formatie van het nieuwe kabinet.”, aldus een woordvoerder van de Landelijk Actiecentrum.

Wat voor acties verwacht kunnen worden, is vooralsnog onbekend.


Wel akkoorden op andere punten
Er wordt sinds eind oktober al onderhandeld. Over andere verbeteringen in arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden zijn de bonden en werkgever het wel “al zo goed als eens geworden”, aldus vakbond ACP. Zo worden er verbeteringen doorgevoerd op het gebied van veilig en gezond werken, loopbaankansen en krijgen collega’s uit diverse loonschalen recht op ME-vergoeding.

Related Articles

Woning aan Persoonskade in Rotterdam beschoten; Politie zoekt getuigen

0
Rotterdam - Op 26 juli is een woning aan de Persoonskade in Rotterdam beschoten. De...

Slachtoffer schietincident Schiedam overleden; Twee verdachten aangehouden

0
Schiedam - Het slachtoffer dat maandagmiddag werd neergeschoten op de Loeffstraat in Schiedam, is overleden...

Politie op zoek naar vermiste 13-jarige Chaheny

0
De politie is op zoek naar de 13-jarige Chaheny, ze is op 24-07 weggegaan van...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Slachtoffer van Schiedamse schietpartij alsnog overleden

Slachtoffer van Schiedamse schietpartij alsnog overleden [...]

Woning beschoten op Rotterdam-Zuid

Woning beschoten op Rotterdam-Zuid [...]

Rotterdams meisje van 13 jaar al drie dagen vermist

Rotterdams meisje van 13 jaar al drie dagen vermist [...]

Oprichter Kees Veldboer Ambulance Wens onverwacht overleden

Oprichter Kees Veldboer Ambulance Wens onverwacht overleden [...]

Koopgoot wordt even ‘Koopsloot’ in binnenstad Rotterdam

Koopgoot wordt even ‘Koopsloot’ in binnenstad Rotterdam [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,003VolgersVolg