Acties Politievakbond op komst na aflopen ultimatum

Date:

Deel bericht:

Landelijk – Er zijn acties van de politie op komst. Dat heeft de politievakbond ACP bekend gemaakt, nadat vandaag het ultimatum afliep.

De vakbonden en het kabinet waren aan het onderhandeling over een nieuw politie-cao. In de onderhandelingen werd onder andere gevraagd om een loonsverhoging van 2,5% voor de periode tot 1 mei 2022. Minister Grapperhaus wilde gaan tot 1,3% procent, tot onvrede van de bonden.

- Advertisement -

Garantie op behoud koopkracht
De reden dat de bonden niet akkoord gaan met het voorstel van Grapperhaus is dat ze willen voorkomen dat de koopkracht van de politiemedewerkers er op achteruit gaan: “Het zou de overheid sieren als ze zou besluiten de politiemedewerkers van die inkomensgarantie te voorzien.”

De teleurstelling lijkt bovenal te zitten bij de verhoogde werkdruk, aldus de bond: “De werkdruk bij de politie was voorafgaand aan de COVID 19-pandemie al zorgwekkend genoeg. En sinds het uitbreken van de coranacrisis is de belasting van de politiemedewerkers alleen maar toegenomen. […] Nog altijd wordt van de collega’s veel loyaliteit en meegaandheid gevraagd om de roosters rond te krijgen voor alle corona-inzet. Het zijn ook nu weer de medewerkers die het mogelijk maken dat deze cruciale overheidsinstantie blijft reilen en zeilen – vaak ten koste van hun eigen gezondheid en/of privéleven.”

Reactie Kabinet
In een gepubliceerde brief van het kabinet aan de vakbonden wordt vol lof gesproken over de politiemedewerkers. Toch hebben zij wat hun betreft een bod gedaan die in hun ogen goed genoeg is. Mede door de verwachte economische achteruitgang en loonontwikkeling in de marktsector, vindt het kabinet het onmogelijk de gestelde eisen van 2,5% in te willigen.

Acties voorbereiden
“De voorbereidingen voor de eerste acties zijn inmiddels in gang gezet, want de bonden willen zo snel mogelijk uit de startblokken komen.”, aldus het ACP. Tegelijkertijd zijn ze zich ervan bewust dat actievoeren tijdens de COVID 19-pandemie extra vindingrijkheid en zorgvuldigheid vereist. “Wat ons betreft wordt het beheerst beginnen, daardoor begrip en draagvlak opbouwen en dan opschalen naar steeds hardere acties tijdens de formatie van het nieuwe kabinet.”, aldus een woordvoerder van de Landelijk Actiecentrum.

Wat voor acties verwacht kunnen worden, is vooralsnog onbekend.


Wel akkoorden op andere punten
Er wordt sinds eind oktober al onderhandeld. Over andere verbeteringen in arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden zijn de bonden en werkgever het wel “al zo goed als eens geworden”, aldus vakbond ACP. Zo worden er verbeteringen doorgevoerd op het gebied van veilig en gezond werken, loopbaankansen en krijgen collega’s uit diverse loonschalen recht op ME-vergoeding.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Brandweer rukt uit voor vat met “zuurkool” in Nieuwerkerk aan den IJssel

Nieuwerkerk aan den IJssel - De brandweer is vrijdagavond groots uitgerukt voor een melding van een niet vertrouwd...

Politieachtervolging eindigt met aanhouding van verdachte na crash in woonwijk Vlaardingen

Schiedam - Op donderdag 11 juli heeft de politie in de Boerhavestraat geprobeerd een man in een auto...

Snelweg A20 weer vrij na mega-ongeluk met vrachtwagen bij Moordrecht

De A20 richting Gouda was donderdag urenlang afgesloten na een ernstig ongeval tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en...

Man (25) aangehouden als verdachte fatale steekpartij De Klerkstraat Rotterdam

Rotterdam - Vandaag heeft de politie een 25-jarige man uit Rotterdam aangehouden vanwege zijn betrokkenheid bij een dodelijke...