Avondklok per direct opgeheven door uitspraak Rechtbank Den Haag

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Dinsdag 16 februari heeft de Rechtbank in Den Haag geoordeeld dat de avondklok per direct moet worden opgeheven.

De zaak was aangespannen bij de rechtbank door de groep Virus Waarheid die al maanden strijdt tegen de diverse maatregelen, omdat deze in hun ogen onrechtmatig en overbodig zijn. Over diverse maatregelen zijn eerder al maatregelen geweest, waarbij de groep meestal bot ving.

- Advertisement -

De rechter heeft vandaag de groep in het gelijk gesteld. De rechtbank boog zich over de wetgeving waarop de avondklok is ingesteld en oordeelde dat dit niet rechtmatig is.

Het kabinet heeft een verkeerde wet toegepast die hier eigenlijk niet voor is bedoeld. Het gaat om de Wet Buitengewonde bevoegdheden burgerlijk gezag (WBbbg). Deze wet is eigenlijk bedoeld voor calamiteiten. De rechter oordeelt dat er echter geen bijzondere spoedeisendheid van de avondklok is vastgesteld en ook niet voldoende is gemotiveerd wat de avondklok voor nut heeft.

De uitspraak is per direct bindend, dat betekent dat mensen vanavond al weer de straat op mogen gaan. Ook als de staat in hoger beroep gaat, dan zou een eventuele herinstelling van de avondklok pas gebeuren, nadat die uitspraak is geweest.

Of de uitspraak ook gevolgen heeft voor de uitgeschreven boetes is nog niet bekend. Als de avondklok inderdaad onterecht is ingevoerd maken personen mogelijk kans op ontbinding van de boete

 

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Woningen ontruimd door brand tegen geval Korte Vest Gouda

Gouda - Donderdagmorgen rond 06.00 uur zijn zes woningen ontruimd door een brand tegen de gevel. Op de...

Vrachtwagen en auto botsen op Vondelingenplaat in Rotterdam, chauffeur bekneld

Rotterdam - Om 16:00 uur vanmiddag heeft zich een botsing voorgedaan tussen een vrachtwagen en een auto voor...

Wandelaar valt in sloot in Ridderkerk

Ridderkerk - Woensdagochtend 27 maart rond 12.00 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden waar een wandelaar op een...

Bestuurder van bestelbus schept fietster bij uitrijden parkeervak, vrouw gewond Grote Visserijstraat Rotterdam

Rotterdam - Dinsdagmiddag 26 maart rond 17.00 uur heeft er op de Grote Visserijstraat in Rotterdam een ongeval...