Samenvatting persconferentie 23 februari 2021: “We nemen een bewust risico”

Date:

Deel bericht:

Dinsdagavond 23 februari heeft het demissionaire kabinet opnieuw een persconferentie gegeven over de stand van zaken omtrent de corona-maatregelen. Hier leest u een samenvatting van deze persconferentie.


Puntsgewijs samengevat:

- Advertisement -
  • Avondklok met drie weken verlengd tot en met 15 maart
  • Vanaf 1 maart gaan de middelbare en voortgezet onderwijs scholen weer open, er wordt nog wel uitgewerkt hoe dit vorm wordt gegeven. Leerlingen minimaal 1 dag in de week naar school, als hoofdregel geldt de 1,5m afstand. Als een leerling positief wordt gesteld gelden dezelfde afspraken als voor de basisscholen. De uitzonderingen blijven van kracht.
  • Kappers, rijscholen en bijvoorbeeld de nagelstudio’s mogen vanaf 3 maart weer starten, de sekswerkers zijn uitgezonderd. Het openstellen van de beroepen is belangrijk. Er gelden wel strenge afspraken zoals werken op afspraak.
  • Winkels mogen op afspraak open, bestellen en afhalen mag ook. Maximaal 2 klanten per verdieping, en 4 uur van te voren een afspraak. Grote bedrijven gaat het kabinet mee in gesprek voor meer steun.
  • Buitensporten wordt toegestaan in groepen tot en met de leeftijd van 27 jaar. Nu geldt dat tot 17 jaar.

uitgebreide samenvatting persconferentie

Rutte begint met komende zaterdag 27 februari zitten we een jaar in diverse maatregelen vanwege het coronavirus. We zijn op weg naar een stapsgewijze open samenlevering. Onderweg naar meer ruimte en minder beperkingen. Maar voor nu zitten we nog in een lastige fase.

Hoe langer het duurt hoe lastige het wordt. Leerachterstanden, eenzaamheid en depressie onder ouderen en jongeren. Horecaondernemer die het water aan de lippen staat. Het schuurt het knelt en het piept en het kraakt. Dat blijkt uit onder andere cijfers vanuit het Centraal Plan Bureau. We moeten daarom bereid zijn om een klein beetje meer risico te nemen.

Rutte spreekt het volk toe dat iedereen zich extra goed aan de basisregels gaat houden. Ons gedrag doet er toe, het doet er toe dat we zo vaak mogelijk de handen wassen en zoveel mogelijk thuis werkt. En zoveel mogelijk overal een mondkapje draagt. Laat je bij de minste twijfel testen, ook al ben je drie keer geweest. Blijft thuis bij de klachten, we weten dat we 1 op de 4 mensen met een positieve testuitslag toch even naar de winkel gaat voor een boodschap of de hond uitlaat.

Meer besmettingen
In de afgelopen week heeft het RIVM 20 procent meer besmetting geregistreerd. Het gaat om 29.977 gevallen, vorige week lag dat aantal nog op 25.229 positieve tests. Een positieve test betekend overigens niet dat men dan ook echt ziek is. Veel personen ervaren slechts lichte klachten te hebben. Het valt wel op dat vooral bij kinderen onder de twaalf jaar een besmetting wordt geconstateerd. Dat kan mede komen doordat de overheid het testbeleid heeft veranderd. De cijfers in het ziekenhuis zijn stabiel.

“De rek is er wel uit”
Minister Hugo de Jonge (zorg) sprak gisteren tijdens het overleg van een nieuwe fase. Er wordt goed uitgezocht wat wel weer kan en wat juist nog niet kan. De rek in de maatschappij is er wel uit. Nederland is toe aan versoepelingen. Met de nieuwe versoepelingen hoopt het kabinet dat de andere maatregelen langer vol te houden zijn.

Avondklok verlengd
Het demissionaire kabinet kondigt deze persconferentie een aardig lijst met versoepelingen aan. Dit zou besloten zijn door de maatschappelijke druk. Toch blijven er ernstige zorgen over de Britse mutatie. Daarom is besloten de avondklok te verlengen, om te compenseren voor de andere versoepelingen.

Het verlengen van de avondklok heeft wel gevolgen voor het stemmen op 15, 16 en 17 maart. De stembussen blijven tot 21.00 uur open, dus hiervoor moet een oplossing worden bedacht. Ook voor degenen die de stemmen gaan tellen moet worden gedacht, bijvoorbeeld met een eigen verklaring.

Kabinet wijkt af van volgorde
Het Kabinet heeft steeds gezegd als eerste van de avondklok afscheid te nemen. Echter blijkt dit niet mogelijk te zijn voor het versoepelen van andere maatregelen.

Op maandag 8 maart een nieuwe persconferentie, de nieuwe maatregelen lopen tot en met 15 maart, en de avondklok tot 4.30 uur.

 

 

 

 

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Zeiljacht loopt op de blokken, twee personen gered Maasvlakteboulevard Maasvlakte

Maasvlakte Rotterdam - Zaterdagochtend 20 april rond 11.25 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden. Vanmorgen is er een zeiljacht...

Schade aan woningen na explosie Kruisdijk Poortugaal

Poortugaal - Vrijdagavond 19 april rond 21.37 uur heeft er een explosie plaatsgevonden aan de Kruisdijk in Poortugaal....

Geparkeerde auto vliegt in brand Nieuwpoortweg Schiedam

Schiedam - Vrijdagavond 19 april omstreeks 18:00 is er brand uitgebroken in een voertuig aan de Nieuwpoortweg in...

Brand in kruipruimte van woning na het branden van onkruid Oberonhof Hoogvliet

Hoogvliet Rotterdam - In de kruipruimte van een woning aan de Oberonhof in Hoogvliet is Vrijdagavond brand uitgebroken....