maandag, april 12, 2021
1.7 C
Rotterdam
maandag 12 april 2021

Schriftelijke berisping voor agenten die zich racistisch uitlieten op WhatsApp

Rotterdam – Vijf agenten die zich in een WhatsApp-groep racistisch uitlieten, krijgen daarvoor een schriftelijke berisping. De onafhankelijke commissie AGFA, onder voorzitterschap van Job Cohen, kan zich met de opgelegde strafmaatregel verenigen.

Vorig jaar was er maatschappelijke verontwaardiging, nadat er WhatsApp-gesprekken uitlekten waarin zes agenten van de eenheid Rotterdam racistisch opmerkingen maakten. Een van hen verliet in die periode de organisatie. Onderzoekers van het team Veiligheid Integriteit en Klachten (VIK) van de eenheid Den Haag hoorden de overige vijf en hielden de volledige conversatie van de acht maanden die de appgroep bestond tegen het licht.

Naast de apps die eerder bekend werden, kwam daarbij ook een aantal andere kwetsende, racistische uitspraken naar voren. Daarnaast onderzocht het team de staat van dienst van de vijf collega’s en of er signalen of klachten zijn geweest van burgers of collega’s over hen. Daarover zegt het team dat het “blijkt dat dat de agenten hun werk professioneel en vanuit gelijkwaardigheid doen”.

Schriftelijke berisping
Op basis van de bevindingen uit het onderzoek is plichtsverzuim vast komen te staan en zijn de vijf betrokken politiemannen een schriftelijke berisping opgelegd. Daarmee komt er een aantekening in hun dossier en blijft dit een punt van aandacht voor hun leidinggevenden. De agenten begrijpen en accepteren de straf.

Reactie politiechef
Politiechef Fred Westerbeke zegt teleurgesteld te zijn geweest in de dienders, maar wil ze niet gelijk de laan uit sturen: “Uit het onderzoek blijkt dat zij hun werk zonder aanziens des persoons doen en hulp bieden aan iedereen die dat nodig heeft. Dat maakt dat ik hen nog een kans bied om te laten zien dat hun excuses oprecht zijn en mijn vertrouwen in hun professionaliteit en vakmanschap terecht is.”

Ook biedt de politiechef zijn excuses aan naar aanleiding van de ook voor hem schokkende uitspraken: “Ik realiseer me dat deze uitspraken extra hard kunnen binnenkomen bij mensen met een migratieachtergrond en dat ik me slechts deels kan inleven in de pijn die iemand voelt bij dergelijke opmerkingen. Wij doen er alles aan om te zorgen dat we een politie voor iedereen zijn. En hoewel dat op veel fronten goed lukt, hebben we als organisatie stappen te zetten. Zowel de betrokken agenten als ik bieden excuses aan voor de uitspraken die zijn gedaan, en de pijn en mogelijk het wantrouwen die de woorden veroorzaakten.”

Related Articles

Zwaargewonde na steekpartij Beeningerstraat Rotterdam

0
Rotterdam - Bij een steekpartij in de woning aan de Beeningerstraat in Rotterdam zijn zondagavond...

Duiker gereanimeerd na duikongeval in Oostvoornse meer

0
Oostvoorne - Een duiker is zondagmiddag rond 16.00 uur ernstig in de problemen gekomen, de...

Kind gewond na aanrijding Dallelaan Spijkenisse

0
Rond kwart voor drie kwam er een melding binnen van een kind dat was aangereden...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Ongeval met auto's op Parkkade; politie denkt aan straatrace

Ongeval met auto's op Parkkade; politie denkt aan straatrace [...]

Uitstel opening terrassen weer klap voor horecaondernemers

Uitstel opening terrassen weer klap voor horecaondernemers [...]

Onduidelijkheid over heropening hogescholen eind april

Onduidelijkheid over heropening hogescholen eind april [...]

'Start opbouw songfestivalpodium belangrijk voor de sector'

'Start opbouw songfestivalpodium belangrijk voor de sector' [...]

Muurschildering Jeangu naast Ahoy krijgt meer vorm

Muurschildering Jeangu naast Ahoy krijgt meer vorm [...]

Stay Connected

9,378FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg