Schriftelijke berisping voor agenten die zich racistisch uitlieten op WhatsApp

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – Vijf agenten die zich in een WhatsApp-groep racistisch uitlieten, krijgen daarvoor een schriftelijke berisping. De onafhankelijke commissie AGFA, onder voorzitterschap van Job Cohen, kan zich met de opgelegde strafmaatregel verenigen.

Vorig jaar was er maatschappelijke verontwaardiging, nadat er WhatsApp-gesprekken uitlekten waarin zes agenten van de eenheid Rotterdam racistisch opmerkingen maakten. Een van hen verliet in die periode de organisatie. Onderzoekers van het team Veiligheid Integriteit en Klachten (VIK) van de eenheid Den Haag hoorden de overige vijf en hielden de volledige conversatie van de acht maanden die de appgroep bestond tegen het licht.

- Advertisement -

Naast de apps die eerder bekend werden, kwam daarbij ook een aantal andere kwetsende, racistische uitspraken naar voren. Daarnaast onderzocht het team de staat van dienst van de vijf collega’s en of er signalen of klachten zijn geweest van burgers of collega’s over hen. Daarover zegt het team dat het “blijkt dat dat de agenten hun werk professioneel en vanuit gelijkwaardigheid doen”.

Schriftelijke berisping
Op basis van de bevindingen uit het onderzoek is plichtsverzuim vast komen te staan en zijn de vijf betrokken politiemannen een schriftelijke berisping opgelegd. Daarmee komt er een aantekening in hun dossier en blijft dit een punt van aandacht voor hun leidinggevenden. De agenten begrijpen en accepteren de straf.

Reactie politiechef
Politiechef Fred Westerbeke zegt teleurgesteld te zijn geweest in de dienders, maar wil ze niet gelijk de laan uit sturen: “Uit het onderzoek blijkt dat zij hun werk zonder aanziens des persoons doen en hulp bieden aan iedereen die dat nodig heeft. Dat maakt dat ik hen nog een kans bied om te laten zien dat hun excuses oprecht zijn en mijn vertrouwen in hun professionaliteit en vakmanschap terecht is.”

Ook biedt de politiechef zijn excuses aan naar aanleiding van de ook voor hem schokkende uitspraken: “Ik realiseer me dat deze uitspraken extra hard kunnen binnenkomen bij mensen met een migratieachtergrond en dat ik me slechts deels kan inleven in de pijn die iemand voelt bij dergelijke opmerkingen. Wij doen er alles aan om te zorgen dat we een politie voor iedereen zijn. En hoewel dat op veel fronten goed lukt, hebben we als organisatie stappen te zetten. Zowel de betrokken agenten als ik bieden excuses aan voor de uitspraken die zijn gedaan, en de pijn en mogelijk het wantrouwen die de woorden veroorzaakten.”

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Waarschuwingsschot gelost op Nassauhaven na vuurwapenmelding op Roentgenstraat in Rotterdam

Rotterdam - Zondagmorgen 14 april hebben agenten hun wapens getrokken na een vuurwapenmelding op de Roentgenstraat. Een agent...

Forse rookontwikkeling bij brand in hooibalen Burgemeester Van Walsumstraat Mijnsheerenland

Mijnsheerenland - In een weiland aan de Burgemeester Van Walsumstraat in Mijnsheerenland is zaterdagavond brand uitgebroken in een...

Kat uit woning gered na flinke brand Gentiaanstraat Spijkenisse

Spijkenisse - Vanmiddag om iets voor 3 uur is er brand ontstaan in een appartement. Er kwam zwarte...

Grote brand legt restaurant kinderboerderij volledig in de as 3e Barendrechtseweg Barendrecht

3e Barendrechtseweg, Barendrecht - Zaterdagmiddag 13 april rond 13.52 uur is er brand uitgebroken in een restaurant op...