woensdag, april 14, 2021
3.4 C
Rotterdam
woensdag 14 april 2021

Haagse burgemeester Van Zanen overstag: Voortaan 200 demonstranten toegestaan

Den Haag – Demonstraties die in Den Haag plaatsvinden, mogen voortaan bezocht worden door maximaal tweehonderd mensen mensen. Dit heeft de Haagse burgemeester Jan van Zanen besloten onder druk van de gemeenteraad.

De politieke hoofdstad van Nederland ziet jaarlijks honderden demonstraties. Van eenmansdemonstraties tot massale protesten. Met de opkomst van corona ontstonden er fricties. Samenscholen in groepen is namelijk verboden om de verspreiding van het virus tegen te gaan, maar tegelijkertijd is het demonstratierecht een groot goed.

Door deze uitzonderlijke situatie waren er strenge afspraken verbonden aan demonstreren. Demonstreren is mogelijk, maar het is vereist dat demonstranten voldoende afstand kunnen houden en moet de organisatie laten zien dat zij dit veilig kunnen laten verlopen. Om de acties veilig te laten verlopen, stond er voorheen een maximum van honderd mensen op demonstraties.

Overstag onder druk
Jan van Zanen wilde maar als te graag vasthouden aan de eerdere regels, zodat niet de ene demonstratie opeens soepelere eisen heeft dan een andere groepering. Onder druk van een meerderheid in de Haagse gemeenteraad is de burgemeester toch overstag gegaan en zijn voortaan tweehonderd mensen welkom bij een demonstratie. Wel is de organisatie van een demonstratie nog altijd verplicht een duidelijk plan te overleggen om te bewijzen dat de veiligheid wordt gewaarborgd.

 

Related Articles

Samenvatting persconferentie corona 13 april 2021 : “Geen versoepelingen, wel buitenschoolse opvang weer open”

0
Op dinsdagavond 13 april 2021 hebben demissionair-minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte een...

Man die vrouw probeerde om te brengen in ziekenhuis Gouda veroordeeld tot celstraf en TBS

0
Gouda - De rechtbank in Den Haag heeft acht jaar celstraf en TBS met dwangverpleging...

Twee gewonden bij ongeval Langenhorst Rotterdam

0
Rotterdam - Op de Langenhorst in Rotterdam zijn dinsdagmorgen twee personen gewond geraakt bij een...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Stakingsdreiging Rotterdamse haven afgewend

Stakingsdreiging Rotterdamse haven afgewend [...]

Poster boze sheriff op winkelruiten in Hoek van Holland

Poster boze sheriff op winkelruiten in Hoek van Holland [...]

OurDomain bereikt hoogste punt

OurDomain bereikt hoogste punt [...]

1800 nieuwe fietsparkeerplaatsen in Rotterdam

1800 nieuwe fietsparkeerplaatsen in Rotterdam [...]

8 miljoen voor kankeronderzoek in Erasmus MC

8 miljoen voor kankeronderzoek in Erasmus MC [...]

Stay Connected

9,380FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg