Politie waarschuwt voor phishingmail

Date:

Share post:

De politie waarschuwt voor oplichters die mensen per mail afpersen. Er wordt benadrukt vooral niet in te gaan om de afpersingsmail.

In de e-mail krijgt de ontvanger het bericht dat hij betrapt is op het bezoeken van een pornowebsite. Er wordt beweerd dat er gelijktijdig beelden zijn gemaakt met de camera van de laptop, computer of telefoon en dat deze gelekt worden als er niet wordt betaald.

- Advertisement -

In sommige gevallen wordt er zelfs een (oud) wachtwoord meegestuurd, zodat de oplichter nog realistischer overkomt. Als het inderdaad uw (oude) wachtwoord is, dan is dat ooit bij een lek op internet beland. De ‘visser’ heeft dit daar bemachtigd.

Het lijkt erop dat de verzonden mails in bulk zijn verstuurd. Het gaat dus om exact dezelfde mail die naar een grote groep mensen is gestuurd. Het is een vorm van oplichting die vaker en in meerdere landen plaatsvindt.

E-mail melden
De politie roept mensen op die een dergelijke mail ontvangen hebben, om dit te melden bij de fraudehelpdesk en het mailtje daarna te verwijderen. Er wordt geadviseerd om hierna ook wachtwoorden te wijzigen en te controleren of de beveiligingssoftware op uw toestel up to date is.

Op deze pagina van de politie kunt u controleren of uw e-mail en/of wachtwoord gekraakt is.

Toch betaald?
Bent u toch ingegaan op de mail, dan raadt de politie aan direct contact op te nemen met uw bank en de situatie voor te leggen. Zij zullen u dan verder helpen.

- Advertisement -

Gerelateerd