Politie waarschuwt voor phishingmail

Date:

Deel bericht:

De politie waarschuwt voor oplichters die mensen per mail afpersen. Er wordt benadrukt vooral niet in te gaan om de afpersingsmail.

In de e-mail krijgt de ontvanger het bericht dat hij betrapt is op het bezoeken van een pornowebsite. Er wordt beweerd dat er gelijktijdig beelden zijn gemaakt met de camera van de laptop, computer of telefoon en dat deze gelekt worden als er niet wordt betaald.

- Advertisement -

In sommige gevallen wordt er zelfs een (oud) wachtwoord meegestuurd, zodat de oplichter nog realistischer overkomt. Als het inderdaad uw (oude) wachtwoord is, dan is dat ooit bij een lek op internet beland. De ‘visser’ heeft dit daar bemachtigd.

Het lijkt erop dat de verzonden mails in bulk zijn verstuurd. Het gaat dus om exact dezelfde mail die naar een grote groep mensen is gestuurd. Het is een vorm van oplichting die vaker en in meerdere landen plaatsvindt.

E-mail melden
De politie roept mensen op die een dergelijke mail ontvangen hebben, om dit te melden bij de fraudehelpdesk en het mailtje daarna te verwijderen. Er wordt geadviseerd om hierna ook wachtwoorden te wijzigen en te controleren of de beveiligingssoftware op uw toestel up to date is.

Op deze pagina van de politie kunt u controleren of uw e-mail en/of wachtwoord gekraakt is.

Toch betaald?
Bent u toch ingegaan op de mail, dan raadt de politie aan direct contact op te nemen met uw bank en de situatie voor te leggen. Zij zullen u dan verder helpen.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Geparkeerde auto vliegt in brand Nieuwpoortweg Schiedam

Schiedam - Vrijdagavond 19 april omstreeks 18:00 is er brand uitgebroken in een voertuig aan de Nieuwpoortweg in...

Brand in kruipruimte van woning na het branden van onkruid Oberonhof Hoogvliet

Hoogvliet Rotterdam - In de kruipruimte van een woning aan de Oberonhof in Hoogvliet is Vrijdagavond brand uitgebroken....

Elektrische fiets vliegt in de brand, brandweer weet erger te voorkomen Justus van Effenlaan Waddinxveen

Waddinxveen - Vrijdagmiddag 19 april omstreeks 17:43 is er brand uitgebroken in een tuinhuisje aan de Justus van...

Drugslab 5e Industriestraat in Vlaardingen ontmanteld

Vlaardingen - Een groot drugslab in een bedrijfspand aan de 5e Industriestraat in Vlaardingen is woensdag door een...