Mogelijk tienduizenden Nederlanders onterecht in gezichtendatabase politie

Date:

Deel bericht:

Den Haag – De politie weet niet precies welke mensen terecht zijn gekomen in de gezichtendatabase voor gezichtsherkenning, dat meldt Nu.nl na onderzoek. De politie gebruikt gezichtsherkenning om mensen die op beeld en strafbaar feit plegen te identificeren.

In de database zitten ruim 1,3 miljoen gezichten van personen opgeslagen. Echter zitten er ook tienduizenden gezichten bij van personen die zijn vrij gesproken, in de meeste gevallen moet de gezichtscan dan uit de database worden verwijderd maar dat gebeurd niet altijd.

- Advertisement -

De gezichtsherkenning werkt met CATCH-software, deze vergelijkt de beelden van bijvoorbeeld beveiligingscamera’s met de gezichtsfoto’s in de database. Bij een match geeft het systeem een resultaat welke beoordeeld wordt door rechercheurs. Justitie geeft in een reactie aan NU.nl aan dat de Kamer al eerder op de hoogte is gebracht.

- Advertisement -

Gerelateerd