woensdag, april 14, 2021
5.7 C
Rotterdam
woensdag 14 april 2021

Samenvatting persconferentie 23 maart 2021 : “Perspectief korte termijn zorgelijk”

Vanwege de toename in het aantal besmettingen en de R boven de 1 kunnen de coronamaatregelen niet worden versoepeld. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte vanavond tijdens de persconferentie bekend. Een flinke domper voor onder andere de horeca.


Samenvatting puntsgewijs:

  1. Avondklok naar 22 uur vanaf 31 maart  
  2. Maatregelen verlengd tot en met 20 april
  3. Negatief reisadvies voor alle landen tot en met 15 mei

 

Rutte maakte wel bekend dat de avondklok iets later zal gaan starten. Vanaf 31 maart start de avondklok vanaf 22 uur zal ingaan in plaats van 21 uur. Dat heeft te maken met het feit dat het langer licht wordt en de handhaafbaarheid door onder andere de politie lastiger wordt.

Coronaminister De Jonge gaf in het begin aan dat we allemaal snakken naar meer vrijheid. Maar met de derde golf die inmiddels duidelijk zichtbaar is hebben we slechts tijd gewonnen. Hoe hoog die wordt is lastig te voorspellen. De afgelopen weken is het wel gelukt om de golf te vertragen, hierdoor heeft het kabinet de tijd gehad om ouderen te vaccineren, en dat is ook gelukt.

Richting de zomer meer versoepelingen
Vaccineren helpt in de strijd tegen het coronavirus. Dat is te zien want er zijn steeds minder besmettingen onder zorgmedewerkers en ouderen. Het grootste gedeelte hiervan heeft inmiddels zijn eerste prik gehad. Verwacht wordt dat begin juli iedereen die dat wil zijn eerst prik heeft kunnen halen. Dit biedt tevens gelijk perspectief om weer van start te gaan met het organiseren van bijvoorbeeld evenement.

Het verlengen van de maatregelen is een enorme domper voor de horeca, het onderwijs, de detailhandel en alle overige betrokkenen die maar één ding willen en dat is open gaan. Ondernemers hebben het verschrikkelijk zwaar en houden het hoofd vrijwel niet meer boven water. Het kabinet beloofd dat de steunpakketten niet van de één op de andere dag zullen stoppen. Er wordt gewerkt aan een plan om bedrijven verder te helpen door deze crisis heen en zeker ook erna. Veel bedrijven hebben immers leningen afgesloten om te overleven.

Rutte benadrukt nogmaals dat we de maatregelen zelf kunnen verkorten door ons goed aan de maatregelen te houden. Uit feiten blijkt dat minder dan de helft problemen heeft met de 1,5 meter, het handen wassen en thuis te blijven bij klachten.

Eerder vandaag

Perspectief korte termijn “zorgelijk”
Voorafgaand aan de persconferentie werd al doorgeschemerd dat we onze hoop niet hoog moesten houden. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gaf al aan dat de besmettingscijfers oplopen, met name op de Intensive Care-afdelingen. “Op de korte termijn is het perspectief zorgelijk”, voegde De Jonge hieraan toe.

Avondklok een uurtje later
Ondanks dat echte versoepelingen niet worden aangekondigd, is er één lichte versoepeling: de avondklok gaat een uur later in. Dit betekent dat mensen vanaf komende woensdag pas vanaf 22.00 uur thuis moeten zijn in plaats van 21.00 uur. De eindtijd van 04.30 uur blijft onveranderd.

 

 

Related Articles

Jongeren houden coronafeestje in Schollebos Capelle aan den IJssel en laten puinhoop achter

0
Capelle aan den IJssel - Jongeren hebben afgelopen nacht een coronafeestje gehouden in het Schollebos...

Auto in brand, brandweer vermoedt brandstichting Londonweg Vlaardingen

0
Vlaardingen - Op de Londonweg in Vlaardingen is afgelopen nacht een geparkeerde auto vermoedelijk in...

Brandweer haalt bewoners van balkon na brand in flat Schoonegge Rotterdam

0
Rotterdam - De brandweer heeft dinsdagavond bewoners van een balkon gered nadat er brand was...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Weer onduidelijkheid over bonus voor zorgpersoneel

Weer onduidelijkheid over bonus voor zorgpersoneel [...]

2 personen gered van balkon door brand aan de Schoonegge

2 personen gered van balkon door brand aan de Schoonegge [...]

Rotterdam gaat EU-arbeidsmigranten beter registreren

Rotterdam gaat EU-arbeidsmigranten beter registreren [...]

Scholen krijgen zelftests voor personeel

Scholen krijgen zelftests voor personeel [...]

Automobilist over de kop op A4; vermoedelijk met slok op

Automobilist over de kop op A4; vermoedelijk met slok op [...]

Stay Connected

9,380FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg