Eerste 25 verdachten aangehouden in regionale actie tegen geldezels

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – In de strijd tegen internetoplichting en witwassen heeft de politie afgelopen tijd vijfentwintig geldezels aangehouden. De politie geeft aan de komende tijd meer acties te houden en waarschuwt jongeren voor de gevolgen van het zijn van geldezel.

Geldezels zijn personen die hun bankrekening beschikbaar stellen aan criminelen. De criminelen hebben geld buiten gemaakt door middel van oplichting of andere misdrijven en gebruiken dergelijke geldezels om zelf buiten beeld te blijven.

- Advertisement -

De criminelen ronselen veelal jongeren of kwetsbare personen, zoals mensen in geldnood of met een verstandelijke beperking. Deze groepen worden lekker gemaakt met de gedachte om ‘snel en makkelijk’ geld te verdienen, maar worden hierdoor – bewust of onbewust – mededader in de gepleegde misdrijven.

Rotterdamse actiedagen
De eenheid Rotterdam staat landelijk gezien aan de top 3 met meeste geldezels. De politie noemt het een ’toenemend probleem’ en zegt dat het om zeker vierhonderd verdachten gaat. Het zijn voornamelijk (jong)volwassenen in de leeftijd van 20-30 jaar, waarvan een groot deel woont in Rotterdam-Zuid.

Tijdens de eerste actie zijn vijfentwintig verdachten in de leeftijd van 15 tot 55 jaar, uit Rotterdam, Hoogvliet, Pernis, Poortugaal, Rhoon, Barendrecht en Ridderkerk aangehouden. In het politiebureau aan de Allegonda Gremmerstraat in Rotterdam waren afgelopen weekend reclasseringsmedewerkers, rechercheurs en een officier van justitie aanwezig, om de verdachten diezelfde dag nog een straf op te leggen en hen te wijzen op hun gedrag en de enorme gevolgen van het zijn van een geldezel.

Omdat de verdachten vaak ook zelf geldproblemen hebben, waren er gemeentemedewerkers en mensen van Homerun Forensische Zorg aanwezig om de verdachten bij te staan bij hun problemen. Op deze manier hoopt men de kans op herhaling te voorkomen.

Straffen
Zeventien verdachten hebben straffen opgelegd gekregen variërend van taakstraffen (tot 80 uur), geldboetes, het betalen van een schadevergoeding en bijzondere voorwaarden. Daarbij moet gedacht worden aan passende dagbesteding en meewerken aan schuldhulpverlening. Acht verdachten die afgelopen zondag zijn verhoord, horen binnenkort het oordeel van de officier van justitie.

Meer acties gepland
De politie van de eenheid Rotterdam geeft aan dat er meer acties tegen geldezels gepland staan. Met de aanpak wordt het proces van gedigitaliseerde cybercrime verstoord en de kans vergroot om uit te komen bij de hoofddaders achter deze cybercrimedelicten.


Word geen geldezel

De politie benadrukt de risico’s van het worden van geldezel. De pakkans namelijk 100%. Zodra banken lucht krijgen van verdachte transacties, zijn alle gegevens van de rekeninghouder bekend. De gevolgen daarna zijn ingrijpend:

  • De geldezel draait op voor de schade en wordt strafrechtelijk vervolgd. Hij kan een forse schuld oplopen en een strafblad krijgen.
  • Met een strafblad krijg je geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Zonder VOG kan je een aantal studies vergeten. Ook je kansen op het krijgen van een baan, zijn dan aanzienlijk kleiner.
  • Je komt bovendien op een lijst (het zogeheten incidentenwaarschuwingssysteem financiële instellingen): hij of zij kan soms wel acht jaar geen of zeer moeilijk gebruikmaken van financiële diensten van banken, zoals het aangaan van een lening of hypotheek, het afsluiten van een telefoonabonnement of het openen van een nieuwe rekening.

Tips om geen geldezel te worden

  • Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders.
  • Stel je rekening niet aan iemand anders beschikbaar. Ook niet aan een bekende.
  • Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook.
  • Ga niet zo maar in op vacatures waar je snel en makkelijk veel geld kan verdienen. Controleer of het (buitenlandse) bedrijf of persoon uit die mooie vacature wel echt bestaat.
- Advertisement -

Gerelateerd