zaterdag, juli 24, 2021
19.2 C
Rotterdam
zaterdag 24 juli 2021

Unieke blustrein opgeleverd voor Rotterdamse Waalhaven

Rotterdam – Het is een uniek voertuig: ProRail heeft namelijk de allereerste blustrein in Nederland laten bouwen. De trein zal na oplevering gestationeerd worden aan de Rotterdamse Waalhaven.

De trein is opgeleverd door Kenbri Fire Fighting, een bedrijf gevestigd in Numansdorp wat gespecialiseerd is op het gebied van brandbestrijding. Het bedrijf maakt onder andere brandweervoertuigen, van de standaard autospuitwagens tot gespecialiseerde wagens bestemd voor luchtvaart of industrie.

“We zijn er ontzettend trots op dat we deze opdracht voor ProRail mogen uitvoeren,”zegt Arjo Horsten, commercieel directeur van Kenbri’s businessunit Industrie. “Binnen zes weken hebben we de gehele trein, van technische tekening tot en met de operationele oplevering, kunnen afronden. Een gigantische uitdaging die we samen met ons hele team en al onze leveranciers voor elkaar gekregen hebben; daar zijn we natuurlijk supertrots op”

“Eigenlijk hebben we een gigantische blusrobot gemaakt”
De 67 meter tellende blustrein bestaat uit een locomotief en drie draagwagons. Hierop zijn alle voorzieningen gebouwd die nodig zijn voor adequate bestrijding van brand op de Waalhaven: een fire fighting container met pomp, svm-tank, schuimmengsysteem, 8.000 liter schuimvormend middelen aansturingstechniek, meerdere watertanks en twee blusmonitoren. De totale watercapaciteit is 150.000 liter die indien nodig gedurende de calamiteit bijgevuld kunnen worden.

Daarnaast is de trein en de bediening van de blusmonitoren geheel op afstand bestuurbaar. Hierdoor worden de gevaren voor de blussende manschappen tot een minimum beperkt. “Eigenlijk hebben we een gigantische blusrobot gemaakt”, aldus projectleider Joost van Hagen.

Waalhaven
Het emplacement aan de Waalhaven is ingericht voor het verwerken van treinverkeer van en naar diverse bedrijven in en om de Rotterdamse haven. Vanaf dit terrein worden treinen verder geleid, uiteindelijk voor vervoer verder Europa in. Andersom worden treinen uit heel Europa via Kijfhoek onder andere naar Waalhaven Zuid geleid.

Er wordt gehandeld met een grote diversiteit aan goederen, waaronder ook (brand)gevaarlijke stoffen die zijn opgeslagen in (tank)containers. Vanwege deze activiteiten en de mogelijke gevolgen voor de openbare veiligheid, worden strenge eisen gesteld aan de beheersmaatregelen bij brand of andere calamiteiten op het emplacement.

Opgeleverd in recordtijd
Het is ondertussen april en de trein is in ruim een maand operationeel, getest én opgeleverd; “een wereldwijd unicum is in een wereldrecordtijd gerealiseerd.” Daarnaast heeft ProRail de hele maand maart gebruikt om met realistische scenario’s te testen en is de gehele infrastructuur voor deze operatie afgerond en opgeleverd.

Related Articles

Auto brandt volledig uit aan de Burgemeester van Beresteijnlaan Capelle aan den IJssel

0
Capelle aan den IJssel - Een auto is vanavond rond 23.30 uur volledig uitgebrand aan...

Persoon zwaargewond na schietpartij Valeriusrondeel Capelle aan den IJsel

0
Capelle aan den IJsel - Bij een schietpartij aan het Valeriusrondeel in Capelle aan den...

Twee eiergooiers in Vlaardingen op heterdaad betrapt

0
Vlaardingen - Sinds november vorige jaar zijn minstens 65 huishoudens in Vlaardingen de dupe geworden...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Niels van der Velden opgesloten in quarantainehotel in Palma

Niels van der Velden opgesloten in quarantainehotel in Palma [...]

Sportvelden op de Beukelsdijk krijgen kunstzinnige upgrade

Sportvelden op de Beukelsdijk krijgen kunstzinnige upgrade [...]

Deze zomer maar één rijbaan beschikbaar op Zuiderparkweg

Deze zomer maar één rijbaan beschikbaar op Zuiderparkweg [...]

Eiergooiers in Vlaardingen op heterdaad betrapt

Eiergooiers in Vlaardingen op heterdaad betrapt [...]

Extra sport en cultuur voor leerlingen op Zuid

Extra sport en cultuur voor leerlingen op Zuid [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
7,994VolgersVolg