Samenvatting persconferentie corona 13 april 2021 : “Geen versoepelingen, wel buitenschoolse opvang weer open”

Date:

Deel bericht:

Op dinsdagavond 13 april 2021 hebben demissionair-minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte een coronapersconferentie gegeven.


Samenvatting puntsgewijs :

- Advertisement -
  • Buitenschoolse Opvang gaat weer open vanaf maandag 19 april
  • Geen verdere versoepelingen

Uitgebreide samenvatting

Mark Rutte
Gisteren kwam op 1 van de social media kanalen een bericht voorbij dat dat precies samenvat waar we nu zijn. Een ziekenhuismedewerker schreef dat we in twee werelden leven. Binnen en buiten het ziekenhuis. Feit is dat de ziekenhuizen weer net zo vol liggen als bij de eerste golf, de planbare zorg is vrijwel volledig afgeschaald. Feit is elke dag dat mensen doodgaan op de intensive care ook beneden de 60 jaar.

Iedereen ziet dat de situatie in de ziekenhuizen nijpend is, het ziekteverzuim ligt behoorlijk hoog. De cijfers liegen er niet om, maar ook de situatie in het normale leven is ook nijpend. Overal nemen de problemen toe en onderkent het kabinet ook niet. Ons geduld neemt, onze emoties lopen op. De beperkingen in ons dagelijks leven gaan knellen, en het is begrijpelijk dat het volgen van de maatregelen steeds moeilijker wordt.

De werkelijkheid is dat het einde echt in zicht is, de werkelijkheid dat de samenleving op een verantwoorde manier weer open kan. Als we over de piek heen raken, durft het kabinet de risico’s van het opheffen van beperkingen aan. Dit zal in kleine stapjes gebeuren. Er is een openingsplan gemaakt, hierin zal Hugo de Jonge meer vertellen.

Het is waar dat op woensdag 21 april de eerste versoepelingen gezet zouden kunnen worden, het is vervelend dat deze datum ongewild naar buiten is gekomen. Dat is buitengewoon ongelukkig. Er wordt gekeken per week, en volgende week dinsdag op 20 april wordt er gekeken of bepaalde sectoren weer open kunnen.

Hugo de Jonge
Het openingsplan zal in 5 stappen gebeuren, om hiernaar te kijken volgen we de cijfers van de ziekenhuizen. De eerste twee stappen worden voorzichtig genomen. Iedere week wordt er gekeken wat er kan.

In de eerste stap in het openingsplan:

  • gaan de terrassen en winkels open onder voorwaarden;
  • vervalt de avondklok; en
  • mag iemand 2 mensen thuis ontvangen in plaats van 1.

Dit kan op z’n vroegst 28 april en alleen als het aantal ziekenhuisopnames van mensen met corona duidelijk afneemt. Op 20 april wordt bekend of deze stap op 28 april gezet kan worden.

Op z’n vroegst wordt 11 mei de tweede stap in het openingsplan gezet. Ook dan moet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten weer duidelijk verder zijn afgenomen. Dan kan er bijvoorbeeld weer meer als het gaat om sporten. Daarna volgt de derde stap waarin nog meer binnen mag, zoals het onder voorwaarden openen van restaurants, bioscopen en musea. Hiervoor geldt dan nog wel een maximaal aantal gasten of bezoekers. In de stappen die volgen, wordt dit aantal verhoogd. Welke maatregelen vanaf wanneer worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, zie je ook in het openingsplan.

De derde tot en met de vijfde stap worden de beperkingen losser gelaten. Om hier sneller mee om te gaan kan men toegangstesten gaan houden. In principe blijft de basisregel, kan het sneller dan doen we het, kan het niet doen we het niet. Een exacte datum is dus niet te noemen. Het virus is daarvoor te onvoorspelbaar. Dit is afhankelijk van bijwerkingen in Vaccins en de beschikbaarheid. Eventuele nieuwe mutaties, en nog belangrijker. Hoe goed houden we ons zelf aan de maatregelen.

Algemene aanpassingen

Bijschoolse Opvang (BSO) weer open volgens regulier rooster
Er komt licht voor ouders van schoolgaande kinderen. Vanaf maandag 19 april gaat de Bijschoolse Opvang weer open voor alle kinderen. Dat besluit kwam op dinsdagmorgen al naar buiten. er zijn goede plannen gemaakte waardoor het veilig mogelijk is om kinderen weer op te vangen. Voor de BSO gaat exact hetzelfde gelden als voor het basisonderwijs. Zodra een kind klachten vertoond blijft het thuis en wordt deze getest, willen de ouders niet testen dan blijft het kind 10 dagen thuis. In het geval van een coronabesmetting blijft de hele groep thuis.

De BSO bood de laatste tijd wel opvang voor werkende ouders met een vitaal beroep. Er kon dan gebruik gemaakt worden van de noodopvang. Wel zaten verschillende leeftijden bij elkaar in een groep. Andere kinderen moesten worden opgevangen door de ouders of bij vriendjes en vriendinnetjes.

De belangverenigingen van Ouders in de kinderopvang is blij met de openstelling. Zij hebben er meermaals op aangedrongen dat de rek er bij ouders uit is. Thuiswerken en de opvang van de kinderen is ontzettend zwaar. Veel ouders kampten hierdoor met stress en belden de opvangorganisaties of ze het kind echt niet konden gebracht.

Geen nieuw versoepelingen
Ondanks de geruchten die eerder werden verspreid zullen er geen nieuwe versoepelingen komen. Alle maatregelen worden minimaal met een week verlengd. Als er toch versoepeld wordt zal dit in fases gaan. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar het verder openstellen van winkels en de horeca, en wellicht het afschaffen van de avondklok per 21 april.

De horeca is boos, en ook verschillende burgemeesters pleitten voor het openstellen van bijvoorbeeld de terrassen en andere activiteiten in de buitenlucht. Met het mooie weer op komst moeten alle mogelijkheden voor gespreide recreatie in de buitenlucht worden opengesteld. Op deze manier ontstaat er meer ruimte en neemt bijvoorbeeld drukte in bossen en parken af. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vertelde gisteren dat hij dit per week gaat bekijken maar eerst moet de piek van de derde golf eraf moet zijn.

Basisregels Coronavirus

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Politie overmeesterd man met onbegrepen gedrag Croonenburgh Oud-Beijerland

Oud-Beijerland - Vrijdagavond 21 juni rond 21.41 uur zijn de hulpdiensten gealarmeerd voor een mogelijk persoon met onbegrepen...

Sishalounge doelwit van nachtelijke explosieSchiedamseweg Rotterdam

Rotterdam - In de nacht van donderdag op vrijdag heeft er rond 04:50 een explosie plaatsgevonden bij een...

Explosie zorgt voor schade aan voordeur van woning Lijnzaaddreef Spijkenisse

Spijkenisse - Donderdagnacht 20 juni rond 2.14 uur heeft er een explosie plaatsgevonden op de Lijnzaaddreef in Spijkenisse. Door...

Politie onderzoekt schietpartij Fresiastraat Rotterdam-Schiebroek

Rotterdam - Op de Fresiastraat in de Rotterdamse wijk Schiebroek heeft dinsdagavond rond 23:15 uur een mogelijke beschieting plaatsgevonden....