dinsdag, mei 18, 2021
10.5 C
Rotterdam
dinsdag 18 mei 2021

Continu protest voor klimaat gedurende formatieproces

Den Haag – Maandag 19 april is voor de toegangshekken van het Catshuis een wake gestart om aandacht te vragen voor het klimaat. De bedoeling is om dit vol te houden gedurende de formatie van de nieuwe regering.

Arie uit ‘s-Hertogenbosch is vanochtend op de trein gestapt om naar Den Haag af te reizen. Het Catshuis om precies te zijn. Bij zich heeft hij een wereldbol. “Ik wil hiermee laten zien dat het een mondiaal probleem is”, legt Arie uit. “We hebben afgesproken dat we niet meer dan anderhalve graad in temperatuur mogen stijgen, maar dat moet zich ook vertalen in gedrag.”

Arie wijst naar het Catshuis achter hem: “Het gedrag wat wij proberen te promoten, is dat in ieder geval hier, Rutte en de zijnen, dat oppakken en zeggen: ‘Jongens, we gaan voor maximaal anderhalve graad voor 2025′”.

Bezorgde burgers
De actie is ontstaan bij Extinction Rebellion, maar is inmiddels opgepakt door meerdere partijen en individuen. De aanwezigen benadrukken dat de wake niet gelinkt moet worden aan een of enkele activistische groepen, omdat het probleem maatschappelijk breed is. Ook individuele burgers hebben zich aangemeld en ze roepen iedereen om die zorgen heeft om mee te doen.

Op de vraag waarom ze hier staan, zijn ze duidelijk: de actie is ontstaan uit de verkiezingsuitslag. “De Klimaatwakers werden geboren toen iemand vlak na deze verkiezingsuitslag concludeerde dat er niets anders op zat dan te gaan waken: om tijdens het hele formatieproces ons hart vast te houden.”

Continu protest
Gedurende het hele formatieproces willen de wakers bij het Catshuis blijven staan. De nacht is daarop, gezien de avondklok, uitgezonderd. Dan wordt de actie vanaf huiskamers voortgezet en blijft ook dat gestreamd worden. Daarmee willen ze aandacht vragen bij de partijen in het formatieproces om nu concrete stappen te nemen voor het klimaat, want als het aan de wakers ligt, heeft aankomend kabinet de allerlaatste kans om op tijd actie te ondernemen.


Meer informatie en de livestreams zijn te vinden op www.deklimaatwakers.nl

Related Articles

Fatale brand Boskoop had technische oorzaak

0
Boskoop - Het onderzoek naar de fatale brand aan Den Ham in Boskoop is afgerond....

Kleine brand in keuken Max Havelaarburg Capelle aan den IJssel

0
Capelle aan den IJssel - In een woning aan de Max Havelaarburg in Capelle-Schollevaar heeft...

Politie houdt vrijwel direct verdachte overval Wibra Binnenban Hoogvliet aan

0
Hoogvliet - De politie heeft maandagmiddag een verdachte aangehouden voor een overval op een winkel...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Snelle aanhouding na overval op Wibra Hoogvliet

Snelle aanhouding na overval op Wibra Hoogvliet [...]

Sneltestcapaciteit Ridderkerk verdubbeld voor Feyenoord-duel

Sneltestcapaciteit Ridderkerk verdubbeld voor Feyenoord-duel [...]

Feyenoord laat maximaal 6500 fans toe bij duel met Sparta

Feyenoord laat maximaal 6500 fans toe bij duel met Sparta [...]

Duizenden huizen in IJsselmonde zonder stroom door storing

Duizenden huizen in IJsselmonde zonder stroom door storing [...]

Politie onderzoekt gewapende overval op winkel in Hoogvliet

Politie onderzoekt gewapende overval op winkel in Hoogvliet [...]

Stay Connected

9,394FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg