donderdag, september 23, 2021
16.2 C
Rotterdam
donderdag 23 september 2021

Continu protest voor klimaat gedurende formatieproces

Den Haag – Maandag 19 april is voor de toegangshekken van het Catshuis een wake gestart om aandacht te vragen voor het klimaat. De bedoeling is om dit vol te houden gedurende de formatie van de nieuwe regering.

Arie uit ‘s-Hertogenbosch is vanochtend op de trein gestapt om naar Den Haag af te reizen. Het Catshuis om precies te zijn. Bij zich heeft hij een wereldbol. “Ik wil hiermee laten zien dat het een mondiaal probleem is”, legt Arie uit. “We hebben afgesproken dat we niet meer dan anderhalve graad in temperatuur mogen stijgen, maar dat moet zich ook vertalen in gedrag.”

Arie wijst naar het Catshuis achter hem: “Het gedrag wat wij proberen te promoten, is dat in ieder geval hier, Rutte en de zijnen, dat oppakken en zeggen: ‘Jongens, we gaan voor maximaal anderhalve graad voor 2025′”.

Bezorgde burgers
De actie is ontstaan bij Extinction Rebellion, maar is inmiddels opgepakt door meerdere partijen en individuen. De aanwezigen benadrukken dat de wake niet gelinkt moet worden aan een of enkele activistische groepen, omdat het probleem maatschappelijk breed is. Ook individuele burgers hebben zich aangemeld en ze roepen iedereen om die zorgen heeft om mee te doen.

Op de vraag waarom ze hier staan, zijn ze duidelijk: de actie is ontstaan uit de verkiezingsuitslag. “De Klimaatwakers werden geboren toen iemand vlak na deze verkiezingsuitslag concludeerde dat er niets anders op zat dan te gaan waken: om tijdens het hele formatieproces ons hart vast te houden.”

Continu protest
Gedurende het hele formatieproces willen de wakers bij het Catshuis blijven staan. De nacht is daarop, gezien de avondklok, uitgezonderd. Dan wordt de actie vanaf huiskamers voortgezet en blijft ook dat gestreamd worden. Daarmee willen ze aandacht vragen bij de partijen in het formatieproces om nu concrete stappen te nemen voor het klimaat, want als het aan de wakers ligt, heeft aankomend kabinet de allerlaatste kans om op tijd actie te ondernemen.


Meer informatie en de livestreams zijn te vinden op www.deklimaatwakers.nl

Related Articles

Politie houdt verkeerscontrole op de Groene Kruisweg Spijkenisse

0
Spijkenisse - Deze avond heeft de politie een algemene verkeerscontrole gehouden op de Groene Kruisweg...

Vrachtverkeer stond afgelopen nacht uren vast door storing Botlekbrug A15 Rotterdam

0
Rotterdam - Vrachtverkeer heeft afgelopen nacht urenlang stilgestaan voor de zoveelste storing van de Botlekbrug....

Gewonde na ongeval met scooter Nieuwe Tiendweg Krimpen aan den IJssel

0
Krimpen aan den IJssel - Bij een ongeval op de Nieuwe Tiendweg in Krimpen aan...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Ziekenhuizen versoepelen coronaregels, afstand houden blijft

Ziekenhuizen versoepelen coronaregels, afstand houden blijft [...]

Hulp gevraagd bij vermissing van Sila (16) in Ridderkerk

Hulp gevraagd bij vermissing van Sila (16) in Ridderkerk [...]

Rotterdamse agent vast op verdenking van zedenmisdrijf

Rotterdamse agent vast op verdenking van zedenmisdrijf [...]

Diergaarde Blijdorp is uit de geldzorgen

Diergaarde Blijdorp is uit de geldzorgen [...]

Rotterdam handhaaft steekproefsgewijs op bezit QR-code

Rotterdam handhaaft steekproefsgewijs op bezit QR-code [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,064VolgersVolg