Samenvatting persconferentie dinsdag 20 april 2021: Avondklok wordt opgeheven en terrassen worden geopend

Date:

Deel bericht:

Landelijk – Dinsdagavond 20 april hebben Mark Rutte en Hugo de Jonge opnieuw een persconferentie gehouden. Tijdens de persconferentie zijn verschillende versoepelingen aangekondigd. 


Veranderingen puntsgewijs

- Advertisement -
  • de avondklok verdwijnt per 28 april om 05.30 uur.
  • Het thuisbezoek vanaf 28 april naar maximaal twee personen per dag.
  • buitenterrassen zullen worden heropend van 12.00 tot 18.00 uur in de middag. Maximaal 50 per terras.
  • Geen afspraak nodig om te winkelen vanaf 28 april.
  • vanaf 26 april gedeeltelijk fysiek onderwijs bij HBO en op universiteiten
  • Het maximale aanwezigen op een begrafenis gaat van 50 naar 100
  • Theorie-examens voor alle rijopleidingen gaan weer open

Uitgebreide samenvatting

Mark Rutte:
Het openingsplan is gebaseerd op het feit dat we voorlopig niet met 0-risico uit het coronavirus zullen komen. Zonder risico’s kan er niets, maar ze kunnen wel weloverwogen worden genomen. Dat zijn we verplicht aan alle mensen in de zorg. Maar onze samenleving snakt naar meer ruimte. Het naleven van de basisregels is wel belangrijker geworden.

Het thuisbezoek wordt uitgebreid naar twee personen. Dit is een risicovolle stap omdat de meeste besmettingen nog thuis plaatsvinden. Het is belangrijk dat men zich goed aan de basisregels houd. De verruiming wordt toegelaten omdat deze regel het moeilijkst is vol te houden.

Rutte begrijpt heel goed dat horecaondernemers meer hadden gehoopt. Maar het is een eerste stap die we nu kunnen zetten. We hopen daarmee een beetje lucht te scheppen. Ook bij de winkels wordt er een administratieve rompslomp weggenomen. Daarmee kunnen ondernemers weer doen wat ze graag willen, en dat is ondernemen.

Na het afgelopen Catshuisoverleg lekte al uit dat het kabinet positiever is over de ontwikkelingen. Dit wordt nu onderschreven door de versoepelingen die vanavond zijn aangekondigd.

Hugo de Jonge
Hugo de Jonge begon dat hij blij werd van alle berichtjes op onder andere social media. Dat mensen blij zijn dat hun of hun dierbaren zijn gevaccineerd. Het vaccineren loopt op schema. Ook het Jansen vaccin is goedgekeurd, dit houdt in dat men het eerste vaccin zal krijgen onder andere in de gezondheidszorg. Begin juli zou iedereen de eerste prik gehad moeten hebben, maar let wel dit is een vooruitzicht. Dan zouden we wel eens een hele mooie zomer kunnen hebben. Maar we zitten nog wel eventjes vast aan de maatregelen. Prik voor prik komt het normale leven steeds dichterbij. Laten we vooral daaraan vasthouden.

Avondklok verdwijnt per 28 april
Vanaf het begin werd al gezegd dat het kabinet de avondklok als eerste moest verdwijnen. Na enkele verlengingen is het nu eindelijk zover en zal deze maatregel per 28 april worden opgeheven.

Buitenterassen open van 12.00 tot 18.00
De buitenterrassen zullen ook weer worden geopend. Wel zullen er nog steeds een aantal regels hieraan verbonden zijn. Zo is er een maximum van twee personen per tafel en een totaal maximum afhankelijk van de grootte van het terras en tot maximaal vijftig bezoekers. Daarnaast moet er op afspraak worden gewerkt. Dat mag ter plekke. Tafels mogen met kuchschermen korter dan 2,50 meter worden geplaatst.

Winkel op afspraak verdwijnt
Ook zal het winkelen op afspraak worden afgeschaft. Mensen kunnen daardoor weer zelf beslissen wanneer ze een winkel bezoeken. Wel wordt hier ook nog een maximum aantal shoppers toegelaten afhankelijk van de winkelgrootte. Ook is het kabinet bedacht op de mogelijke extra toestroom die deze versoepeling met zich mee zal brengen. Bij drukte zullen daarom stewards in winkelgebieden worden ingezet.

Ook weer gedeeltelijk goed nieuws voor het onderwijs. De studenten op hogescholen en universiteiten mogen vanaf 26 april weer een dag per week fysiek onderwijs volgen.

 

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...

Politie houdt Vlaardinger aan na inval drugslab in Bleiswijk

Bleiswijk - In een garagebox in Bleiswijk aan de Overbuurtseweg is zaterdagmorgen een drugslab aangetroffen. Een 50-jarige Vlaardingen...

Scooter en fiets in botsing op Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel

Zaterdagmiddag rond 15:30 werden verschillende hulpdiensten gestuurd naar Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel waar een...