donderdag, mei 13, 2021
7.6 C
Rotterdam
donderdag 13 mei 2021

Politie kent schadevergoeding toe na hardhandig optreden tegen journalist

Rotterdam – De politieleiding in Rotterdam heeft woensdag 21 april bekend gemaakt excuses te maken tegen een persfotograaf en daarnaast ook een financiële compensatie  toe te kennen. Dit naar aanleiding van een hardhandig optreden van agenten tegen de journalist.

Afgelopen 8 april was de Dienst Speciale Interventies (DSI) bezig met een anti-terreuroefening in Hoek van Holland. Dit vond plaats op een openbare locatie waar omstanders eveneens konden komen. De Vlaardingse persfotograaf was eveneens aanwezig om wat beelden te maken en om verslag te doen van de oefening.

Leden van het arrestatieteam (onderdeel van het DSI) lopen verhoogd veiligheidsrisico en zijn daarom voorzichtig met het prijsgeven van hun ‘gezicht’. Iets wat bekend is bij journalisten en waar rekening mee wordt gehouden. In de beleving van de agenten was het beter voor de privacy van de oefenende agenten dat de fotograaf stopte met het nemen van foto’s. Dit terwijl omstanders ongehinderd foto’s konden maken.

Hardhandig verwijderd
Toen de fotograaf terecht aangaf dat hij in zijn recht stond om op een openbare locatie te fotograferen, werd hij na discussie over en weer, ten onrechte met geweld gehinderd zijn werk uit te oefenen en hardhandig verwijderd. Deze conclusie maakt de politieleiding van de eenheid Rotterdam.

Excuses
“Journalisten dienen een publiek belang en politie moeten hen hier de ruimte voor geven.”, zo laat de politie weten. De leiding van de politie Rotterdam heeft de fotograaf excuses aangeboden en een schadevergoeding toegekend. Ook heeft de politie toegezegd binnen de organisatie extra aandacht te besteden aan de kennis over de richtlijnen voor omgang met de pers.

“Journalisten mogen op straat en in openbare ruimtes opnamen maken. Journalisten en politiemensen dienen elkaars rollen over en weer te respecteren. Beide partijen dienen een publiek belang en moeten zich inspannen elkaar het werk niet onnodig moeilijk te maken”, zo stelt de NVJ. De politie staat uiteraard achter dit standpunt en hecht veel belang aan een goede omgang met de pers.

Related Articles

83 bekeuringen bij verkeerscontrole in Rotterdam Oost

0
Rotterdam - De politie heeft op woensdag 12 mei 83 bekeuringen uitgeschreven in de wijken...

Van lachen naar huilen, twee man aangehouden na verlaten plaats ongeval De Cordesstraat Hoek van Holland

0
Hoek van Holland - Een automobilist is afgelopen nacht op de Cordesstraat in Hoek van...

Politie houdt twee verdachten aan voor schietpartij Ooievaarspad Capelle aan den IJssel

0
Capelle aan den IJssel - De politie heeft twee verdachten aangehouden voor de schietpartij op...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Nog enkele honderden tickets voor Songfestival over

Nog enkele honderden tickets voor Songfestival over [...]

'Gemeentelijke steun voor Rotterdamse horeca loopt vast'

'Gemeentelijke steun voor Rotterdamse horeca loopt vast' [...]

Iets minder aanmeldingen dit jaar bij Hogeschool Rotterdam

Iets minder aanmeldingen dit jaar bij Hogeschool Rotterdam [...]

Davina Michelle tourt door Rotterdam in digitaal theater

Davina Michelle tourt door Rotterdam in digitaal theater [...]

Bewoners op Aelbrechtskade hebben overlast van junks

Bewoners op Aelbrechtskade hebben overlast van junks [...]

Stay Connected

9,390FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg