Politie kent schadevergoeding toe na hardhandig optreden tegen journalist

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – De politieleiding in Rotterdam heeft woensdag 21 april bekend gemaakt excuses te maken tegen een persfotograaf en daarnaast ook een financiële compensatie  toe te kennen. Dit naar aanleiding van een hardhandig optreden van agenten tegen de journalist.

Afgelopen 8 april was de Dienst Speciale Interventies (DSI) bezig met een anti-terreuroefening in Hoek van Holland. Dit vond plaats op een openbare locatie waar omstanders eveneens konden komen. De Vlaardingse persfotograaf was eveneens aanwezig om wat beelden te maken en om verslag te doen van de oefening.

- Advertisement -

Leden van het arrestatieteam (onderdeel van het DSI) lopen verhoogd veiligheidsrisico en zijn daarom voorzichtig met het prijsgeven van hun ‘gezicht’. Iets wat bekend is bij journalisten en waar rekening mee wordt gehouden. In de beleving van de agenten was het beter voor de privacy van de oefenende agenten dat de fotograaf stopte met het nemen van foto’s. Dit terwijl omstanders ongehinderd foto’s konden maken.

Hardhandig verwijderd
Toen de fotograaf terecht aangaf dat hij in zijn recht stond om op een openbare locatie te fotograferen, werd hij na discussie over en weer, ten onrechte met geweld gehinderd zijn werk uit te oefenen en hardhandig verwijderd. Deze conclusie maakt de politieleiding van de eenheid Rotterdam.

Excuses
“Journalisten dienen een publiek belang en politie moeten hen hier de ruimte voor geven.”, zo laat de politie weten. De leiding van de politie Rotterdam heeft de fotograaf excuses aangeboden en een schadevergoeding toegekend. Ook heeft de politie toegezegd binnen de organisatie extra aandacht te besteden aan de kennis over de richtlijnen voor omgang met de pers.

“Journalisten mogen op straat en in openbare ruimtes opnamen maken. Journalisten en politiemensen dienen elkaars rollen over en weer te respecteren. Beide partijen dienen een publiek belang en moeten zich inspannen elkaar het werk niet onnodig moeilijk te maken”, zo stelt de NVJ. De politie staat uiteraard achter dit standpunt en hecht veel belang aan een goede omgang met de pers.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Rotterdammer en Schiedammer vast voor babbeltrucs in regio Rotterdam

Rotterdam - De politie heeft twee verdachten aangehouden die ervan worden verdacht meerdere diefstallen te hebben gepleegd door...

Rijksweg A15 bij Barendrecht deels afgesloten na ongeval

Barendrecht - Maandag 18 maart is de hoofdbaan van de Rijksweg A15 in één rijrichting rond het middaguur...

Medewerkers fruitbedrijf vinden grote hoeveelheid cocaïne in levering ananassen

Regio - Medewerkers van een fruitopslag in de Rotterdamse regio heeft tijdens het uitladen van een container een...

Schade na explosies in Rotterdam en Capelle aan den IJssel

Rotterdam, Capelle aan den IJssel - In de nacht van Zondag 4 februari op Maandag 5 februari hebben...