Samenvatting persconferentie dinsdag 11 mei: Versoepelingen aangekondigd met ‘pauzeknop’

Date:

Deel bericht:

Dinsdag 11 mei werd op 19.00 uur gaven Mark Rutte en Hugo de Jonge wederom een persconferentie over de ontwikkelingen in de coronamaatregelen. Er zijn versoepelingen aangekondigd, maar een definitief groen licht wordt pas volgende week gegeven.


Veranderingen puntsgewijs:

- Advertisement -
  • Definitief besluit versoepelingen volgende week
  • Vanaf 19 mei hoogstwaarschijnlijk ‘doorstroomlocaties’ buiten weer open
  • Bij versoepelingen mogen sekswerkers weer aan het werk
  • Sporten binnen wordt weer mogelijk
  • Terrassen mogen langer open blijven
  • Algeheel negatief reisadvies vervalt

Uitgebreide samenvatting

Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge zijn deze persconferentie optimistisch, maar voorzichtig. Mark Rutte begon met een compliment voor de horeca-ondernemers en winkeliers, die hun best doen om alles goed en veilig te organiseren. Ook de meeste klanten houden zich goed aan de regels.

Daarnaast blikte Rutte ook terug op het mooie weer en dat dit toch voor drukte leidde. Het werd hierdoor soms onvermijdelijk om voldoende afstand te houden. Hij benadrukte daardoor dat mensen hierop moeten letten. Door bijvoorbeeld alleen te winkelen of bij drukte op een later moment terug te komen. Daarnaast blijkt ook dat Koningsdag voor een nieuwe toename in besmettingsuitbraken heeft geleid, met name in Amsterdam.

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet op het hart gedrukt pas te versoepelen als de daling in ziekenhuizen overtuigend is. Het kabinet komt daarom vanavond met versoepelingen, maar deze krijgen pas volgende week definitief doorgang: “Stap 2, met een pauzeknop”, aldus Rutte.

Sekswerkers weer aan het werk
Rutte zegt dat – als de versoepelingen doorgang vinden – de laatste categorie van contactberoepen, de sekswerkers, weer vanaf 19 mei aan de slag kunnen.

Terrassen langer open
De terrassen krijgen ook versoepelingen. Momenteel mogen deze open van 12.00 tot 18.00 uur. Vanaf 19 mei worden de tijden verruimd van 06.00 tot 20.00 uur. Uiteraard met de regels van maximum twee personen per tafel, tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen. Reserveren, registreren en een checkgesprek zijn ook verplicht.

Sport- en muziekscholen
Als de volgende versoepelingen kunnen, dan gaat de maximale groepsgrootte naar dertig personen buiten. Dat betekent dat buiten sporten in teamverband dat voor volwassenen mogelijk wordt, met de anderhalve meterregel in acht genomen.

Ook gaan binnensportlocaties open. Sportscholen en – hallen, zwembaden en dergelijke mogen open, mits mensen met twee personen samen sporten en er maximaal dertig mensen per ruimte zijn. Reserveren, registreren en een checkgesprek zijn ook verplicht. Kleedkamers en douches blijven binnen, met uitzondering van de kleedkamers in zwembaden.

Ook muziekscholen, dansscholen en andere locaties om kunsten te beoefenen, mogen weer open.

Recreatie buiten
Openlucht theaters, openlucht musea en openlucht monumenten mogen bij versoepelingen weer open. Ook hier geldt dat reserveren verplicht is. Groepjes van maximaal twee boven de twaalf jaar, of groter mits uit hetzelfde huishouden, zijn toegestaan.

Ook mogen attractieparken, kinderboerderijen, klimbossen, dierentuinen ook weer open.

Sportscholen en pretparken open
Als volgende stap in het versoepelingsplan zullen de doorstroomlocaties buiten weer worden geopend. Dit betekent dat dierentuinen en pretparken weer open kunnen.

Daarnaast kunnen ook sportscholen, zwembaden, en muziek- en toneelscholen weer open. Wel worden hier uiteraard een maximum gesteld aan de groepsgrootte.

In eerste instantie zouden deze versoepelingen morgen al ingaan, maar vanwege het aantal besmettingen zal dit waarschijnlijk 19 mei worden. Een definitief besluit neemt het kabinet twee dagen van tevoren.

Reisadvies
Momenteel geldt voor alle landen een negatief reisadvies. Het kabinet gaat het vanaf 15 mei weer mogelijk maken om andere reisadviezen uit te geven voor landen waar het (relatief) veilig is.

Het kabinet benadrukt dat Nederland zelf niet overal welkom is. Het is daarom raadzaam om de reisapp in de gaten te houden en ook de informatievoorziening van de beoogde landen te raadplegen.


Kijk voor meer informatie over de coronamaatregelen op de website van Rijksoverheid.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Politie verricht urenlang onderzoek tijdens reconstructie dodelijk ongeluk Maasboulevard Rotterdam

Rotterdam - Zondagochtend 3 december heeft de Politie een reconstructie-onderzoek uitgevoerd op de Maasboulevard. Hiervoor was de weg...

Auto’s glijden van Oudelandsedijk in Abbenbroek

Abbenbroek - Op de Oudelandsedijk in Abbenbroek zijn zondagmorgen 3 december meerdere auto's van de weg geraakt door...

Politie sluit kruising bij Maasboulevard met Boerengatbrug in Rotterdam af voor reconstructie dodelijk ongeval

Rotterdam - De politie sluit zondag 3 december de Maasboulevard in Rotterdam tussen 07.00 en 12.00 uur af...

Waarschuwingsschot gelost tijdens demonstratie tegen wapenbeurs NEDS 2023 Rotterdam Ahoy

Rotterdam - De politie heeft tijdens een demonstratie tegen de wapenbeurs NEDS 2023 in Rotterdam Ahoy een waarschuwingsschot...