Negen jaar celstraf geëist tegen Rotterdamse producent XTC-pillen

Date:

Deel bericht:

Rotterdam, Spijkenisse, Barendrecht – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag verschillende celstraffen geëist tegen twee Rotterdammers en een vader en zoon uit Spijkenisse. Zij werden vorig jaar aangehouden nadat bij een inval in een Barendrechtse loods zo’n 400.000 XTC-pillen werden aangetroffen.

Het onderzoek vond plaats naar drugshandel op het Dark Web. Dit startte bij twee mannen uit Pijnacker en Voorburg, die de drugs aanboden en in Duitsland per post verstuurden. Een van hen werd in Duitsland veroordeeld tot 6 jaar cel, de ander in Nederland tot 5 jaar cel.

- Advertisement -

Rotterdamse producent
In het onderzoek bleek dat er geregeld contact was met een man uit Rotterdam. Het vermoeden ontstond dat die de drugs leverde. Op 22 april vorig jaar werd de nu 34-jarige man opgepakt en werden doorzoekingen gedaan. Hij blijkt achteraf de producent te zijn van de drugs.

Bij de man thuis werd ruim 20.000 euro aangetroffen. Gelet op het feit dat hij al vijf jaar geen bekende legale inkomsten meer had, moet dit volgens het OM uit misdrijf afkomstig zijn. Er werden meerdere goederen aangetroffen die bestemd waren voor de productie van drugs, ondergebracht bij zijn zus thuis. En bij zijn oma trof de politie ook spullen voor drugslabs aan, zoals chemicaliën, ketels en gasmakers.

Omdat verdachte een tijdlang is geobserveerd, was bekend dat hij geregeld naar een loods in Barendrecht reed. Hier werd duidelijk dat er nog recent op grote schaal drugs waren geproduceerd. Een lading van bijna 400.000 pillen lag er nog opgeslagen.

Belangrijke kennis
Uit het dossier blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat de verdachte het hele proces van grondstof tot eindproduct beheerste. “Hij heeft duidelijk belangrijke kennis en ervaring,” zei de officier van justitie. “Dat wordt bevestigd door de forse voorraad aan specialistische goederen bij oma, de unieke productiebeschrijvingen en zijn betrokkenheid bij het ontwerpen van de ketels.”

De verdachte was ook niet te beroerd om het eindproduct te verkopen. Hij kwam immers in beeld via een exporteur en vertelt zelf ook nog – in een tap – dat hij vlak voor zijn aanhouding nog 70.000 pillen had weggebracht. “Ironisch is dat de kosten voor het opruimen van de drugs en het afval voor de Nederlandse overheid zijn,” hield de officier van justitie de rechtbank voor, “terwijl verdachte de afgelopen vijf jaar zelf nul belasting heeft afgedragen.”

Nog drie verdachten
Het OM eiste dinsdag tegen de 34-jarige Rotterdammer negen jaar cel. Volgens het OM heeft hij ook een mededader gehad bij de productie. Een 66-jarige Rotterdammer stond daarvoor terecht en hoorde zes jaar cel tegen zich eisen.

Een vader en zoon (60 en 31) uit Spijkenisse stonden ook voor de rechter. Zij hadden de loods in Barendrecht ter beschikking gesteld. “We zien ook hier weer dat legitieme ondernemers gemakkelijk over de streep worden getrokken,” concludeerde de officier van justitie. Tegen hen eiste het OM vier jaar cel.

- Advertisement -

Gerelateerd