Grootschalige handhavingscontrole bij metro Capelsebrug

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – Metrostation Capelsebrug was vrijdagavond het toneel van een leger aan handhavers van de RET en de gemeente en politie. Reizigers die het station passeerden werden allen gecontroleerd. Dit leverde vooral heel veel bekeuringen op voor zwartrijders en het niet dragen van een mondkapje.

© Jeffrey Jacobs

De grootschalige actie die om 17.00 uur van start ging en tot 24.00 uur is op touw nadat er meerdere meldingen zijn binnengekomen van overlastgevende jeugd en en rondom de metrostations. Wijkagenten van Ommoord, Capelle en Zevenkamp sloten zich aan bij de actie. Het was voor hen de uitgelezen kans om te zien wat voor reisbewegingen de jongeren maken in hun wijk.

- Advertisement -

Actie onderdeel van aanpak een veiliger Rotterdam Oost

De actie is op poten gezet door Jurre (35) hij is generalist bij de eenheid Rotterdam-Oost, hieronder vallen de basisteams IJsselland en Maas-Rotte. De actie vindt wel vaker plaats maar niet zo grootschalig als vandaag. Normaal gesproken wordt er met een paar man van metro naar metro gehopt. Nu vandaag deden er wel zestig man mee, hierdoor konden alle passagiers gecontroleerd worden.
is

© Jeffrey Jacobs

Het basisteam besteed veel aandacht aan grootschalige acties. In de afgelopen maanden zijn er ook meerdere grootschalige verkeerscontroles geweest in Rotterdam Ommoord en Zevenkamp. Naast de reguliere bekeuringen is de schat aan informatie groot. Vervoersbewegingen van bekende personen bij de politie worden op deze manier in kaart gebracht. Daarnaast wordt er vooral succes geboekt in de aanpak van ondermijning.

Doel van de actie is zichtbaar aanwezig zijn

Het doel van de actie was niet zozeer het uitdelen van boetes, uiteraard is de bijvangst wel een zeer groot aantal zwartrijders en niet of onjuist dragen van een mondkapje. Dat laatste leidde tot de aanhouding van een 17-jarige jongen die hierop werd bekeurd maar zijn paspoort niet wilde laten zien. Nadat hem herhaaldelijk werd gevraagd om mee te werken werd hij in de boeien geslagen. Vervolgens kwam een boze mama met zijn paspoort naar de controleplaats. Met nog een paar adviserende woorden van de agent mocht hij nadat zijn paspoort was gebracht met twee bekeuringen op zak en een preek van moeders zijn weg weer vervolgen.

© Jeffrey Jacobs

Met de actie geeft de politie een signaal af dat ook in het openbaar vervoer zich iedereen moet gedragen. Daarnaast hoopt de politie dat ook de overlast rondom stations afneemt en het daarmee dus leefbaarder voor omwonenden wordt. Natuurlijk weet ook de politie dat alleen een actie als deze niet voldoende is.

© Jeffrey Jacobs
  • De politie schreef zeven keer een bekeuring voor een mondkapje en 5x voor een verkeersovertreding. Één persoon werd bekeurd voor wildplassen en twee bekeuringen voor het drinken van alcohol in de metro. Er werden tijdens de actie tien personen aangehouden door de politie. Één persoon voor de Wet ID, en 6 gesignaleerde personen moesten nog in totaal 5473 euro aan openstaande boetes afrekenen. Één persoon moest nog 14 dagen zitten. Ook werd er nog een persoon die ontsnapt was uit een inrichting in Leiden weer teruggebracht.
  • De RET schreef 251 bekeuringen voor onder andere zwartrijden (137) het niet of onjuist dragen van een mondkapje (93), het niet tonen van het identiteitsbewijs (21). Er werden 32 waarschuwingen uitgedeeld.

Een scooterrijder die volledig beschonken op zijn scooter stapte kon ook mee in een politiebus. De man bleek veel te veel gedronken te hebben, reed zonder licht en stond nog gesignaleerd voor een geldbedrag. In de loop van zaterdagmorgen zullen alle resultaten bekend worden gemaakt.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Lichtgewonde bij eenzijdig ongeval Havendijk Schiedam

Havendijk, Schiedam - Woensdagavond 24 april rond 18.20 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden. Een automobilist is door...

Uitslaande flatbrand aan Arrheniusweg in Rotterdam

Rotterdam - Woensdagochtend 24 april is een uitslaande brand uitgebroken in een flat aan de Arrheniusweg. Mede omdat...

Aanhouding na melding steekpartij Brede Hilledijk Rotterdam

Rotterdam - Op de Brede Hilledijk is vanavond rond 19.45 uur een melding van een steekpartij geweest. De...

Kind bekneld tussen dakluik van dakterras Maashaven Noordzijde Rotterdam

Rotterdam - Op het dakterras van woningen aan de Maashaven Noordzijde is vanavond rond 17.33 uur een kind...