Samenvatting persconferentie 18 juni 2021 : Het land gaat open!

Date:

Deel bericht:

Vrijdag 18 juni om 19.00 uur gaven Mark Rutte en Hugo de Jonge wederom een persconferentie over de ontwikkelingen in de coronamaatregelen. Het land gaat vanwege de goede cijfers in de ziekenhuizen en het aantal gevaccineerde burgers verder van het slot.


Veranderingen puntsgewijs:

- Advertisement -
  • Mondkapjesplicht vervalt vanaf zaterdag 26 juni
  • Thuis gasten ontvangen mag weer vanaf 26 juni, zonder restricties op de 1,5 meter na.
  • Het advies om thuis te werken vervalt deels, werkgevers worden geadviseerd maximaal 50% van de werktijd op kantoor te zijn.
  • De 1,5 meter afstand blijft, en ook het advies om handen te wassen blijft.
  • Café en restauranteigenaren mogen hun zaken weer vullen mits de 1,5 meter afstand kan worden gegarandeerd. Ook de TV schermen mogen weer. Dit geldt ook voor alle andere bedrijven zoals theaters en bioscopen.
  • Alle sport mag weer worden uitgeoefend, ook toeschouwers zijn weer aanwezig.
  • De evenementen mogen vanaf woensdag 30 juni weer van start.

Uitgebreide samenvatting

Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge zijn deze persconferentie optimistisch, we zijn op weg naar een mooie zomer. Een verwachting die de laatste keren veel is besproken en gelukkig kan worden waargemaakt. Dat komt met name door het aantal vaccinaties.

Vanaf zaterdag 26 juni zijn er nog maar drie situaties mogelijk. Alles wat op 1,5 meter kan mag dan weer. Dit houdt in dat alles mag, dus geen verplichte sluitingstijdens meer.

De mondkapjesplicht blijft gelden als de 1,5 meter niet kan, zoals het openbaar vervoer en op de luchthavens. Dit houdt in dat je weer mag winkelen zonder een mondkapje. Wel blijft de mondkapjesplicht in het onderwijs tot de zomervakantie.

Discotheken en nachtclubs kunnen niet open op 1,5 meter afstand, maar zij mogen zonder beperkingen weer open mits er gebruik gemaakt wordt van toegangstesten en registraties voor alle gasten. Dit kan ook gelden voor de horeca. Een registratie is dan verplicht.

Waar wordt er naar gekeken :

  • Volledige vaccinatie, aantoonbaar via de App of het Coronapaspoort.
  • Een negatieve test van maximaal 40 uur oud
  • Aantoonbaar besmet geweest met corona in de afgelopen 6 maanden.

Iedereen vanaf 18 jaar en oud kan vanaf zaterdag 19 juni een afspraak maken voor de prik. Wil je liever maar 1 prik, dan kan dat met de vaccinatie van Jansen. Deze afspraak kan gemaakt worden vanaf woensdag 23 juni.

Op vakantie kan weer, maar kijk wel naar de kleurcodes van de landen. De verwachting is dat er steeds meer landen naar groen zullen springen. Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen. Kijk voor meer informatie op www.wijsopreis.nl 

Alle basisregels gelden dus nog steeds. Medio augustus bekijk het kabinet op welke manier en wanneer de laatste stap van het openingsplan (het loslaten van de anderhalve meter en de overige basisregels) gezet kan worden.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Man belandt in vuilniswagen na legen papiercontainer

Landelijk - Een opmerkelijk en huiveringwekkend incident in Arnhem. Een man is overleden toen die in een vuilniswagen...

Brand in zorginstelling Antes Prins Constantijnweg Rotterdam

Rotterdam - Vrijdagmiddag 3 mei rond 16.35 uur is er brand uitgebroken in een zorginstelling aan de Prins...

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...