Rotterdamse politie neemt illegaal Afrikaans hout in beslag bij importeur

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – In een onderzoek naar een Nederlandse houtimporteur heeft de politie op maandag 21 juni 820 kubieke meter illegaal tropisch hardhout in beslag genomen. Voor de beeldvorming: dat gaat om ruim veertig vrachtwagens vol met hout.

Het gaat om een Afrikaanse houtsoort genaamd ‘Azobé’. Het is een hardhout wat in Nederland en Duitsland veel wordt verkocht en gebruikt wordt voor zwarte constructies in onder andere de weg- en waterbouw.

- Advertisement -

Er is in Afrika veel sprake van illegale kap van de houtsoort wat zorgt voor ontbossing en de bijdrage aan het uitsterven van bedreigde dier- en plantensoorten. Het betekent niet dat er niet ook legale kap van de houtsoort is: “Wanneer dit soort hout echt legaal is gekapt, zie je dat terug in uiteraard de certificering maar ook in de prijs.” aldus Peter Hartog, rechercheur en projectleider van team Milieu binnen de politie eenheid Rotterdam.

Hartog vervolgt: “Er zijn echter importeurs die dit veel goedkoper inkopen door hout te kopen waarvan de herkomst niet met zekerheid kan worden vastgesteld, en dus mogelijk illegaal gekapt is. Kortom: er wordt veel geld verdiend dat ten koste gaat van dieren en planten in de regenwouden die vaak al met uitsterven worden bedreigd.”

Strafrechtelijk onderzoek
Een onderzoek naar één van de importeurs leidde ertoe dat er een enorme hoeveelheid Azobé hout in beslag kon worden genomen. “Samen met het Team Natuur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn wij een onderzoek gestart naar deze Nederlandse importeur, omdat hij niet kan aantonen dat het legaal gekapt is en voldoet aan de eisen die de Europese houtverordening stelt”, zo legt Hartog uit.

Al eerder is dit bedrijf ook al in het vizier gekomen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Toen kon de importeur de legaliteit ook niet aantonen. “Zij hebben toen tijd gekregen dit alsnog te doen, dat is niet gebeurd. Vandaar dat zij nu strafrechtelijk worden aangepakt. We werken hierbij samen met de Nederlandse en Belgische douane. Ook de Belgische Federale politie is betrokken; zij hebben het beslag gelegd.”

Heling
Bedrijven die dit hout afnemen, houden de illegale houtkap in stand. Zij moeten maatregelen nemen om zeker te weten dat hout echt legaal is of niet. Maar de voordelige prijs, is natuurlijk aantrekkelijk. Echter, dit is in strijd met de wet.

Peter Hartog: “We willen een signaal afgeven naar de branche: het importeren, doorverkopen, afnemen van dit soort illegaal hout – en daarmee de illegale houtkap en ontbossing mede in stand houden – is onacceptabel. We doen hier dan ook volop onderzoek naar, proberen zoveel mogelijk informatie en bewijs te verzamelen zodat we dit soort milieucriminaliteit kunnen stoppen.”

Nederland op dubieuze derde plaats
Hoewel het gaat om een enorme hoeveelheid hout, waarschuwt Peter dat het slechts een kruimel is als je je realiseert hoeveel illegaal hout er wordt gekapt: “Goed om te weten, is dat Nederland een echte spil is in het corrupte netwerk van dit soort illegale handel. Na China en de VS staan we op nummer drie qua bedrijven die vanuit ons land zaken doen met corrupte zagerijen, niet alleen in Afrika trouwens. Dit komt mede door de aanwezigheid van een goede, grote doorvoerhaven.”

Rechter beslist over hout
Het in beslag genomen Azobé hout staat nu vast in de haven van Antwerpen, maar zal vervoerd worden naar een opslaghouder in Nederland. Wat er uiteindelijk met het hout wordt gedaan, beslist de rechter.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Explosie bij Techniek College Rotterdam, ook hakenkruizen en scheldwoorden op ruiten gespoten

Rotterdam - Voor de deur van Het Techniek College aan de Directiekade in Rotterdam is afgelopen nacht een...

Man raakt zwaargewond na steekpartij Mauritsstraat Rotterdam

Rotterdam - In de nacht van dinsdag 11 juni op woensdag 12 juni heeft er een steekpartij plaatsgevonden...

Twee auto’s beschadigd na brand, mogelijk brandstichting Beverwaardseweg Rotterdam

Rotterdam - in de nacht van dinsdag 11 juni op woensdag 12 juni zijn er twee voertuigen in...

Man uit Schiedam opgepakt voor openlijke geweldpleging Coolsingel Rotterdam

Rotterdam - De politie heeft een 30-jarige man uit Schiedam gearresteerd wegens openlijke geweldpleging in Rotterdam-Centrum. Het incident vond...