woensdag, juli 28, 2021
19.2 C
Rotterdam
woensdag 28 juli 2021

Celstraffen geëist tegen familieleden trouwstoetmepper

Rotterdam – Tegen drie familieleden van de man die op 30 augustus 2019 tijdens een trouwstoet in Rotterdam een agent buiten westen sloeg, zijn vandaag celstraffen geëist voor het beïnvloeden van getuigen. 

Een 45-jarige vrouw en een 55-jarige man moeten als het aan het Openbaar Ministerie ligt negentig dagen de gevangenis in. Een 24-jarige man honderd dagen. De strafeis tegen hem valt hoger uit omdat hij naast het beïnvloeden van getuigen ook terecht stond voor het beledigen van de neergeslagen agent.

De stoet zorgde die dag voor veel overlast op de weg. Een politieagent die de stoet aan de kant had gezet, kreeg van één van de feestgangers van achter een harde klap op zijn hoofd waardoor hij buiten bewustzijn raakte.

Ondanks dat veel mensen in de stoet hadden gezien wie de klap had uitgedeeld, weigerden ze mee te werken aan het onderzoek om de identiteit van de dader te achterhalen. Op zichzelf is dat niet strafbaar, maar het beïnvloeden van getuigen wél en dat gebeurde in de dagen na de mishandeling van de agent.

Onderling afgestemd
Zo werden verschillende getuigen opgedragen te verklaren dat ze stoned waren en daardoor niets hadden meegekregen van het incident of net toevallig de andere kant opkeken toen de agent de klap kreeg. Ook mochten ze niet zeggen waar de gezochte man zich op dat moment bevond. De drie Rotterdamse verdachten zorgden er voor dat de verhalen onderling werden afgestemd in een poging het rechercheonderzoek ernstig te frustreren.

De verdachte werd anderhalve week na het neerslaan van de agent aangehouden in het Utrechtse Lopik. Hij probeerde zich tevergeefs nog onder een bed te verstoppen toen de politie binnenviel. De man kreeg van de rechter anderhalf jaar celstraf opgelegd.

Ondermijning rechtsorde
“De politie werkt met man en macht om daders op te sporen en de straten veilig te houden voor de burgers”, aldus de officier van justitie ter zitting. “En dat werk wordt de politie onmogelijk gemaakt door personen zoals verdachten die erop uitgaan om getuigen het zwijgen op te leggen, of anders te laten verklaren. Door dergelijke beïnvloeding bemoeilijken zij het oplossen van de zaken. Een ieder die getuige is geweest van voor een strafzaak relevant feiten, behoort daarover ten overstaan van de politie in vrijheid en onbelemmerd te kunnen verklaren. Beperkingen van deze vrijheid ondermijnen het functioneren van de rechtsorde.”

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Related Articles

Gezin overvallen in woning Reigerlaan Capelle aan den IJssel

0
Capelle aan den Ijssel - Een gezin is maandagmorgen vroeg in de ochtend overvallen in...

Toedracht dodelijke schietpartij Valeriusrondeel Capelle aan den IJssel nog een raadsel; Wisam werd eerder mishandeld door broers

0
Capelle aan den IJssel - Het is nog een raadsel waarom de 37-jarige Wisam vrijdagavond...

Man ernstig gewond na mishandeling in Rotterdam-Centrum

0
Rotterdam - Een 30-jarige man is afgelopen zaterdag op zondagnacht zwaargewond geraakt nadat hij is...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Auto raakt paal en slaat over de kop op Rietdekkerweg

Auto raakt paal en slaat over de kop op Rietdekkerweg [...]

Man ernstig gewond door mishandeling op of rond Coolsingel

Man ernstig gewond door mishandeling op of rond Coolsingel [...]

Nieuw middel voor wie geen antistoffen tegen corona aanmaakt

Nieuw middel voor wie geen antistoffen tegen corona aanmaakt [...]

Files door vervanging tramrails Wolphaertsbocht-Pleinweg

Files door vervanging tramrails Wolphaertsbocht-Pleinweg [...]

Ongeval met meerdere auto's in Ketheltunnel; veel files

Ongeval met meerdere auto's in Ketheltunnel; veel files [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,001VolgersVolg