Politie neemt “smartphone” flitser in gebruik

Date:

Deel bericht:

De politie mag sinds 1 juli gebruik maken van de zogenoemde smartphone flitser. De slimme camera kan bovenop een viaduct worden neergezet en vervolgens zo de auto in kijken om te zien of de bestuurder van de auto een mobiele telefoon of iets anders vast heeft wat niet is toegestaan. Met de camera kunnen overtredingen worden vastgelegd die anders niet worden geconstateerd.

Het gebruik van de mobiele telefoon is niet veel minder geworden. Nog regelmatig gebeuren er honderden ongelukken doordat automobilisten maar ook bestuurders van fietsers en brommers teveel bezig zijn met hun mobiele telefoon. Ze zijn afgeleid door het verkeer en veroorzaken hierdoor veel ongelukken. Met behulp van de camera hoopt de politie vooral op autosnelwegen en provinciale wegen de pakkans te vergroten, dit in de hoop dat de automobilist toch wat vaker zijn mobiele telefoon laat liggen.

- Advertisement -

De MONOcam is grotendeels door de politie zelf ontwikkeld. Het is een mobiele camera die op een driepoot staat. Het apparaat kan zowel binnen als buiten de bebouwde kom worden neergezet. ‘Bij de camera zit software. Hierdoor “herkent” hij bestuurders die een apparaat in de hand hebben. Het gaat echt alleen om het vasthouden; er hoeft niet bewezen te worden dat iemand echt belt, appt, een navigatiesysteem bedient of een muziek-afspeellijst doorscrolt. Tijdens de pilot – die nu is afgerond – heeft de camera geleerd wanneer er sprake is van een overtreding. Als hij ziet dat iemand achter het stuur mogelijk een telefoon in de hand heeft, dan geeft hij deze ¨hits¨ direct door aan een agent van Team Verkeer. Die beoordeelt of het inderdaad klopt dat een bestuurder niet handsfree bezig was. We hanteren hierbij het vierogenprincipe. Dat betekent dat ook nog een tweede politieambtenaar een check doet. Dit gebeurt onafhankelijk van de eerste controle. Is er sprake van een overtreding, dan verstuurt de verbalisant alles naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dat vervolgens de bekeuring verstuurd. Alle politie-eenheden krijgen de komende tijd zo’n slimme camera.’

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Automobilist onder invloed rijdt motorrijder aan Vaanweg Rotterdam

Rotterdam - Een motorrijder is vrijdagmiddag op de Vaanweg in Rotterdam aangereden door een automobilist. Door de aanrijding...

Hoe gefrustreerde student Fouad L. drie onschuldige mensen van het leven beroofde door psychotisch gedrag

Rotterdam - Wat begint met een melding van een woningbrand aan het Heiman Dullaertplein in Rotterdam, mondt uiteindelijk...

Man (32) schiet mensen dood in Rotterdamse woning en pleegt aanslag in Erasmus MC met meerdere gewonden

Rotterdam - Een 32-jarige man is donderdagmiddag op het helideck van het Erasmus Mc in Rotterdam aangehouden nadat...

Explosie bij woning Groepstraat Rotterdam

Rotterdam - Na een handgranaat en een bekladding met een dreigende tekst is er op klaarlichte dag bij...