Samenvatting persconferentie 9 juli : Kabinet doet stap terug, nachtclubs dicht, horeca tot middernacht en evenementen alleen zittend

Date:

Deel bericht:

Vrijdag 9 juli om 19.00 uur gaven Mark Rutte en Hugo de Jonge wederom een persconferentie over de ontwikkelingen in de coronamaatregelen. Nadat twee weken geleden er weer meer vrijheid werd gegeven doet het kabinet toch een coronastap terug. 


Veranderingen puntsgewijs:

- Advertisement -
  • Nachtclubs moeten weer dicht tot in ieder geval 13 augustus
  • De horeca moet om middernacht sluiten
  • Evenementen mogen door gaan maar alleen met zittend publiek en minder groot

Uitgebreide samenvatting

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge begonnen om 7 uur ’s avonds de persconferentie met een bittere boodschap. Rutte stond allereerst stil bij de vorige persconferentie, waarbij de versoepelingen van kracht gingen. Hij verwees hierna naar de huidige oplopende aantallen van besmettingen: “Als we niks doen, loopt dat aantal nog verder op”.

De boodschap van deze persconferentie is dan ook dat de geldende maatregelen worden aangescherpt: “Zo gericht mogelijk om het virus te beteugelen, de kwetsbaren te beschermen en de zorg niet verder te belasten”, zo voegt Rutte toe en erkent de teleurstelling voor de getroffen sectoren.

Aanscherpingen in uitgaansleven, maar ook eigen verantwoordelijkheid blijft belangrijk

De demissionair minister-president kondigde aan dat de aanscherpingen gaan gelden in de horeca, evenementen- en culturele sector, maar dat ook buiten de sectoren mensen beter bewust moeten zijn van het eigen gedrag: Zoals feestjes thuis, borrels met buren. Het kan weer, maar blijf verantwoordelijk hiermee omgaan.

Aanscherpingen horeca

Met ingang van morgenochtend krijgt de horeca te maken met nieuwe tijdsrestricties. Tussen middernacht en zes uur ’s ochtends moet de horeca dicht zijn.

De anderhalve meter wordt weer de norm. Mark Rutte verklaart dat de negatieve testbewijzen moesten zorgen dat afstand houden niet nodig was, maar dat de besmettingsaantallen laten zien dat het onvoldoende werkt. Daarom gaat ook de ’testen voor toegang’-maatregel op pauze, aldus de demissionair premier. Ook krijgen bezoekers allemaal een eigen zitplaats: “Dit geldt overal en in iedere situatie”, aldus Rutte.

Entertainment binnen of buiten is niet meer toegestaan. Rutte legt uit dat dit betekent dat er geen grote beeldschermen met sport en geen live-optredens toegestaan zijn en enkel achtergrondmuziek mag.

Evenementen- en culturele sector
Volgens Rutte zoeken mensen elkaar hier, zoals dance-festivals en poppodia, op en houden ze geen afstand. Meerdaagse evenementen zijn nu niet meer mogelijk. Anderhalve meter afstand moet door de organisatie verzorgd worden en dit betekent dat er een inperking van capaciteit onvermijdelijk is.

Eigen verantwoordelijkheid

Rutte benadrukt dat mensen verantwoordelijk zijn voor het eigen gedrag en de basisregels moeten blijven naleven, zoals het handen wassen, afstand houden en contacten te beperken.

Hugo de Jonge
Vaccineren heeft voor verlaging aantal besmettingen gezorgd, aldus De Jonge. Inmiddels is in totaal 80% van volwassen bevolking ten minste eenmaal geprikt. Meer dan de helft is volledig gevaccineerd.

Er heersen volgens De Jonge veel vragen in de samenleving over het waarom weer aanscherpen, die hij snapt, maar toch is de snelheid waarmee de delta-variant in Europa en Nederland zich verspreid, is reden om toch weer aanscherpingen door te voeren.


Kijk voor meer informatie over de coronamaatregelen op de website van Rijksoverheid.

 

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Enorme ravage nadat metro’s tegen omgevallen boom aan rijden in Rotterdam!

Rotterdam - Op de metrolijn richting Metrostation Slinge is maandagavond een grote boom omgevallen. De boom viel door...

Isolatieplaten vliegen door de lucht door windvlagen Zomerakker Spijkenisse

Spijkenisse - Maandagmiddag 10 juni rond 16.58 uur is er een melding binnen gekomen van een stormschade aan...

Forse rookontwikkeling bij brand in portiek Asterlo Rotterdam

Rotterdam - In een kelderbox van een portiekwoning aan de Asterlo in Rotterdam is zondagavond rond 22.22 uur...

Politie onderzoek na te water raken man Weizigtpark Dordrecht

Dordrecht - Vrijdagavond omstreeks 23:30 uur zijn de hulpdiensten groots gealarmeerd voor een persoon te water in het...