woensdag, juli 28, 2021
17.5 C
Rotterdam
woensdag 28 juli 2021

Politiechef Rotterdam reageert op mediaberichten rondom overleden motoragent Arno

Rotterdam – Politiechef Fred Westerbeke van de Eenheid Rotterdam heeft dinsdag gereageerd op de mediaberichten dat de chauffeur die motoragent Arno doodreed niet gecontroleerd mocht worden en dat politiemensen verboden was om met de pers te praten.

Een agent en direct collega van Arno schoof afgelopen zondag aan bij een radioprogramma van de NOS en deed enkele uitspraken die volgens hem van de politietop niet naar buiten mochten komen. De chauffeur was bijvoorbeeld als ‘levensgevaarlijk’ bestempeld en in 2019 is overgegaan tot het advies om de chauffeur alleen nog te controleren met een politieauto om zo een veilige werksituatie voor agenten te creëren.

Westerbeke verklaart dat inderdaad het verzoek is gedaan om niet met de media te praten. Niet omdat het verhaal niet naar buiten mag komen, maar om het Openbaar Ministerie en de politie-eenheid Zeeland West Brabrant die het onderzoek leidt een “gedegenen en ongestoord onderzoek” te kunnen laten verrichten naar de toedracht.

Het laatste wat de politie wil is dat door de mediaberichten het onderzoek wordt belemmerd en daarmee de strafzaak schaden. Westerbeke snapt dat collega’s van zijn eenheid, maar ook daarbuiten boos en verdrietig zijn. “Er zijn heel veel mensen boos en verdrietig. Ik snap het gevoel van onmacht, het verdriet, ik voel dat zelf ook. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd.“ Daarnaast is dit protocol al vanaf 2005 in gebruik.

Evaluatie
Vorige week woensdag bezochten Korpschef Henk van Essen en Minister Ferd Grapperhaus de Rotterdamse politie-eenheid waar Arno werkzaam was: Team Verkeer. Daar is door de korpschef toegezegd dat er een evaluatie zal volgen, om stap voor stap te bekijken of sinds 2015 alle mogelijkheden zijn benut.

Westerbeke: “Met een evaluatie krijgen we Arno niet terug. Maar we kunnen wel met elkaar kijken of er lessen te trekken zijn of andere wegen zijn die we in de toekomst moeten bewandelen. We hebben niets aan verwijten, we moeten samen verder. Hoe we onze evaluatie gaan vormgeven en wanneer die start, wordt in de komende weken verder uitgewerkt. We geven eerst het team dat het strafrechtelijke onderzoek doet  en het OM de ruimte om hun werk te doen. De toedracht achterhalen van wat er met Arno is gebeurd, heeft nu alle prioriteit.”

Related Articles

Gezin overvallen in woning Reigerlaan Capelle aan den IJssel

0
Capelle aan den Ijssel - Een gezin is maandagmorgen vroeg in de ochtend overvallen in...

Toedracht dodelijke schietpartij Valeriusrondeel Capelle aan den IJssel nog een raadsel; Wisam werd eerder mishandeld door broers

0
Capelle aan den IJssel - Het is nog een raadsel waarom de 37-jarige Wisam vrijdagavond...

Man ernstig gewond na mishandeling in Rotterdam-Centrum

0
Rotterdam - Een 30-jarige man is afgelopen zaterdag op zondagnacht zwaargewond geraakt nadat hij is...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Auto raakt paal en slaat over de kop op Rietdekkerweg

Auto raakt paal en slaat over de kop op Rietdekkerweg [...]

Man ernstig gewond door mishandeling op of rond Coolsingel

Man ernstig gewond door mishandeling op of rond Coolsingel [...]

Nieuw middel voor wie geen antistoffen tegen corona aanmaakt

Nieuw middel voor wie geen antistoffen tegen corona aanmaakt [...]

Files door vervanging tramrails Wolphaertsbocht-Pleinweg

Files door vervanging tramrails Wolphaertsbocht-Pleinweg [...]

Ongeval met meerdere auto's in Ketheltunnel; veel files

Ongeval met meerdere auto's in Ketheltunnel; veel files [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,001VolgersVolg