donderdag, oktober 28, 2021
10.3 C
Rotterdam
donderdag 28 oktober 2021

Politiechef Rotterdam reageert op mediaberichten rondom overleden motoragent Arno

Rotterdam – Politiechef Fred Westerbeke van de Eenheid Rotterdam heeft dinsdag gereageerd op de mediaberichten dat de chauffeur die motoragent Arno doodreed niet gecontroleerd mocht worden en dat politiemensen verboden was om met de pers te praten.

Een agent en direct collega van Arno schoof afgelopen zondag aan bij een radioprogramma van de NOS en deed enkele uitspraken die volgens hem van de politietop niet naar buiten mochten komen. De chauffeur was bijvoorbeeld als ‘levensgevaarlijk’ bestempeld en in 2019 is overgegaan tot het advies om de chauffeur alleen nog te controleren met een politieauto om zo een veilige werksituatie voor agenten te creëren.

Westerbeke verklaart dat inderdaad het verzoek is gedaan om niet met de media te praten. Niet omdat het verhaal niet naar buiten mag komen, maar om het Openbaar Ministerie en de politie-eenheid Zeeland West Brabrant die het onderzoek leidt een “gedegenen en ongestoord onderzoek” te kunnen laten verrichten naar de toedracht.

Het laatste wat de politie wil is dat door de mediaberichten het onderzoek wordt belemmerd en daarmee de strafzaak schaden. Westerbeke snapt dat collega’s van zijn eenheid, maar ook daarbuiten boos en verdrietig zijn. “Er zijn heel veel mensen boos en verdrietig. Ik snap het gevoel van onmacht, het verdriet, ik voel dat zelf ook. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd.“ Daarnaast is dit protocol al vanaf 2005 in gebruik.

Evaluatie
Vorige week woensdag bezochten Korpschef Henk van Essen en Minister Ferd Grapperhaus de Rotterdamse politie-eenheid waar Arno werkzaam was: Team Verkeer. Daar is door de korpschef toegezegd dat er een evaluatie zal volgen, om stap voor stap te bekijken of sinds 2015 alle mogelijkheden zijn benut.

Westerbeke: “Met een evaluatie krijgen we Arno niet terug. Maar we kunnen wel met elkaar kijken of er lessen te trekken zijn of andere wegen zijn die we in de toekomst moeten bewandelen. We hebben niets aan verwijten, we moeten samen verder. Hoe we onze evaluatie gaan vormgeven en wanneer die start, wordt in de komende weken verder uitgewerkt. We geven eerst het team dat het strafrechtelijke onderzoek doet  en het OM de ruimte om hun werk te doen. De toedracht achterhalen van wat er met Arno is gebeurd, heeft nu alle prioriteit.”

Related Articles

Gezin overvallen in woning aan Berkendaal in Rotterdam

0
Rotterdam - De politie is een onderzoek gestart naar een woningoverval aan de Berkendaal. Daar...

Verkeersregelaar onder invloed krijgt het aan de stok met automobilist in Bergambacht

0
Bergambacht - De politie heeft dinsdagmiddag rond 12.10 uur een verkeersregelaar aangehouden nadat hij het...

Politie toont in Opsporing Verzocht beelden van verdachten 20 autobranden in Ede

0
Ede - Het televisieprogramma Opsporing Verzocht heeft dinsdagavond beelden getoond van drie jongens die ervan...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Kleuters aan de slag als marktkooplui op Centrummarkt

Kleuters aan de slag als marktkooplui op Centrummarkt [...]

Supportersgroeperingen reageren op Feyenoord-leiding

Supportersgroeperingen reageren op Feyenoord-leiding [...]

Sloop achterzijde hoofdpostkantoor aan Rodezand

Sloop achterzijde hoofdpostkantoor aan Rodezand [...]

1e paal nieuw onderwijs- en revalidatiecentrum in Schiebroek

1e paal nieuw onderwijs- en revalidatiecentrum in Schiebroek [...]

Bestuur Feyenoord: investeerder afgehaakt door bedreigingen

Bestuur Feyenoord: investeerder afgehaakt door bedreigingen [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,074VolgersVolg