Politiechef Rotterdam reageert op mediaberichten rondom overleden motoragent Arno

Date:

Share post:

Rotterdam – Politiechef Fred Westerbeke van de Eenheid Rotterdam heeft dinsdag gereageerd op de mediaberichten dat de chauffeur die motoragent Arno doodreed niet gecontroleerd mocht worden en dat politiemensen verboden was om met de pers te praten.

Een agent en direct collega van Arno schoof afgelopen zondag aan bij een radioprogramma van de NOS en deed enkele uitspraken die volgens hem van de politietop niet naar buiten mochten komen. De chauffeur was bijvoorbeeld als ‘levensgevaarlijk’ bestempeld en in 2019 is overgegaan tot het advies om de chauffeur alleen nog te controleren met een politieauto om zo een veilige werksituatie voor agenten te creëren.

- Advertisement -

Westerbeke verklaart dat inderdaad het verzoek is gedaan om niet met de media te praten. Niet omdat het verhaal niet naar buiten mag komen, maar om het Openbaar Ministerie en de politie-eenheid Zeeland West Brabrant die het onderzoek leidt een “gedegenen en ongestoord onderzoek” te kunnen laten verrichten naar de toedracht.

Het laatste wat de politie wil is dat door de mediaberichten het onderzoek wordt belemmerd en daarmee de strafzaak schaden. Westerbeke snapt dat collega’s van zijn eenheid, maar ook daarbuiten boos en verdrietig zijn. “Er zijn heel veel mensen boos en verdrietig. Ik snap het gevoel van onmacht, het verdriet, ik voel dat zelf ook. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd.“ Daarnaast is dit protocol al vanaf 2005 in gebruik.

Evaluatie
Vorige week woensdag bezochten Korpschef Henk van Essen en Minister Ferd Grapperhaus de Rotterdamse politie-eenheid waar Arno werkzaam was: Team Verkeer. Daar is door de korpschef toegezegd dat er een evaluatie zal volgen, om stap voor stap te bekijken of sinds 2015 alle mogelijkheden zijn benut.

Westerbeke: “Met een evaluatie krijgen we Arno niet terug. Maar we kunnen wel met elkaar kijken of er lessen te trekken zijn of andere wegen zijn die we in de toekomst moeten bewandelen. We hebben niets aan verwijten, we moeten samen verder. Hoe we onze evaluatie gaan vormgeven en wanneer die start, wordt in de komende weken verder uitgewerkt. We geven eerst het team dat het strafrechtelijke onderzoek doet  en het OM de ruimte om hun werk te doen. De toedracht achterhalen van wat er met Arno is gebeurd, heeft nu alle prioriteit.”

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

Gerelateerd