Samenvatting persconferentie 13 augustus 2021: versoepeling in hoger onderwijs

Date:

Deel bericht:

Vrijdag 13 augustus heeft het demissionaire kabinet wederom een persconferentie gehouden omtrent de coronamaatregelen. Er zijn een aantal versoepelingen aangekondigd, maar niet voor alle sectoren.


Puntsgewijs:

- Advertisement -
  • MBO, HBO en WO weer open zonder anderhalvemeterregel
  • Anderhalvemetersamenleving hopelijk in september ten einde
  • Nachtclubs en discotheken voorlopig nog niet open
  • Geen versoepelingen voor horeca- en evenementenbranche

Uitgebreide samenvatting

Demissionair minister-president Rutte begon de persconferentie door te hopen dat iedereen een mooie vakantie heeft, of heeft gehad. “En dan bovenal een corona-vrije vakantie”.

Hij maakte hierna de sprong naar de versoepelingen in juni die weer leidde tot een piek in het aantal besmettingen. Dit resulteerde in opnieuw strengere maatregelen voor de horeca- en evenementensector.

De cijfers daalden hierna weer en Rutte benadrukte dat dit “niet was gelukt zonder het overgrote deel van Nederland die zich aan de maatregelen heeft gehouden”. Maar ook benadrukt hij dat ze zich niet nog eens willen laten verrassen.

September anderhalvemetersamenleving hopelijk ten einde

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft maandag 20 september genoemd als datum waarin Nederland mogelijk de anderhalve meter afstandsregel en de andere maatregelen, zoals de mondkapjesplicht in het OV en thuiswerken, achter zich kan laten.

Dit is echter niet definitief. Halverwege september zal het OMT een definitief advies uitbrengen, gebaseerd op de dan recentste cijfers. Vrijdag 17 september zal de definitieve beslissing worden genomen, aldus Rutte.

Hoger onderwijs

Het MBO, HBO en Universiteiten kunnen met ingang van het nieuwe studiejaar weer aan iedereen fysiek les geven, zonder dat de anderhalve meterregel gehandhaafd hoeft te worden. Dit betekent concreet vanaf 30 augustus. Dit is eerder dan het OMT adviseert, dus er zijn wel extra randvoorwaarden:

  • Per ruimte is de maximale groepsgrootte 75 personen. Dit betekent dat grootschalige hoorcolleges niet door kunnen gaan.
  • Studenten moeten zich twee keer per week testen.
  • In de wandelgangen is een mondkapje verplicht.
  • Er wordt extra gelet op ventilatie, hygiëne en afstand.

Rutte benadrukt dat dit niet geheel volgens de richtlijn van het OMT is, maar noemt de verregaande gevolgen die het beperkte sociale contact en thuislessen hebben gehad voor de educatie en geestelijke gezondheid van deze generatie.

Nachtclubs en discotheken voorlopig dicht

Mocht 20 september Nederland het merendeel van de regels achter zich kunnen laten, dan nog blijven nachtclubs en discotheken dicht. Ook andere plekken waar grote groepen samenkomen in de rest van de horeca, dus ook evenementen, bioscopen, theaters, zal een eis blijven dat er boven 75 personen een toegangsbewijs verplicht is: dus een vaccinatiebewijs, negatief testbewijs, of herstelbewijs.

Rutte snapt dat het geen fijne boodschap is, maar wil het risico niet lopen door teveel ineens te versoepelen, waarbij mogelijk de besmettingscijfers weer oplopen. Voor de horeca, evenementen- en theatersector blijven de regels hoe ze nu zijn dus nog gelden tot tenminste 20 september.

Rutte: “Ik realiseer me dat dit nu opnieuw een harde boodschap is. Ik besef dat deze sectoren op meer hadden gehoopt. Het werk kan doorgaan, maar met een hand op de rug gebonden.” Wel spreekt hij nog een toon van steun uit: “We zullen zo goed mogelijk blijven helpen waar nodig.” Zo kunnen de sectoren nog aanspraak maken op de financiële steunpakketten. Deze worden ook in oktober beschikbaar voor discotheken en nachtclubs.


Lees het volledige bericht met alle aankondigingen van de persconferentie op de website van de Rijksoverheid

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Woning vol rook door schoorsteenbrand Dilledonk-Zuid Spijkenisse

Spijkenisse - Donderdagavond 25 april is er brand uitgebroken in een schoorsteen van een woning aan de Dilledonk-Zuid...

Grote brand in leegstaand kantoorpand Oosthavenkade Vlaardingen

Vlaardingen - In een groot kantoorpand aan de Oosthavenkade in Vlaardingen is donderdagmorgen rond 07.00 uur een grote...

Lichtgewonde bij eenzijdig ongeval Havendijk Schiedam

Havendijk, Schiedam - Woensdagavond 24 april rond 18.20 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden. Een automobilist is door...

Uitslaande flatbrand aan Arrheniusweg in Rotterdam

Rotterdam - Woensdagochtend 24 april is een uitslaande brand uitgebroken in een flat aan de Arrheniusweg. Mede omdat...