Medewerkers kinderopvang voeren actie in Den Haag

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Medewerkers van kinderopvanglocaties door heel Nederland hebben grotendeels het werk neergelegd als actie om een beter cao af te dwingen. De landelijke actie vond plaats op het Haagse Malieveld.

Bij 660 kinderopvanglocaties verspreid over het land, hebben medewerkers voor een dag het werk neergelegd. Ze kwamen bijeen op het Malieveld omdat ze willen dat er betere afspraken over werkdrukverlaging worden vastgelegd in de cao Kinderopvang.

- Advertisement -

Dit is de tweede landelijke stakingsdag. Op het Malieveld kwamen geschat zo’n enkele duizenden actievoerders samen. Tegelijkertijd kwamen ongeveer 300 stakers in Assen bijeen en 150 stakers in Weert. Bij de eerste stakingsdag op 8 juli legden 3.000 medewerkers, werkzaam bij 538 locaties, het werk neer.

Artikel gaat verder onder foto

Een aantal duizend medewerkers kwamen naar het Malieveld

Nog geen verbeteringen na eerste stakingsdag
Eind juni werd een nieuwe cao Kinderopvang afgesloten tussen een aantal werkgevers en vakbonden. Vakbond FNV Zorg & Welzijn tekende deze niet, omdat er volgens de bond te weinig afspraken in staan die de werkdruk op korte termijn kunnen verlagen.

‘Na de eerste landelijke stakingsdag van 8 juli zijn er nog geen verbeteringen doorgevoerd’ zegt Debbie van Leiden, FNV-bestuurder Kinderopvang. ‘Inmiddels zijn we twee maanden verder en worden steeds meer kinderopvangmedewerkers boos. Zolang er niets verandert, bereiden we verdere acties voor.’

Concrete maatregelen voor werkdrukverlaging
De werkgevers BK en BMK gingen niet in op de uitnodiging van de FNV om op het Malieveld met de kinderopvangmedewerkers in gesprek te gaan. Zij vinden het beter om aan tafel bij SZW naar oplossingen te zoeken.

Van Leiden: ‘De werkgevers blijven voor de werkdrukverlaging alleen maar naar Den Haag wijzen, terwijl ze zelf ook al concrete maatregelen kunnen nemen. Denk bijvoorbeeld aan het aannemen van groepshulpen, zodat de pedagogisch medewerkers hun tijd daadwerkelijk aan de kinderen kunnen besteden in plaats van aan administratie of de vuile vaat.’

Artikel gaat verder onder foto

Enkele politici kwamen hun steun betuigen op het podium

Daarnaast wil de FNV dat de beschikbaarheidsdag en het werken met een jaarurensystematiek worden afgeschaft. Medewerkers moeten hierdoor altijd maar flexibel zijn in hun tijd.

‘Een contract hebben voor 18 uur en 40 uur beschikbaar zijn, is geen uitzondering. Bied ze liever een contract met meer vaste uren aan in plaats van steeds maar dat onzekere stand-by staan. Dit soort afspraken maak je in een cao en regel je niet in Den Haag. Werkgevers, die erkennen dat de werkdruk te hoog is, moeten hierop dus ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen en luisteren naar hun werknemers’, aldus Van Leiden.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Politie overmeesterd man met onbegrepen gedrag Croonenburgh Oud-Beijerland

Oud-Beijerland - Vrijdagavond 21 juni rond 21.41 uur zijn de hulpdiensten gealarmeerd voor een mogelijk persoon met onbegrepen...

Sishalounge doelwit van nachtelijke explosieSchiedamseweg Rotterdam

Rotterdam - In de nacht van donderdag op vrijdag heeft er rond 04:50 een explosie plaatsgevonden bij een...

Explosie zorgt voor schade aan voordeur van woning Lijnzaaddreef Spijkenisse

Spijkenisse - Donderdagnacht 20 juni rond 2.14 uur heeft er een explosie plaatsgevonden op de Lijnzaaddreef in Spijkenisse. Door...

Politie onderzoekt schietpartij Fresiastraat Rotterdam-Schiebroek

Rotterdam - Op de Fresiastraat in de Rotterdamse wijk Schiebroek heeft dinsdagavond rond 23:15 uur een mogelijke beschieting plaatsgevonden....