Ex-douanier uit Barendrecht aangehouden voor schending ambtsgeheim en computervredebreuk

Date:

Deel bericht:

Barendrecht – Op donderdag 23 september 2021 is een voormalig douanier uit Barendrecht aangehouden door de Rijksrecherche. De 27-jarige man is aangehouden voor het schenden van zijn ambtsgeheim en het plegen van computervredebreuk in de tijd dat hij nog werkzaam was als douanier.

De man is in 2020 ook al aangehouden en op 4 maart van dit jaar veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf voor schending van zijn ambtsgeheim, computervredebreuk, witwassen en valsheid in geschrifte. De ontnemingsvordering (afpakken van crimineel verkregen vermogen) in deze zaak loopt nog.

- Advertisement -

In dat onderzoek was ook een (SKY) telefoon aangetroffen in zijn woning. Ten tijde van het onderzoek en de uitspraak was de data van de telefoon echter nog niet beschikbaar.

Nieuwe informatie dankzij onderschepte berichten
Een SKY ECC-telefoon is een extra beveiligde smartphone, waarop een beveiligde chat-app staat. Alle communicatie is versleuteld en verloopt via beveiligde servers. Met behulp van informatie afkomstig uit onderschepte berichten van de SKY telefoon, is er een nieuwe verdenking ontstaan dat de ex-douanier meerdere malen gegevens doorgaf aan criminelen.

De Rijksrecherche is hierop een nieuw strafrechtelijk onderzoek gestart. Uit het onderzoek is gebleken dat er informatie is doorgegeven over controles van specifieke ladingen in Rotterdam, informatie over de importgeschiedenis van bedrijven en informatie over risicoprofielen waardoor er een inschatting kon worden gemaakt over controles in de Rotterdamse haven.

De ex-douanier is na het onderzoek opnieuw aangehouden op basis van schendingen ambtsgeheim waarvoor hij nog niet was veroordeeld.

De man mag na verhoor zijn proces in vrijheid afwachten.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Brandweer rukt uit voor vat met “zuurkool” in Nieuwerkerk aan den IJssel

Nieuwerkerk aan den IJssel - De brandweer is vrijdagavond groots uitgerukt voor een melding van een niet vertrouwd...

Politieachtervolging eindigt met aanhouding van verdachte na crash in woonwijk Vlaardingen

Schiedam - Op donderdag 11 juli heeft de politie in de Boerhavestraat geprobeerd een man in een auto...

Snelweg A20 weer vrij na mega-ongeluk met vrachtwagen bij Moordrecht

De A20 richting Gouda was donderdag urenlang afgesloten na een ernstig ongeval tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en...

Man (25) aangehouden als verdachte fatale steekpartij De Klerkstraat Rotterdam

Rotterdam - Vandaag heeft de politie een 25-jarige man uit Rotterdam aangehouden vanwege zijn betrokkenheid bij een dodelijke...