Rotterdammer en zes handlangers voor de rechter voor verijdelde gijzeling

Date:

Deel bericht:

Dankzij goed en snel politiewerk kon op 8 mei 2018 een gijzeling worden voorkomen bij een Westlands koelbedrijf. Een groep mannen had bedacht zich via het gijzelen van een medewerker toegang te verschaffen tot de koelcellen, waar een lading cocaïne van ruim vijfhonderd kilo lag verstopt. Maandag hoorden de verdachten celstraffen tot 64 maanden tegen zich eisen.

In het onderzoek wat het Openbaar Ministerie (OM) presenteerde, wilde de groep aanvankelijk de vrachtwagen met de drugs al onderscheppen tijdens de rit vanaf de Rotterdamse Haven. Toen dit mislukte, bereidden de mannen een gijzelingsactie voor bij het koelbedrijf in het Westland waar de drugs waren geëindigd.

- Advertisement -

Een van de mannen wist het terrein op te komen en zich te verstoppen in een koelcel. Hij zou wachten tot het bedrijf ging sluiten. Tussen vijf mannen werd vervolgens de optie besproken om de laatst aanwezige medewerker te gijzelen. Die zou worden gedwongen de rest van de groep toe te laten, zodat zij op hun gemak de cocaïne konden uithalen.

Politietap
Wat de verdachten niet wisten, was dat zij onder de tap stonden bij de politie. Toen die hoogte kregen van het gijzelingsplan, kwamen zij direct in actie. In de omgeving van het bedrijf werd een vrachtwagen met vier verdachten klemgereden. De vijfde verdachte werd bij doorzoeking van het bedrijf onderkoeld in een van de koelcellen aangetroffen.

De cocaïne werd een dag later bij verdere doorzoeking aangetroffen. In het onderzoek wat volgde werden een maand later nog twee verdachten aangehouden.

Strafbare feiten
Volgens de officier van justitie heeft de groep zich schuldig gemaakt aan voorbereidingshandelingen voor de invoer van 510 kilo cocaïne. Ook vindt zij dat er voldoende bewijs is voor voorbereidingshandelingen van het gijzelen van de vrachtwagenchauffeur. Wat betreft de medewerker van het koelbedrijf, meent zij dat er voldoende bewijs is voor een poging gijzeling.

De officier van justitie eiste tegen een man (34) uit Bergen op Zoom 64 maanden cel. Twee plaatsgenoten (23, 29) hoorden 54 maanden cel, evenals een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Tegen een man (54) uit Bergen op Zoom was de strafeis 51 maanden, tegen een Rotterdammer (22) 44 maanden en tegen een 49-jarige man uit Hansweert (Zeeland) 40 maanden.

Over twee weken wordt uitspraak in deze zaak verwacht.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Wereldwijde computerstoring treft Rotterdam The Hague Airport

De wereldwijde computerstoring zorgt voor ook grote problemen bij luchthaven Rotterdam The Hague Airport. Vooral het inchecken verloopt...

Noodweer op komst: Tot 40mm regen in zeer korte tijd, zware windstoten en hagelstenen

Het KNMI heeft voor vanmiddag code oranje afgekondigd vanwege noodweer dat op komst is. Het weeralarm is geldig...

Isolatieplaten vliegen door de lucht door windvlagen Zomerakker Spijkenisse

Spijkenisse - Maandagmiddag 10 juni rond 16.58 uur is er een melding binnen gekomen van een stormschade aan...

Slachtoffer (24) steekpartij Schoutplein Vlaardingen alsnog overleden, Man was oud prof-voetballer

Vlaardingen, 7 juni 2024 - De 24-jarige Letse man die afgelopen weekend werd neergestoken bij een supermarkt in...