Amsterdammer veroordeeld tot celstraf vanwege dreigtweet aan Rutte

Date:

Share post:

- Advertisement -

Amsterdam, Den Haag – Een 51-jarige Amsterdammer is veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 weken, omdat hij demissionair premier Mark Rutte via twitter had bedreigd.

April dit jaar plaatste de man een tweet als reactie op een bericht over Mark Rutte. Daarin schreef hij: “Headshot krijgtie straks” [red.: Hij wordt straks door zijn hoofd geschoten].

Deze week hefde de Amsterdammer toevallig zijn twitteraccount op, maar hij had daarvoor ruim tienduizend volgers. Ook was de geplaatste tweet openbaar, dus anderen konden ook zijn reactie lezen.

Tribunaal en executie
De Amsterdammer was niet aanwezig bij de rechtszaak, maar voor de officier van justitie is het overduidelijk dat zijn opmerking gericht was aan Rutte. Tegenover de politie verklaarde de man eerder dat hij het bericht inderdaad had geplaatst. Hij bedoelde ermee dat de minister-president voor een tribunaal zou moeten verschijnen en dan geëxecuteerd zou worden.

De verdachte zegt verder dat hij niet zelf het headshot zou geven, maar dat maakt volgens de officier niet uit: Het bericht was geschikt om bij het slachtoffer de vrees opwekken dat de afzender of iemand anders de bedreiging kon waarmaken.

Impact
Bij de strafeis heeft het Openbaar Ministerie met een aantal dingen rekening gehouden. Te beginnen met dat verdachte een min of meer bekende Nederlander is en dat zijn woorden dus meer impact kunnen hebben. Daarbij gebruikte hij een account met een groot bereik.

Het OM vindt het ook kwalijk dat hij met de tweet het overheidsbeleid om de corona-pandemie te bestrijden, hiermee ondermijnd. Hij heeft daarnaast geen afstand genomen van zijn bericht, sterker, hij heeft ook na zijn verhoor nog weer een tweet geplaatst met een strafbare inhoud gericht tegen demissionair minister Hugo de Jonge.

Eis en uitspraak
Volgens het Openbaar Ministerie is een gevangenisstraf op zijn plaats. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf voor de duur van tien weken, waarvan vier voorwaardelijk.

De politierechter deed meteen uitspraak en veroordeelde de verdachte tot een taakstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken.

- Advertisement -

Gerelateerd