EU wil alcohol in het verkeer in zijn geheel verbieden

Date:

Deel bericht:

Landelijk – Het Europees Parlement heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee alcohol in het verkeer effectief wordt verbannen. De EU wil dat de grens in alle landen verplicht wordt gesteld op nul promille, nu mag je in Nederland als beginnend bestuurder nog 0,2 promille en als ervaren bestuurder 0.5 promille alcohol in je bloed hebben tijdens het besturen van een voertuig. Het wetsvoorstel is één van de maatregelen waarmee de EU de snelwegen vrij van zwaargewonden en doden na verkeersongelukken wilt krijgen.

Alcohol speelt een belangrijke rol bij het aantal ongelukken. Bij veel ongelukken is er vaak slechts sprake van materiële schade, maar regelmatig zijn er ook slachtoffers te betreuren. Zo kwamen er in 2019 op de Europese wegen nog 23.000 mensen om het leven bij een verkeersongeval, een groot gedeelte daarvan was de veroorzaker onder invloed van alcohol.

- Advertisement -

In Nederland valt het aantal doden nog relatief mee, in 2019 vielen er nog wel 29 doden na verkeersongelukken waarbij alcohol een rol speelde, echter zal dit aantal nog hoger uit kunnen pakken omdat bij dodelijke slachtoffers niet altijd het alcoholpromillage wordt gemeten. Nederland is één van de EU-landen waar je nog een glaasje alcohol mag drinken als je achter het stuur wilt stappen, in bijvoorbeeld Tsjechië en Hongarije mag je geen alcohol in je bloed hebben.

 

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...

Politie houdt Vlaardinger aan na inval drugslab in Bleiswijk

Bleiswijk - In een garagebox in Bleiswijk aan de Overbuurtseweg is zaterdagmorgen een drugslab aangetroffen. Een 50-jarige Vlaardingen...

Scooter en fiets in botsing op Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel

Zaterdagmiddag rond 15:30 werden verschillende hulpdiensten gestuurd naar Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel waar een...