Samenvatting persconferentie dinsdag 2 november: Mondkapje keert terug en coronapas op meer plekken verplicht

Date:

Deel bericht:

Dinsdag 2 november heeft het demissionaire kabinet wederom een persconferentie gehouden omtrent de coronamaatregelen. Er zijn een aantal verscherpingen aangekondigd, maar niet voor alle sectoren.


Puntsgewijs:

- Advertisement -
  • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand (gaat per direct in)
  • Probeer de helft van de tijd thuis te werken (gaat per direct in)
  • Het coronatoegangsbewijs geldt ook in onder meer sportscholen, zwembaden en ‘doorstroomlocaties’ als dierentuinen, musea en pretparken (plicht, vanaf zaterdag)
  • Draag een mondkapje in publieke binnenruimten zoals winkels, stations, bibliotheken en gemeentehuizen (verplicht, vanaf zaterdag)

Uitgebreide samenvatting

Het kabinet doet in het coronabeleid noodgedwongen toch weer een stap terug in de versoepelingen. Vanwege het oplopende aantal besmettingen en de toenemende druk in de ziekenhuizen is het kabinet genoodzaakt om een aantal oude maatregelen weer van stal te halen.

De mondkapjesplicht, het thuiswerkadvies en een bredere inzet van het coronatoegangsbewijs moeten ervoor zorgen dat de druk op de zorg niet verder zal toenemen en er minder mensen besmet worden. Harde regels zoals de avondklok worden er niet verwacht.

Het kabinet kondigt de maatregelen aan nadat ziekenhuizen alarm sloegen. Er liggen inmiddels weer ruim 1200 coronapatiënten in het ziekenhuis en de stijging van het aantal opnames loopt alleen maar harder op. In de afgelopen week zijn er 400 nieuwe opnames bijgekomen. Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid had maandagmiddag op het Binnenhof een speciaal corona-overleg. IC-artsen vrezen dat er niet genoeg bedden of inzetbaar personeel overblijven als er niet wordt ingegrepen.

Mondkapjesplicht
Het gebruik van een mondkapje gaat weer gelden in publiekelijke binnenruimten. Dit houdt in dat het verplicht is om bijvoorbeeld tijdens het winkelen of een bezoek aan de kapper of het gemeentehuis een mondkapje te dragen. In het onderwijs keert het gebruik van een mondkapje tot nu toe niet terug. De maatregel gaat in vanaf zaterdag 6 november, maar geldt niet voor locaties waar de QR-code verplicht is. Ga je bijvoorbeeld naar het restaurant met een geldige QR-code dan hoef je geen mondkapje te dragen.

Bredere inzet QR-code
Het kabinet gaat het gebruik van de QR-code breder inzetten. Onder andere bij sportscholen, pretparken, zwembaden en andere doorstroomlocaties moet de QR-code worden getoond.  De code wordt gegeven als de gebruiker volledig is gevaccineerd of een negatieve testuitslag bij de GGD heeft gekregen. Ook mensen die met het coronavirus besmet zijn geweest, maar inmiddels zijn hersteld kunnen een QR-code krijgen.

Burgemeesters worden opgeroepen om het controleren van de QR-codes beter te handhaven. Voor mensen die geen vaccinatie willen, komen er geen afwijkende regels of beperkingen.

Nieuwe wetgeving voor coronapas

Voordat het coronatoegangsbewijs breder kan worden ingezet, moet het kabinet aan de slag met nieuwe wetgeving. Zo moet het bijvoorbeeld mogelijk worden voor bedrijven om de QR-code in te zetten voor het personeel. Het onderwerp krijgt veel kritiek, en voordat de wetgeving erdoor komt, zal eerste de Tweede Kamer erover moeten besluiten.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Brandweer rukt uit voor vat met “zuurkool” in Nieuwerkerk aan den IJssel

Nieuwerkerk aan den IJssel - De brandweer is vrijdagavond groots uitgerukt voor een melding van een niet vertrouwd...

Politieachtervolging eindigt met aanhouding van verdachte na crash in woonwijk Vlaardingen

Schiedam - Op donderdag 11 juli heeft de politie in de Boerhavestraat geprobeerd een man in een auto...

Snelweg A20 weer vrij na mega-ongeluk met vrachtwagen bij Moordrecht

De A20 richting Gouda was donderdag urenlang afgesloten na een ernstig ongeval tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en...

Man (25) aangehouden als verdachte fatale steekpartij De Klerkstraat Rotterdam

Rotterdam - Vandaag heeft de politie een 25-jarige man uit Rotterdam aangehouden vanwege zijn betrokkenheid bij een dodelijke...