Samenvatting persconferentie 12 november: gedeeltelijke lockdown aangekondigd

Date:

Deel bericht:

Vrijdagavond 12 november heeft het demissionaire kabinet opnieuw een persconferentie gehouden. Zoals al was uitgelekt, werd een gedeeltelijke lockdown aangekondigd.


Samenvatting puntsgewijs:

- Advertisement -

Onmiddellijke ingang

 • Ontvang thuis niet meer dan 4 gasten per dag van 13 jaar of ouder.
  Even geen feestjes met gasten of familiebijeenkomsten. Ook niet als de mensen gevaccineerd zijn. We weten dat de meeste besmettingen achter de deur plaatsvinden 
 • Thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
  Een oproep aan de werknemers en de werkgevers.

Zaterdag 13 november 18.00 uur

 • 1,5 meter afstand houden, overal waar het coronatoegangsbewijs niet geldt binnen en buiten.
  In het restaurant dus niet, er gelden een paar uitzonderingen zoals de contact sporten, openbaar vervoer en onderwijs. De intocht van sinterklaas kan doorgaan als dat mag van de burgemeester.
 • Zitplaats verplicht waar een coronatoegangsbewijs verplicht is.
  Wel in de horeca en concertzalen maar niet in de musea en kermis.
 • Verplichte sluitingstijd voor de horeca en niet essentiële winkels :
  Dicht tussen 20.00 en 06.00 uur. Horeca mag wel bezorgen maar geen mensen meer toelaten.  Bioscopen en concertzalen met een vaste zitplaats mogen wel open blijven
 • Sluitingstijd gaat ook gelden voor evenementen van kerstmarkten tot congressen en beurzen.
  Uitgezonderd zijn culturele voorstellingen en maximale groepsgrootte van 1250 personen.
 • Alle sport kan doorgaan, maar wel een verbod voor publiek binnen en buiten.
  Zowel amateur als professionele sport.
 • Verplichte groepsgrootte van 75 mensen in het MBO, HBO en universiteiten. Uitzonderingen voor tentamens

 

Toespraak Rutte
Rutte begint met 16364 dat zijn de cijfers van gisteren. Gelukkig is het overgrote deel inmiddels gevaccineerd, anders was de ellende in de ziekenhuizen op dit moment niet te overzien. De druk in de ziekenhuizen is zo hoog dat heup, en knieoperaties maar ook hartoperaties worden uitgesteld. Het OMT adviseert om op korte termijn het aantal contacten te verkleinen. Een harde klap van een aantal weken, in het hele land in alle sectoren. Ook moeten we het virus vertragen. We hebben vanavond een heel vervelende boodschap.

Rutte doet een dringende oproep om na te denken over de vraag kan ik nog iets extra doen, kan ik nog iets meer doen om het beter te doen. Het maakt niet uit waar hoe, thuis onderweg of op het werk. U ik en iedereen die kijkt kan zijn of haar steentje bijdragen. De basismaatregelen gelden nog voor iedereen, ook als je gevaccineerd bent.

Al met al een ingrijpend pakket, ook voor ondernemers die hard worden geraakt. De noodzakelijke steunpakketten gaan er komen, en wel op een korte termijn. Wat we vandaag hebben medegedeeld grijpt heel diep in op het leven van de mensen. Om deze reden is er ook langer vergaderd dan normaal. We moeten dit doen om het aantal besmettingen in een paar weken naar beneden krijgen, aldus Rutte.

Op een vraag van de NOS geeft Rutte aan dat het niet duidelijk is hoelang de maatregelen gaan gelden, en of het bij drie weken blijft. De groep die zich wel heeft laten vaccineren is wel van plan om even iets te doen, maar de bereidheid ligt wel lager is het antwoord na een vraag van de NOS.

Toespraak Hugo de Jonge

Ik sprak gisteren iemand uit de zorg, en die sprak me dat het net voelt alsof je de marathon bijna hebt uitgelopen en je ineens nog 10km extra moet. Het RIVM verwacht dat we nog 18000 ziekenhuisopnames moeten verwachten en nog een groot aantal mensen op de IC terecht komen. We moeten het aantal besmettingen verlagen en het virus daarna vertragen.

Als we goed naar de cijfers kijken zien we verschillen met vorig jaar, het verschil is vaccinatie, hierdoor maken we anderen minder ziek en worden ze zelf minder ziek. We staan nu voor de keuze moeten steeds een deel van de samenleving plat blijven leggen, maar kunnen we met coronatoegangsbewijzen de samenleving zoveel mogelijk openhouden. Als we het virus gericht de pas afsnijden kunnen zoveel mogelijk ondernemers hun zaak open houden. Als we liever geen onderscheid maken dan is de kans groter dat we met de winterperiode nog strengere maatregelen moeten nemen.

Het coronatoegangsbewijs gaat ook gelden voor niet essentiële winkels en dienstverlening. Bij de supermarkt kun je gewoon naar binnen, maar bij de woonwinkel moet je wel een QR-code laten zien. Ondernemers mogen om een coronatoegangsbewijs gaan vragen om zo de werkplek veiliger te maken. En het moet mogelijk zijn om het ook in het onderwijs toe te passen.

Tot slot: Op plekken waar veel mensen dicht bij elkaar zijn, zoals kroegen en evenementen kun je straks niet meer naar binnen als je niet getest of genezen bent. Ook wel het 2G-beleid. De derde G is getest en hiermee kom je dus niet meer naar binnen. De risico’s zijn 17x groter voor een ziekenhuisopname dan dat je gevaccineerd bent. Een IC opname is zelfs 33x groter. Maar ondernemers kunnen ervoor kiezen om iedereen met placering wel toe te laten. Iedereen dus met een vaste zitplaats. Hugo vertelt dat het geen middel is voor vaccinatie, het is echter wel solidair naar de samenleving om het wel te doen. Niet alleen voor jezelf maar ook voor een ander. Dit gaat in vanaf het moment dat de wetgeving is aangepast.

Uitgebreide samenvatting

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde eerder deze week om voor twee weken lang een lockdown te organiseren. Het demissionaire kabinet heeft besloten dit drie weken lang te laten duren, maar dan wel met minder strikte maatregelen dan dat het OMT vroeg. De drie weken hebben ze nodig om ondertussen de wet aan te passen voor de nieuwe maatregelen.

Anderhalve meter afstand
De anderhalve meterregel komt terug. Daarnaast geldt ook het dringende advies om een maximaal vier mensen thuis te ontvangen en zo veel mogelijk thuis te werken.

Horeca eerder dicht
Horeca, maar ook niet-essentiële winkels, moeten om 19.00 uur dicht. Theaters en bioscopen blijven toch open, ondanks het advies van het OMT.

QR-code
Het gebruik van de QR-code wordt verder uitgebreid. Zo zal deze ook gebruikt gaan worden op locaties zoals dierentuinen en pretparken. Ook zal op korte termijn de QR-code door werkgevers gebruikt kunnen worden om zo een veilige werkplek te creeeren.

Sportwedstrijden zonder publiek
Sportwedstrijden moeten voorlopig zonder publiek gespeeld worden. Dit betekent dat onder andere WK voetbal-kwalificatiewedstrijd Nederland-Noorwegen zonder publiek gespeeld moet worden. Maar ook langs de lijn of in de sporthal is publiek niet meer welkom.

2G-regel wordt ingevoerd
De wet wordt snel aangepast om de 2G-regel in te voeren. Dit houdt in dat je alleen nog toegang krijgt tot bijvoorbeeld een restaurant als je gevaccineerd of genezen bent. Ben je niet gevaccineerd, maar wel getest (3G) dan kom je niet meer binnen. Een uitzondering geldt als de ondernemer vaste zitplaatsen gaat hanteren. Voor een evenement wordt het voor deze winter wel een verplichting. Wij denken dat het eerlijker is om het wel door te  laten gaan voor iedereen die wel veilig is.

Booster Vaccin

 

Wordt geupdate

 • 1,5 meter afstand houden, overal waar het coronatoegangsbewijs niet geldt binnen en buiten. In het restaurant dus niet, er gelden een paar uitzonderingen zoals de contact sporten, openbaar vervoer en onderwijs. De intocht van sinterklaas kan doorgaan als dat mag van de burgemeester.
 • Zitplaats verplicht waar een coronatoegangsbewijs verplicht is. Wel in de horeca en concertzalen maar niet in de musea en kermis.
 • Verplichte sluitingstijd voor de horeca en winkels : Dicht tussen 20.00 en 06.00 uur. Horeca mag wel bezorgen
 • Sluitingstijd gaat ook gelden voor evenementen van kerstmarkten tot congressen en beurzen. Uitgezonderd zijn culturele voorstellingen en maximale groepsgrootte van 1250 euro.
 • Verplichte groepsgrootte van 75 mensen in het MBO, HBO en universiteiten. Uitzonderingen voor tentamens

Bekijk het overzicht van alle geldende maatregelen op de website van de Rijksoverheid

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Man belandt in vuilniswagen na legen papiercontainer

Landelijk - Een opmerkelijk en huiveringwekkend incident in Arnhem. Een man is overleden toen die in een vuilniswagen...

Brand in zorginstelling Antes Prins Constantijnweg Rotterdam

Rotterdam - Vrijdagmiddag 3 mei rond 16.35 uur is er brand uitgebroken in een zorginstelling aan de Prins...

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...