donderdag, december 9, 2021
2.6 C
Rotterdam
donderdag 9 december 2021

Grapperhaus kondigt urgente maatregelen en verdiepend onderzoek aan naar ‘Werken Onder Dekmantel’ bij de politie

- advertentie -

Den Haag – Vandaag heeft demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aangegeven direct maatregelen te treffen om de bescherming en veiligheid van medewerkers in het team Werken Onder Dekmantel (WOD) van de Landelijke Eenheid van de politie, beter te waarborgen.

Aanleiding hiervoor is het rapport van de commissie Brouwer dat onderzoek deed naar de suïcide van een van de medewerkers van dit team. In de conclusies is vastgesteld dat de professionaliteit van de organisatie als geheel ernstig te wensen overlaat met gevolgen voor de werknemers.

Onderzoek
Afgelopen maanden is uitgebreid onderzoek gedoe naar het team, waarbij snoeiharde conclusies werden getrokken. Hierin wordt gerept over “een schrijnend gebrek aan professionaliteit, rapportage, sturing en toezicht”

Daarnaast constateert de commissie dat er een relatie is tussen het overlijden van de infiltrant en zijn werk. De commissie noemt dit een harde, maar onvermijdelijke conclusie. “Er is te weinig aandacht geweest voor de risico’s van heimelijk werken en voor het mentale welzijn van de medewerkers”, zo concludeert de commissie. De vele successen van het team wordt gelinkt aan de vaardigheden van individuele werknemers en niet aan de organisatie.

Reactie demissionair minister
Grapperhaus: “Allereerst wil ik mijn oprechte medeleven betuigen aan de nabestaanden en collega’s van deze medewerker. Ik wens hen sterkte bij de verwerking van dit verschrikkelijke verlies. De bevindingen en conclusies van het onderzoek van de commissie zijn ontluisterend. Voor de nabestaanden moet dit ook weer een enorme schok zijn.”

“Het rapport maakt duidelijk dat meerdere waarschuwingen en signalen dat het mentaal niet goed ging met de WOD-medewerker beperkt zijn opgepakt waardoor niet of onvoldoende is ingegrepen. De korpschef en ik vinden dat niet acceptabel en dit mag nooit meer gebeuren. We nemen dan ook direct maatregelen om de veiligheid en het welzijn van de medewerkers die dit moeilijke werk doen snel beter te beschermen”, aldus de bewindsman. Voor deze maatregelen is 3 miljoen euro vrijgemaakt.

Maatregelen
Als maatregelen worden als voorbeelden gegeven dat er deskundige hulp, gevraagd of ongevraagd, wordt aangeboden aan werknemers. Alle teams en operaties worden doorgelicht en aanpassingen zullen worden gemaakt zodat “deze trajecten op een verantwoorde manier doorgang kunnen vinden.”

Er worden protocollen opgesteld voor de werkwijze van het team om de aansturing en begeleiding van infiltranten vast te leggen. Ook wordt er gebruik gemaakt van externe expertise: “Medewerkers moeten altijd ergens terecht kunnen met hun zorgen, klachten en (vermoedens van) misstanden. Daar wordt invulling aan gegeven waarbij de noodzakelijke geheimhouding en afscherming van het heimelijk werken in acht worden genomen.”

Vervolgonderzoek
De commissie Brouwer heeft laten zien dat verdiepend onderzoek noodzakelijk is om het team te kunnen versterken. Het ministerie laat weten dat het voornemen is om een nieuwe onderzoekscommissie aan te stellen die dat verdere onderzoek zal verrichten.

Grapperhaus: “Ik heb Winnie Sorgdrager gevraagd om deze belangrijke commissie te gaan leiden. Met haar heb ik afgesproken dat ze op zeer korte termijn van start gaat. Ik heb veel vertrouwen in haar als beoogd voorzitter en in dit vervolgonderzoek. Dit onderzoek is nodig omdat Werken Onder Dekmantel ontzettend belangrijk is in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en de aanpak van ondermijning. Vanwege dat belang gaat deze vervolgcommissie onderzoeken hoe we het Werken Onder Dekmantel goed moeten organiseren met alle waarborgen die daarbij horen”.


Kampt u zelf met gedachten over zelfmoord? Weet dat u dan hulp kunt zoeken via 113 zelfmoordpreventie op de website, of via telefoonnummers 113 of (gratis) 0800-0113.

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,114VolgersVolg
- advertentie -