Samenvatting persconferentie 26 november: Avondlockdown en eerdere sluiting van winkels en horeca

Date:

Deel bericht:

Vrijdagavond 26 november heeft het demissionaire kabinet opnieuw een persconferentie gehouden. In de meeste sectoren moet om 17.00 uur de deur dicht en nog vier personen in huis. Dinsdag 14 december is er een weegmoment.


Samenvatting puntsgewijs:

- Advertisement -

Vanaf zondag 28 november gelden de volgende extra maatregelen voor drie weken.

  • Alles is tussen 17.00 en 05.00 uur gesloten, alleen de supermarkt, en drogisterijen mogen tot 20.00 uur open blijven. Afhalen in de horeca blijft mogelijk, en professionele sportwedstrijden mogen zonder publiek door blijven gaan.
  • Het mondkapje is straks overal verplicht, ook waar je met een coronatoegangsbewijs naar binnen gaat. Blijf je zitten dan mag het mondkapje af.
  • Maximaal 1 persoon per 5m2 in de winkel toegestaan, hierdoor wordt het minder druk en dienen er controles plaats te vinden.
  • Het thuiswerkadvies wordt werk thuis, kan dit niet hou dan anderhalve meter afstand
  • Het reisadvies wordt, blijf thuis tenzij het echt niet anders kan.
  • Ga bij maximaal 1 huishouden op bezoek, en beperk dit tot vier gasten.

 

Toespraak Mark Rutte
Hij blikt terug naar december vorig jaar, ook toen liepen het aantal besmettingen hoog op en stond de zorg onder druk. Het grote verschil met dit jaar is dat het merendeel is gevaccineerd. Hierdoor heb je 25 keer minder kans om op de IC terecht te komen, hij herhaalt nogmaals de oproep om je te laten vaccineren. Tegelijkertijd blijkt nu dat het vaccineren niet voldoende heeft geholpen om het aantal besmettingen terug te dringen. Hij zegt dit niet om kritiek te ontwijken, er wordt naar geluisterd. Maar niemand had dit kunnen verwachten.

De helft van de mensen laat zich bij klachten testen, dat houdt in dat het kabinet vindt dat het adviseren hiervoor beter moet. In de vraag waarom vandaag alsnog over wordt gegaan tot een persconferentie is gebleken dat de cijfers alleen maar groeien. En uit onderzoek blijkt dat ons gezamenlijk gedrag vrijwel onveranderd is gebleven, er is bijvoorbeeld gekeken naar verkeersonderzoek. Het OMT heeft geadviseerd om minimaal 20 procent van de contactmomenten terug te brengen.

Hij staat stil bij de impact voor ondernemers, de steunpakketten worden verlengd of opnieuw geactiveerd. Deze blijven gelden tot in ieder geval het eind van het jaar. Er wordt gekeken naar de toekomst, om te voorkomen dat de sectoren gesloten moeten worden.

Toespraak Hugo de Jonge

Vandaag zijn er 340 mensen in het ziekenhuis opgenomen, er liggen in totaal 2660 mensen met corona waarvan 528 op de intensive care. We horen de cijfers zo vaak dat we er misschien immuun voor zijn geworden. De realiteit is dat veel niet spoedeisende operaties niet meer uitgevoerd kunnen worden, en ook moeten steeds vaker spoedeisende operaties die binnen 6 weken nodig zijn worden afgezegd of uitgesteld. We vragen dan ook het uiterste van mensen die in de frontlinie staan. Dat geldt niet alleen voor de ziekenhuizen maar ook in de verpleeghuizen en de thuiszorg.

Vaccineren werkt, en keuzes hebben consequenties. Het is niet te laat om alsnog te vaccineren, het werkt en je wordt minder ziek. Nu nog hebben 1,2 miljoen mensen geen bescherming tegen corona, aan het eind van de winter zal dit wel het geval zijn. Dat komt of door vaccinatie of doordat je ziek bent geworden.

De boostercampagne is van start en een groot gedeelte van de ouderen heeft al een afspraak gemaakt. Er wordt gekeken naar de uitbreidingsmogelijkheden om zoveel mogelijk ouderen voor het eind van het jaar van de boosterprik te voorzien. Daarna mag iedereen die dat wil een extra prikafspraak maken.

Scholen blijven open
Even zag het ernaar uit dat de scholen weer moesten sluiten. Het kabinet heeft ervoor gekozen om de scholen open te houden, wel komen er extra maatregelen. Zo moeten leerlingen vanaf groep zes en op het middelbaar onderwijs een mondkapje dragen. En worden er weer looproutes ingezet. Docenten en leerlingen vanaf groep zes moeten twee keer per week een zelftest doen.

Minder de kleinkinderen zien
Zeventigplussers worden geadviseerd om zo min mogelijk fysiek contact te hebben met de kleinkinderen. Kinderen zijn op dit moment een grote bron van het aantal besmettingen. Ouderen zijn ondanks vaccinatie toch kwetsbaarder om ziek te worden door corona. Pak wat vaker de iPad vertelde Rutte tijdens de persconferentie.

Avondlockdown
Supermarkten zijn straks nog open tot 20.00 uur, alle andere winkels en horeca moeten om 17.00 uur dicht. Dit geldt ook voor de horeca en binnen- en buitensport. Met deze maatregelen moeten de contactmomenten met 25 procent worden terug gebracht.

Verder komt er een speciale oproep aan zeventigplussers om zo min mogelijk contact met kleinkinderen te hebben. De supermarkten kunnen tot 20:00 uur openblijven, alle andere sectoren moeten om 17 uur dus dicht. Dat geldt ook voor de binnen- en buitensport.

In horeca, theater en bioscopen mag vanaf zondag nog een derde van de bezoekers naar binnen. Een geldig coronatoegangsbewijs blijft gelden om naar binnen te komen, maar het mondkapje wordt ook verplicht. Daarnaast moet de anderhalve meter afstand worden gewaarborgd.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Landelijk Meldpunt Internetoplichting waarschuwt voor malafide webwinkels in aanloop naar feestdagen

Nederland - De politie ontvangt steeds meer aangiftes en meldingen over malafide webwinkels. Aankoopfraude is inmiddels zelfs de...

Moordverdachte Bretley D. aangehouden in Amsterdam

De politie heeft de van moord verdachte 24-jarige Bretley D. opgepakt in Amsterdam. De politie was naar de...

Instappen Amsterdam-Oost en Arnhem in zoektocht naar Bretly Dorder

Rotterdam - Het aantal tips dat bij de politie binnenkomt, blijft oplopen. Elke tip wordt bekeken, onderzocht en...

Twee auto’s beschadigd nadat boom omvalt Dorpsweg Rotterdam

Rotterdam - Op de Dorpsweg in Rotterdam-Charlois is zaterdagochtend rond 11.29 uur een boom omgevallen door de harde...