Dertien gevallen in Nederland met nieuwe ‘Omikron’-variant bevestigd

Date:

Deel bericht:

Landelijk – Zondagmiddag 28 november heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een korte toelichting gegeven over de nieuwe corona-variant ‘Omikron’. 

Afgelopen vrijdag werd bekend dat er een nieuwe covid-variant werd ontdekt in Zuid-Afrika. Direct zijn landen uit zuidelijk Afrika toegevoegd aan de lijst van landen met een zeer hoog risico en zijn maatregelen aangescherpt. Voor non-EU-burgers geldt een vliegverbod. Het RIVM zal het demissionaire kabinet adviseren over eventuele andere reismaatregelen.

- Advertisement -

Dertien reizigers besmet met nieuwe variant
Gedurende de aanscherpingen afgelopen vrijdag zijn vluchten uit Zuid-Afrika met 624 passagiers naar Nederland gekomen. De reizigers werden direct apart genomen en getest. Daarvan bleken 61 mensen positief getest op corona. Vandaag verklaarde De Jonge van dertien van hen besmet zijn met de nieuwe ‘Omikron’-variant.

Volgens De Jonge blijven de besmette reizigers in isolatie zitten. Mensen die afgelopen week in zuidelijk Afrika zijn geweest, worden ook gevraagd om zich te melden bij de GGD voor het maken van een aparte testafspraak. Dit kan door te bellen met 0800-5005.

Mensen die positief getest worden, worden gevraagd in thuisquarantaine te gaan. De GGD en gemeenten zullen controleren of mensen zich aan de isolatieverplichting houden.

‘Variant of concern’
De World Health Organisation (WHO) heeft de nieuwe aangemerkt als ‘variant of concern‘ (zorgelijke variant), omdat deze besmettelijker zou zijn dan de andere varianten. 

Hugo de Jonge zegt dat er verder nog weinig bekend is over de Omikron-variant. De komende weken zal worden onderzocht of deze variant ziekmakender is en of deze mutatie ook bestand is tegen de opgebouwde immuniteit en vaccinatie.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...

Politie houdt Vlaardinger aan na inval drugslab in Bleiswijk

Bleiswijk - In een garagebox in Bleiswijk aan de Overbuurtseweg is zaterdagmorgen een drugslab aangetroffen. Een 50-jarige Vlaardingen...

Scooter en fiets in botsing op Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel

Zaterdagmiddag rond 15:30 werden verschillende hulpdiensten gestuurd naar Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel waar een...