Dertien gevallen in Nederland met nieuwe ‘Omikron’-variant bevestigd

Date:

Deel bericht:

Landelijk – Zondagmiddag 28 november heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een korte toelichting gegeven over de nieuwe corona-variant ‘Omikron’. 

Afgelopen vrijdag werd bekend dat er een nieuwe covid-variant werd ontdekt in Zuid-Afrika. Direct zijn landen uit zuidelijk Afrika toegevoegd aan de lijst van landen met een zeer hoog risico en zijn maatregelen aangescherpt. Voor non-EU-burgers geldt een vliegverbod. Het RIVM zal het demissionaire kabinet adviseren over eventuele andere reismaatregelen.

- Advertisement -

Dertien reizigers besmet met nieuwe variant
Gedurende de aanscherpingen afgelopen vrijdag zijn vluchten uit Zuid-Afrika met 624 passagiers naar Nederland gekomen. De reizigers werden direct apart genomen en getest. Daarvan bleken 61 mensen positief getest op corona. Vandaag verklaarde De Jonge van dertien van hen besmet zijn met de nieuwe ‘Omikron’-variant.

Volgens De Jonge blijven de besmette reizigers in isolatie zitten. Mensen die afgelopen week in zuidelijk Afrika zijn geweest, worden ook gevraagd om zich te melden bij de GGD voor het maken van een aparte testafspraak. Dit kan door te bellen met 0800-5005.

Mensen die positief getest worden, worden gevraagd in thuisquarantaine te gaan. De GGD en gemeenten zullen controleren of mensen zich aan de isolatieverplichting houden.

‘Variant of concern’
De World Health Organisation (WHO) heeft de nieuwe aangemerkt als ‘variant of concern‘ (zorgelijke variant), omdat deze besmettelijker zou zijn dan de andere varianten. 

Hugo de Jonge zegt dat er verder nog weinig bekend is over de Omikron-variant. De komende weken zal worden onderzocht of deze variant ziekmakender is en of deze mutatie ook bestand is tegen de opgebouwde immuniteit en vaccinatie.

- Advertisement -

Gerelateerd