Celstraf en taakstraf voor rechtsextremistisch duo uit Zwijndrecht en Amsterdam

Date:

Deel bericht:

Zwijndrecht, Amsterdam – De twee Nederlanders die lid waren van rechtsextremistische organisatie ‘The Base’ en op internet opriepen tot geweld, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen en taakstraffen.

Fabio (20) uit Zwijndrecht en Steven (21) uit Amsterdam ontmoetten elkaar online en benaderen het Amerikaanse ‘The Base’, een extreemrechtse groepering. Ze zouden de eerste Nederlandse tak van de organisatie worden, maar na toelating worden ze al snel de ‘slechtste leden ooit’ genoemd.

- Advertisement -

Oproepen tot geweld
Beide verdachten hebben als deelnemers van ‘The Base’, via social mediakanalen, volgens de ideologie van het rechtsextremistische accelerationisme gehandeld door berichten te verspreiden om medestanders te verwerven en op te roepen tot geweld tegen gekleurde mensen, homoseksuelen en Joden.

Het accelerationisme is een rechtsextremistische ideologie. De aanhangers verheerlijken en rechtvaardigen terroristisch geweld om versneld een rassenoorlog te ontketenen. Deze ideologie heeft mede in de afgelopen twee jaar in westerse landen geleid tot enkele terroristische geweldsdaden of concrete plannen daartoe.

Strafoplegging
Beide mannen zijn schuldig bevonden voor deelname aan een terroristische organisatie en opruiing tot een terroristisch misdrijf. Amsterdammer Steven wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk. Ook krijgt hij een taakstraf opgelegd van 240 uur. De andere verdachte, Fabio uit Zwijndrecht, krijgt dezelfde gevangenisstraf, maar een taakstraf van 200 uur.

Vrijspraak van voorbereidingshandelingen voor aanslag
De 21-jarige Amsterdammer had in een chatroom ook een document gedeeld met drie fietsroutes van demissionair premier Mark Rutte naar het Binnenhof. Er is niet vast komen te staan dat hij met het enkel verstrekken hiervan voorbereidingshandelingen voor een aanslag zou hebben gepleegd en wordt hiervan dan ook vrijgesproken.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Vrouw (84) overleden na steekpartij en brand in woning, politie houdt verdachte (90) langer vast Van Speijkstraat Amsterdam

Amsterdam - De 84-jarige vrouw welke afgelopen vrijdag door brandweerlieden met steekwonden in haar brandende woning werd aangetroffen,...

Vermiste vrouw gevonden in kist in woning Zwijndrecht

Zwijndrecht - Een vermiste vrouw is zaterdagdagochtend 20 januari aangetroffen in een woning. Ze werd in slechte gezondheid...

Bewoner gewond na overval Lauwers Zwijndrecht

Zwijndrecht - Een bewoner is maandagmorgen gewond geraakt toen deze werd overvallen in zijn eigen woning aan de...

Overval op tankstation Ringdijk Zwijndrecht

Zwijndrecht - Een tankstation aan de Ringdijk in Zwijndrecht is maandagmorgen rond 06.20 uur overvallen. Het personeel werd...