Elektrische steps op de openbare weg: ze zijn verboden en boete kost 280 euro (video)

Date:

Deel bericht:

Het gebruik van een elektrische step in het verkeer neemt steeds verder toe. Kinderen en ook volwassenen hebben vaak geen idee dat het gebruik van de step verboden is op de openbare weg. 

- Advertisement -

Niet verzekerd
Het grootste gros van de verschillende soorten elektrische steps hebben geen typegoedkeuring van de RDW. Dit houdt in dat de step geen kentekenplaat kan krijgen en dus ook niet kan worden verzekerd. Omdat het gaat om een gemotoriseerd voertuig mag je er dus niet mee op de openbare weg rijden. Wanneer een step betrokken is bij een ongeluk kan het zomaar zijn dat de bestuurder ervan de kosten volledig zelf mag betalen.

De elektrische (scooter) step heeft dus geen goedkeuring. In andere landen zie je de steps wel op de weg rijden. Wel mag er daar alleen op gereden worden als de bestuurder ouder is dan 16 jaar en een helm draagt. In Nederland kan alleen de minister een goedkeuring geven voor een elektrische step. De step moet dan aangewezen worden als bijzondere bromfiets. Er zijn op dit moment een handjevol steps die wel zijn goedgekeurd voor op de openbare weg.

Ongelukken en overlast
Bestuurders van elektrische steps zijn steeds vaker betrokken bij ongevallen. In 2020 is in België gemeten dat in 50% van de gevallen de bestuurder van een step tegen of onder een auto terecht komt. In Nederland worden deze cijfers niet geregistreerd.

Wie ook het internet een beetje afstruint op zoek naar dodelijke ongelukken met elektrische steps, komt in Europa tientallen voorbeelden tegen. Ook in Nederland gebeuren er regelmatig ongelukken met bestuurders van elektrische steps. In Haaren raakte een 61-jarige man bijvoorbeeld zwaargewond door een valpartij met de step.

Voetgangers, winkeliers en fietsers ervaren steeds meer overlast van de elektrische steps. Jongeren rijden ermee door winkelcentrums en er wordt massaal mee over de stoep gereden. Door het grote snelheidsverschil ontstaan er gevaarlijke situaties.

Boete en inbeslagname
Wanneer je door de politie van de weg wordt gehaald volgt er in veel gevallen eerst een waarschuwend gesprek. Agenten leggen uit dat het gebruik van de step niet is toegestaan. De bestuurder van de step krijgt een officiële geregistreerde waarschuwing.

Deze registratie blijft vervolgens enkele jaren staan. Word je daarna nog een keer op de step gezien, dan bedraagt de boete 280 euro voor volwassen en 140 euro voor kinderen jonger dan 16 jaar. Ook kan de step in beslag worden genomen en verbeurd worden verklaard.

Informatieplicht verkopers
Verkopers van de steps hebben officieel gezien geen informatieplicht. Toch zien we wanneer we de steps op internet bekijken dat winkels wel aangeven dat de steps bedoeld zijn voor gebruik op eigen terrein.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Jongen zwaargewond na kopstoot tegen tunneltje Albert Schweitzerpad Rotterdam

Rotterdam - Een jongen is rond middernacht zwaargewond geraakt bij een ongeluk in een fietstunnel. De jongen zou...

Waarschuwingsschot gelost tijdens demonstratie tegen wapenbeurs NEDS 2023 Rotterdam Ahoy

Rotterdam - De politie heeft tijdens een demonstratie tegen de wapenbeurs NEDS 2023 in Rotterdam Ahoy een waarschuwingsschot...

Bussen vol met namaakartikelen in beslag genomen in Rotterdam

Rotterdam - Bij een controle gericht op het bestrijden van handel in namaak artikelen zijn dinsdag 28 november...

Drugslab in oude studentenkamer Aristotelesstraat Rotterdam

Rotterdam - Een zoemend geluid en een anonieme tip deden samen vermoeden dat er in een studentenpand aan...