Samenvatting persconferentie dinsdag 14 december: Basisscholen toch eerder dicht en maatregelen verlengd

Date:

Deel bericht:

Dinsdagavond 14 december gaven Mark Rutte en Hugo de Jonge wederom een persconferentie omtrent de coronamaatregelen. 


Samenvatting puntsgewijs:

- Advertisement -
  • Basisscholen toch week eerder dicht
  • ‘Avondlockdown’ verlengd tot en met 14 januari
  • De norm van 4 gasten blijft, er is geen uitzondering voor de kerstdagen of oud en nieuw.
  • Iedereen van 18-jaar of ouder met vaccinatie of besmetting langer dan 3 maanden geleden voorzien van boosterprik.

Uitgebreide samenvatting

Mark Rutte
Rutte begint met zijn eerste en belangrijkste boodschap dat ze helaas de maatregelen moeten verlengen. “Dat is in de kersttijd niet de blijde boodschap waar je hoopt, dus ja een tegenvaller, maar misschien toch ook niet een grote verrassing”

Het lijkt er voorzichtig op dat we over de grootste piek heen zijn, maar in de ziekenhuizen is de zorg nog steeds bijzonder hoog. Hij spreekt zijn zorgen uit over de Omikron variant, we weten nog niet voldoende om te kijken wat deze variant gaat doen. Om deze reden wordt er ook niet tijdens de feestdagen deels versoepeld. We doen dit om onze medemens te beschermen.

Hij geeft aan dat er nog veel gevraagd gaat worden van de bedrijven en ZZP-ers. Om deze reden wordt het maatregelenpakket voor de evenementensector tot het derde kwartaal verlengd.

Hij doet nog een oproep naar de ouderen, het kabinet ziet nog steeds dat bij 70-plussers een groot gedeelte in het ziekenhuis belandt. Blijf dus goed oppassen, met bijvoorbeeld het knuffelen van je kleinkinderen.

De basisscholen, speciaal basisonderwijs en de bijschoolse opvang wordt gesloten vanaf maandag 20 december. Ouders worden opgeroepen alleen gebruik te maken van de noodopvang als het echt niet anders kan bij een cruciaal beroep. Maak ook geen speelafspraken bij vriendjes of vriendinnetjes.

Hij sluit af dat het best kan zijn dat de maatregelen worden verlengd of worden verzwaard indien dat nodig blijkt. Van versoepelen lijkt voorlopig geen sprake.

Hugo de Jonge

De Jonge spreekt zijn zorgen uit over een nieuw golf die is te verwachten door de Omikron-variant. Het is inmiddels duidelijk dat deze variant zich minder makkelijk laat tegenhouden dan de Delta-variant. De boosterprik is echt nodig om de Omikron-variant tegen te houden. Om deze reden moeten alle 18-plusser die langer dan drie maanden geleden hun laatste vaccinatie of doorgemaakte infectie hebben gehad de kans hebben gehad om zich te laten vaccineren met de boosterprik.

Hij geeft aan dat er geen antwoord op is hoelang we nog met het virus moeten leven. Hoeveel vaccinaties er nog nodig zijn, en lockdowns er nog nodig zijn. We moeten ervoor blijven zorgen dat we het virus de baas blijven.

Avondlockdown verlengd tot 14 januari

Het kabinet heeft besloten om alle maatregelen, zoals de algemene sluitingstijd tussen 17.00 en 05.00 uur, verplicht coronatoegangsbewijs, geen toeschouwers bij sport, en bijvoorbeeld de mondkapjesplicht te blijven hanteren. De financiële regelingen blijven beschikbaar voor de bedrijven die het moeilijk hebben.

Scholen toch eerder dicht

Redelijk onverwacht heeft het demissionaire kabinet toch besloten de basisscholen een week eerder te sluiten voor de Kerstvakantie. Onlangs adviseerde het OMT deze maatregelen te overwegen, maar zeiden demissionair ministers Slob (Onderwijs) en De Jonge (Gezondheid) dit niet te willen in verband met de leerachterstanden die er al zijn.

Toch is de knoop doorgehakt en zullen de basisscholen een week eerder sluiten om zo de opmars van de Omikron-variant te stuiten. Het geven van online lessen hoeft niet te worden verzorgd.

Reden is dat er toch een piek zichtbaar is bij kinderen onder de twaalf jaar. Met het zicht op de feestdagen wil het kabinet zo voorkomen dat gedurende de festiviteiten en het bijbehorende familiebezoek mensen besmet worden.

Scholen worden gevraagd om toch opvang te regelen voor kwetsbare kinderen of kinderen van ouders/voogden met cruciale beroepen.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

‘Meer drugslabs ontmanteld dan ooit’

Landelijk - In 2023 ontmantelde de politie aanzienlijk meer drugsproductielocaties dan in de jaren ervoor. Dit en meer...

Weer zorgt voor problemen op verschillende plaatsen in Nederland

Landelijk - Lokale regenval en onweer hebben op verschillende plekken in het land tot overlast geleid. In Noorden...

Man belandt in vuilniswagen na legen papiercontainer

Landelijk - Een opmerkelijk en huiveringwekkend incident in Arnhem. Een man is overleden toen die in een vuilniswagen...

Brand in zorginstelling Antes Prins Constantijnweg Rotterdam

Rotterdam - Vrijdagmiddag 3 mei rond 16.35 uur is er brand uitgebroken in een zorginstelling aan de Prins...