Tien jaar celstraf en TBS geëist tegen vermeend schutter ambassade Saudi-Arabië

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Het is de vroege ochtend van donderdag 12 november 2020 als een beveiliger van de ambassade van Saudi-Arabië de schrik van zijn leven krijgt. Een salvo van kogels worden afgevuurd en doorboren het pand. Het Openbaar Ministerie eiste gisteren een celstraf van tien jaar en TBS tegen de vermeende schutter.

Toen de politie die ochtend ter plaatse kwam, was de schutter al gevlogen. 29 patroonhulzen werden op de straat voor het gebouw aangetroffen. In de ambassade waren inslagen te zien.

- Advertisement -

Aanhouding
Direct startte een onderzoek naar de schietpartij en later die middag nog werd in Zoetermeer de 40-jarige Mohamed A. door het arrestatieteam ingerekend. Hij was in beeld gekomen omdat hij eerder de ambassade met leuzen had beklad. Ook had hij extreme, vaak jihadistische uitlatingen gedaan tegen de ambassade en tegen Nederland.

De man bekende de schutter te zijn geweest, maar ontkende dit later weer. Zijn DNA is echter op één van de kogelhulzen aangetroffen. Op de kleding van de man zouden ook schotresten zijn gevonden.

De verdachte was boos omdat hij van de ambassade geen toestemming kreeg Saoedi-Arabië te bezoeken, terwijl hij koste wat kost op pelgrimstocht naar Mekka wilde. Met het schieten wilde hij afdwingen dat Saoedi-Arabië hem alsnog een visum zou geven.

Terroristisch oogmerk
Volgens de officier van justitie heeft de Zoetermeerder zich onder meer schuldig gemaakt aan opzettelijke geweldpleging tegen de beschermde goederen van een internationaal beschermd persoon en aan poging moord. Hij heeft deze feiten ook gepleegd met een terroristisch oogmerk, zo vindt de officier.

“Verdachte heeft angstige gevoelens veroorzaakt onder een deel van de bevolking en ernstig vrees aangejaagd. Ook heeft hij de overheid van Saoedi-Arabië wederrechtelijk geprobeerd tot iets te dwingen. De impact van de beschieting was groot. Het was een daad, rechtstreeks gericht tegen een andere staat. Een staat die moet kunnen rekenen op een veilige vertegenwoordiging in Nederland.” Ook nam de officier het de Zoetermeerder zeer kwalijk dat hij niets verklaart over het wapen dat nog altijd zoek is.

Grootheidswaan
Volgens psychologisch en psychiatrisch onderzoek lijdt de Zoetermeerder aan grootheidswaan en is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Maar in de ogen van de officier van justitie was verdachte bij zinnen tijdens zijn daad en kan die hem bijna volledig worden toegerekend. Ook ziet de officier een groot risico op herhaling, gezien de toestand van de man.

Hij eiste tegen de Zoetermeerder tien jaar cel en TBS met dwangverpleging. De uitspraak is op 24 december aanstaande.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Politie houdt 18e verdachte aan voor reeks explosies in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Den Haag

Rotterdam - Woensdagochtend werd een 19-jarige man uit Wassenaar van zijn bed gelicht omdat hij wordt verdacht van...

Twee Rotterdammers (17 en 28) aangehouden voor explosiedreiging bij woning in Den Haag

Den Haag, Rotterdam - Dinsdagochtend 16 april zijn twee Rotterdammers van 28 en 17 jaar oud aangehouden in...

Auto met diplomatieke kentekenplaten belandt in sloot in Den Haag

Den Haag - Donderdagavond 4 april is een auto met diplomatieke kentekenplaten te water geraakt in een sloot...

Dronken zwangere vrouw zet Burger King in Den Haag op stelten

DEN HAAG - In het centrum van Den Haag heeft een zwangere vrouw samen met een andere vrouw...