OM vervolgt twee agenten na politieoptreden tijdens demonstratie op Malieveld Den Haag

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bekend gemaakt twee agenten te gaan vervolgen, omdat zij buiten-proportioneel geweld gebruikten tijdens een uit de hand gelopen demonstratie op het Haagse Malieveld.

Op 14 maart dit jaar kwam een grote groep mensen samen op het Malieveld om te demonstreren tegen het coronabeleid en regering Rutte III. Op een gegeven moment had de opkomst het limiet overschreden en werden meermaals overtredingen van de coronaregels geconstateerd. Daarop werd door burgemeester Van Zanen besloten de demonstratie te ontbinden.

- Advertisement -

Omdat een groot gedeelte weigerde te vertrekken, moest de politie optreden. De demonstratie ontaarde hierna in ongeregeldheden met geweld over en weer. Het waterkanon moest onder andere worden ingezet en een agent zag zich genoodzaakt om een waarschuwingsschot te lossen.

Eén van de demonstranten zocht ook – aldus OM gewapend met een startkabel – de confrontatie op. Toen een politiehond hem te pakken kreeg, hield de man de hond aan zijn oren vast om een beet te voorkomen. Hierna kreeg de man verschillende slagen, waaronder tegen het hoofd en werd de man alsnog gebeten. Het voorval was uitgebreid op beeld gekomen.

Aangiftes
Na afloop riepen de demonstranten elkaar op om massaal aangifte te doen tegen de politie vanwege het geweld van die dag. Al deze aangiftes zijn onderzocht en vervolgens individueel beoordeeld.

Het door de politie gebruikte geweld is volgens het OM voor het overgrote deel rechtmatig geweest. De politie heeft de taak demonstraties te begeleiden, maar mag en moet optreden wanneer haar bevelen niet worden opgevolgd. Daarbij mag de politie ook proportioneel geweld inzetten.

Vervolging
Het OM vindt dat het geweld waarmee de eerder genoemde demonstrant is aangehouden, wel buiten-proportioneel is en heeft twee agenten, een ME’er en de hondengeleider, gedagvaard. Daarmee zal een rechter zich over de zaak buigen.

Een zittingsdatum voor deze zaak is nog niet bekend. Er moet ook nog een beslissing worden genomen of de arrestant ook gedagvaard wordt.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Politie houdt 18e verdachte aan voor reeks explosies in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Den Haag

Rotterdam - Woensdagochtend werd een 19-jarige man uit Wassenaar van zijn bed gelicht omdat hij wordt verdacht van...

Twee Rotterdammers (17 en 28) aangehouden voor explosiedreiging bij woning in Den Haag

Den Haag, Rotterdam - Dinsdagochtend 16 april zijn twee Rotterdammers van 28 en 17 jaar oud aangehouden in...

Auto met diplomatieke kentekenplaten belandt in sloot in Den Haag

Den Haag - Donderdagavond 4 april is een auto met diplomatieke kentekenplaten te water geraakt in een sloot...

Dronken zwangere vrouw zet Burger King in Den Haag op stelten

DEN HAAG - In het centrum van Den Haag heeft een zwangere vrouw samen met een andere vrouw...