Samenvatting persconferentie zaterdag 18 december: Land op slot door opmars Omikron-variant

Date:

Deel bericht:

Zaterdag 18 december gaven Mark Rutte en Hugo de Jonge geheel onverwacht een ingelaste persconferentie over de coronamaatregelen. Ook RIVM-baas Jaap van Dissel sloot sinds lange tijd aan bij de persconferentie.

De persconferentie volgt na het advies van het Outbreak Management Team (OMT) om een harde lockdown in de strijd tegen de Omikronvariant in te zetten. De maatregelen gelden tot en met vrijdag 14 januari en gaan in vanaf zondagmorgen 19 december om 05.00 uur.

- Advertisement -

Samenvatting puntsgewijs:

  • Alleen essentiële winkels zoals supermarkten, drogisterijen en apotheken blijven open, winkels mogen wel click en collect mogelijk maken, en restaurants mogen klanten bestellingen laten afhalen.
  • Alle sportactiviteiten worden gesloten, dit geldt voor binnen en buitensport. Zwemlessen voor diploma’s mogen wel tot 17.00 uur plaatsvinden.
  • De norm van 4 gasten blijft alleen gelden voor de feestdagen.
  • De norm voor thuisbezoek wordt twee, dit geldt ook voor buiten.
  • Schoolvakantie mogelijk met een week verlengd
  • Samenkomen in groepsverband buiten- en binnen gaat naar twee personen

Mark Rutte
Mark Rutte begint dat hij, zij wij hier staan met een somber gemoed. Een ingelaste persconferentie op zaterdagavond vier dagen na de laatste persconferentie voorspelt niet veel goeds. Nederland gaat vanaf vanavond in een lockdown. We moeten ingrijpen om erger te voorkomen. Rutte legde de regels zo kort mogelijk zonder uitzonderingen uit. Het is niet anders, en het is weer een kerst totaal anders dan we zouden willen. Het is een domper voor jongeren, ondernemers en ouderen.

Hugo de Jonge
We weten was ons te doen staat, begint de Jonge. Boosteren helpt enorm en daarmee brengen we onze bescherming weer op peil. Voor nu kunnen we geen risico nemen en moeten we verwachte besmettingen door Omikron vertragen. We kopen dus tijd, zodat er meer ruimte komt in de zorg en iedereen een boosterprik kan ontvangen.

Jaap van Dissel (RIVM en OMT)
Het OMT acht de huidige situatie zorgelijk, om deze reden is Jaap van Dissel aangesloten om uitleg te geven. De piek van de deltavariant lijkt achter ons te liggen, hoewel er nog tienduizenden nieuwe infecties plaatsvinden is de druk op de ziekenhuizen, huisartsen en verpleeghuizen is nog steeds onverminderd hoog.

De omikron-variant wordt het besmettingspercentage iedere 2-3 dagen verdubbelt. In Amsterdam is 25% van het aantal besmettingen gerelateerd aan de Omikronvariant. De verwachting is dat de delta-variant begin januari is verdrongen.

Het advies voor het sluiten van alle sectoren is dan ook genomen om contactmomenten te voorkomen en iedereen de kans te geven zich te laten vaccineren. We weten helaas nog niet hoe ziek je kan worden van de nieuwe variant. Om deze reden heeft het OMT het advies gegeven om tijd te kopen.

Uitgebreide samenvatting

Sluiten van alle sectoren
Alleen essentiële winkels mogen open blijven, het gaat dan om supermarkten, drogisterijen, tankstations en apotheken. Alle andere winkels zoals kleding, en speelgoedwinkels, maar bijvoorbeeld ook sportscholen, pretparken en bioscopen moeten hun deuren sluiten.

Het sluiten van de winkels is een nieuwe klap in het gezicht van de ondernemers. Waar zij er vorig jaar nog financieel een beetje goed voor stonden is het dit jaar een stuk minder rooskleurig. De retail heeft een gezamenlijke schuld 20 miljard euro van eigen, en belastingschulden. De sluiting kan ondanks de coronasteun winkeliers alsnog het zwijgen opleggen.

Voor restaurants is ook deze sluiting weer een enorme domper. Waar de schade door de vroege sluiting van 17.00 uur nog deels goedgemaakt kon worden met een verlate uitgebreide lunch moeten zij nu gaan sluiten. Dit geeft voor veel restauranthouders opnieuw een flink verlies van inkomsten, bij toeleveranciers is al een groot gedeelte ingekocht voor de kerstdagen.

Ook andere scholen nu dicht, kerstvakantie mogelijk verlengd
Naast de eerdere maatregelen om de basisscholen te sluiten worden nu ook de middelbaren scholen en universiteiten gesloten tot 10 januari. Dit houdt in dat iedereen vanaf maandag thuis zit. Online lesgeven is niet verplicht maar kan voor de hogere opleidingen wel worden mogelijk gemaakt. Omdat alle huidige maatregelen tot 14 januari gelden is de verwachting dat ook deze maatregel mogelijk wordt verlengd tot 14 januari. Scholen worden geadviseerd rekening te houden met een week thuisonderwijs. Het kabinet bekijkt tijdens een weegmoment of de sluiting van scholen langer genoodzaakt is.

Geen avondklok, kerst met beperkt gezelschap
Wie al plannen had gemaakt om thuis gezellig kerst te vieren kan dit gewoon blijven doen. Het kabinet zet geen avondklok in, het kost teveel tijd en de maatregel zal beperkt effect hebben. Wie thuis gezelschap wil ontvangen wordt geadviseerd om maximaal vier gasten te ontvangen en een zelftest van tevoren te doen. Hiermee kun je voorkomen dat je indien je positief wordt getest familieleden kan besmetten.

Het is straks verboden om met meer dan twee mensen in groepsverband buiten samen te komen, een zware dobber voor jongeren die het in deze tijd toch ook ontzettend moeilijk hebben.

Omikronvariant (EN)
Het kabinet wil met de nieuwe maatregelen voorkomen dat de Omikronvariant te snel om zich heen kan grijpen. Door het inzetten van de maatregelen krijgt iedereen boven de 18 jaar de kans om zich te laten vaccineren.

De nieuwe variant van het coronavirus doet in landen om ons heen alle alarmbellen laten afgaan. In het Verenigd Koninkrijk verdubbelt het aantal besmettingen per twee dagen. Jaap van Dissel rekende eerder deze week dat dezelfde groei van besmettingen door de Omikronvariant tot 600 ziekenhuis opnames per dag kunnen leiden. Dat er zijn er 200 meer per dag dan eind november, begin december.

De Omikronvariant breekt sneller door de immuniteit van vaccins of de weerstand na een eerdere besmetting. Een extra boosterprik lijkt zijn vruchten af te werpen. In Nederland is men inmiddels volop aan het opschalen om zoveel mogelijk prikken te zetten. Desondanks staan we er als land in vergelijking met andere landen om ons heen slecht voor. Inmiddels is bekend dat 100 patiënten besmet zijn met de Omikronvariant

Nieuws van afgelopen week

Diederik Gommers pleit voor vrije inloop boosterprik
OMT-lid Diederik Gommers pleit voor een veel snellere vaccinatiestrategie voor de boosterprik. In het programma Beau vertelde hij vrijdagavond dat het prikken veel sneller kan. Hij denkt dat het veel verstandiger is om mensen vrij op te roepen te komen voor een boosterprik. De overheid kan per dag een jaartal vrijgeven waarop mensen zich kunnen melden met een legitimatiebewijs. Een prik zetten is een gemakkelijke handeling en hoeft niet lang te duren, het maken van afspraken en uitnodigingen versturen kost veel te veel tijd. Mensen vinden het niet erg om in een rij te staan.

Het zetten van zoveel mogelijk boosterprikken voorkomt de run op de ziekenhuizen. Doordat mensen een betere weerstand opbouwen en uit onderzoek is gebleken dat de boosterprik mensen beter beschermt tegen de Omikron-variant.

 

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...

Politie houdt Vlaardinger aan na inval drugslab in Bleiswijk

Bleiswijk - In een garagebox in Bleiswijk aan de Overbuurtseweg is zaterdagmorgen een drugslab aangetroffen. Een 50-jarige Vlaardingen...

Scooter en fiets in botsing op Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel

Zaterdagmiddag rond 15:30 werden verschillende hulpdiensten gestuurd naar Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel waar een...