Nieuw kabinet beëdigd door Koning op paleis

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Maandag 10 januari werd het nieuwe kabinet ontvangen op Paleis Noordeinde, waar de nieuwe ministers en staatssecretarissen werden beëdigd door Koning Willem-Alexander.

Rond half elf arriveerde premier Mark Rutte bij het werkpaleis van de Koning. Even later volgden een viertal bussen met daarin de negentien ministers en negen staatssecretarissen. Alleen Sigrid Kaag (Financiën/D66) was niet aanwezig. Zij bleef thuis in verband met corona en volgde de ceremonie digitaal.

Artikel gaat verder onder foto
Onder politiebegeleiding arriveren de bussen met daarin de nieuwe ministers en staatssecretarissen
- Advertisement -

De beëdiging vond dit jaar plaats in het werkpaleis van de Koning, omdat deze meer ruimte heeft voor de foto op het bordes, in tegenstelling tot het bordes van Paleis Huis ten Bosch. Hierdoor was het voor de ministers mogelijk om anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

In het paleis werd de eed afgelegd in de Grote Balzaal. Tegenover de Koning legden de kabinetsleden één voor één hun eed af door “zo waarlijk helpe mij God almachtig” te zeggen of “dat verklaar en beloof ik”. De ministers die al het ambt van minister bekleedden – al zij het demissionair – hoefden niet opnieuw hun eed af te leggen. Na afloop volgde de foto op het bordes.

Grote politie-inzet
Rondom het paleis was de politie in grote getale aanwezig. Ook werd de straat aan de voorzijde van het paleis, maar ook de straat aan de achterzijde bij de paleistuinen, afgesloten. Dit had te maken met oproepen tot acties om de ceremonie te verstoren.

Slechts enkele tientallen actievoerders waren afgekomen op de onaangekondigde demonstratie. De actie mocht doorgaan en een weg tegenover de paleistuinen werd aangewezen als demonstratielocatie.

Het idee om met een lawaaiprotest de beelden op het bordes te verstoren, werden uiteindelijk niet succesvol. De bordesfoto was al genomen voordat de demonstranten allemaal begonnen met het maken van het lawaai.

- Advertisement -

Gerelateerd