Commandant der Strijdkrachten spreekt zich uit tegen demonstranten in uniform: “Als hoogste militair keur ik dit soort acties zeer af”

Date:

Deel bericht:

Generaal Onno Eichelsheim, Commandant der Strijdkrachten en daarmee hoogste militair van het land, heeft zijn onbegrip geuit over veteranen die bij demonstraties aanwezig zijn in uniform. Dit heeft hij gedaan in een geschreven statement.

Generaal Eichelsheim zegt te begrijpen dat de coronamaatregelen heftige emoties losmaken en dat niemand er blij van wordt, waaronder hij zelf ook niet. Ook benadrukt hij dat iedereen in ons land het recht heeft om in vrijheid te demonstreren en dat mensen het ook niet altijd eens hoeven te zijn.

- Advertisement -

Hij vervolgt: “Waar ik geen begrip voor heb, zijn veteranen die bij coronademonstraties misbruik maken van ons uniform en waar het uniform voor staat.” Daarmee worden de demonstranten van de groep ‘In het Gelid voor Vrijheid’ bedoeld. “Recent doken er weer mensen in militaire outfits op bij dergelijke demonstraties. Het roept vragen op over hun status en straalt negatief af op de hele krijgsmacht. Ik merk dat veel collega’s en veteranen dit sterk afkeuren.”

Politie verantwoordelijk voor ordehandhaving
De generaal zegt te geloven dat de veteranen goede bedoelingen hebben, zoals het vormen van een ‘buffer’ tussen demonstranten en politie, maar zegt dat het handhaven van de orde is weggelegd voor de politie: “Dat klinkt misschien als een sympathiek streven, maar we hebben het hier over ordehandhaving. Dat is de verantwoordelijkheid van de politie en die heeft daar geen ongevraagde hulp bij nodig. In de praktijk werkt het optreden van de oud-militairen eerder verwarrend of zelfs escalerend.”

Artikel gaat verder onder foto
Zodra de politie moet optreden, vormen de veteranen een linie tussen de politie en demonstranten

Afkeuring
“Het mag duidelijk zijn dat er geen enkele band is tussen deze groep en de krijgsmacht.”, vervolgt Eichelsheim. “Als hoogste militair keur ik dit soort acties zeer af. Militairen zijn bij hun optreden neutraal en mengen zich niet in het publieke debat. Veteranen hebben het recht om in vrijheid te demonstreren, maar maak geen misbruik van de militaire status. Dit gaat ten koste van (oud-) collega’s en de uitstraling van de krijgsmacht.”

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Landelijk Meldpunt Internetoplichting waarschuwt voor malafide webwinkels in aanloop naar feestdagen

Nederland - De politie ontvangt steeds meer aangiftes en meldingen over malafide webwinkels. Aankoopfraude is inmiddels zelfs de...

Moordverdachte Bretley D. aangehouden in Amsterdam

De politie heeft de van moord verdachte 24-jarige Bretley D. opgepakt in Amsterdam. De politie was naar de...

Instappen Amsterdam-Oost en Arnhem in zoektocht naar Bretly Dorder

Rotterdam - Het aantal tips dat bij de politie binnenkomt, blijft oplopen. Elke tip wordt bekeken, onderzocht en...

Twee auto’s beschadigd nadat boom omvalt Dorpsweg Rotterdam

Rotterdam - Op de Dorpsweg in Rotterdam-Charlois is zaterdagochtend rond 11.29 uur een boom omgevallen door de harde...