Celstraffen voor meerdere verdachten van Rotterdamse Coolsingelrellen

Date:

Share post:

- Advertisement -

Rotterdam – De rechtbank Rotterdam heeft vandaag zes mannen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de rellen in Rotterdam op 19 november 2021. Een 34-jarige Rotterdammer is veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan twee voorwaardelijk, voor poging tot zware mishandeling.

De 34-jarige man zwaaide wild om zich heen tijdens de Coolsingelrellen. Agenten moesten waarschuwingsschoten lossen en wisten met moeite de Rotterdammer te overmeesteren. Hij werd door het Openbaar Ministerie poging tot doodslag op een agent ten laste gelegd.

Artikel gaat verder onder video

De verdediging van de verdachte beriep zich nog op noodweer, omdat de politie zou zijn begonnen met slaan. Dit verweer heeft de rechtbank verworpen.

Poging tot doodslag vond de rechter ook niet bewezen. Wel is de rechtbank van oordeel dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot zware mishandeling. Hierdoor valt de straf lager uit dan de geëiste 36 maanden celstraf, maar krijgt hij negen maanden gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk.

Ook celstraffen voor vijf andere verdachten
Vijf andere verdachten hoorden vandaag ook celstraffen uitgesproken worden. Een 21-jarige man krijgt een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk, vanwege het gooien van stenen in de richting van agenten en het vernielen van politievoertuigen. Ook moet hij een schadevergoeding van 3.000 euro betalen aan de politie-eenheid Rotterdam.

Een 29-jarige man wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Hij vernielde twee politieauto’s door met een fiets en een tafelblad te slaan. Ook moet hij een schadevergoeding van 2.200,62 euro betalen aan de Nationale Politie.

Een 21-jarige man krijgt een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan drie voorwaardelijk, opgelegd vanwege het plegen van geweld tegen een ME-bus en de agenten die in de bus zaten, door een stoeptegel tegen die bus te gooien. Ook gooide hij een stoeptegel in de richting van een andere agent. Daarnaast wordt de man ook veroordeeld voor een eerder geweldsincident op 12 juni 2021, waarbij hij een slachtoffer meermalen had geslagen en geschopt. De man moet ook een schadevergoeding van 500 euro betalen aan de Nationale Politie en een vergoeding van 308,73 aan het slachtoffer van 12 juni.

Een 30-jarige man krijgt een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan drie voorwaardelijk, voor het vernielen van politieauto’s. Ook moet hij een schadevergoeding van 5.000 euro betalen aan de politie-eenheid Rotterdam.

Een 18-jarige man wordt veroordeeld tot voorwaardelijke jeugddetentie voor de duur van vier maanden en een taakstraf voor de duur van 150 uur. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van 500 euro betalen aan de politie-eenheid Rotterdam.

Naast de bovengenoemde schadevergoedingen moeten drie verdachten een bedrag van 500 euro storten op het rekeningnummer van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

- Advertisement -

Gerelateerd