Celstraffen geëist tegen vermeende uithalers

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – Acht verdachten hoorden vandaag maandenlange celstraffen tegen zich geëist worden voor het aanwezig zijn op een haventerminal zonder dat zij daar hoorden te zijn. Ze worden ervan verdacht drugs van het terrein af te willen smokkelen als zogeheten ‘uithalers’.

Sinds begin dit jaar is de nieuwe ‘uithalerswet’ in werking getreden, waardoor het onbevoegd aanwezig zijn op haventerreinen strenger bestraft kan worden. Voorheen kreeg iemand voor dit feit een boete, maar met ingang van dit jaar kunnen er celstraffen opgelegd worden.

- Advertisement -

De nieuwe wet is bedoeld om drugssmokkel tegen te gaan. Er werd nog nooit zoveel cocaïne uit de Rotterdamse havens onderschept en dan is het nog maar de vraag hoeveel er onopgemerkt de havens in en uit gaan. De personen die de drugs uit de containers van de haventerreinen halen, worden ‘uithalers’ genoemd. Als ze op het terrein betrapt werden, kregen ze voorheen een boete van 95 euro. Nu riskeren ze maandenlange celstraffen.

Acht verdachten
Vandaag (maandag 14 februari) stonden acht verdachten voor de rechter. Het gaat om zes Rotterdammers, een man uit Spijkenisse en een man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Zij zijn allemaal tussen de 19 en 34 jaar oud.

De verdachten gaven geen of een opmerkelijke verklaring voor hun aanwezigheid, waardoor zou blijken dat ze er ’toevallig’ terecht waren gekomen. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de verdachten niet zo ‘onschuldig’ als ze beweren. Zo werden ze betrapt terwijl ze volledig zwart gekleed en met tassen daar liepen. Sommige hadden ook sleutels voor containers bij zich of telefoontjes met een enkel nummer.

Strafeisen
Tegen alle verdachten zijn celstraffen en gebiedsverboden geeist. De celstraffen lopen uiteen van vier tot elf maanden. Voor alle verdachten zijn gebiedsverboden van drie jaar voor alle Nederlandse havengebieden gevraagd.

De zaak van één verdachte is wel uitgesteld. Dit had te maken met een coronauitbraak op zijn gevangenisafdeling, waardoor hij niet naar de rechtbank kon komen.

Doodlopend pad
Het Openbaar Ministerie eindigde het pleidooi in elke zaak met een citaat: “Uithalen is een pad dat altijd doodloopt. Je toekomst is gezonder en veiliger met een baan in een kansrijke sector mét AanDeBak-garantie. Op de lange termijn wint dit het altijd. Op gebied van zekerheid, waardering, veiligheid én zelfs op gebied van geld.”

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Bewoner vindt vreemde man in bed na het douchen in Rotterdam

Rotterdam - Een bewoner van de Rotterdamse wijk het Lage Land keek gistermiddag vreemd op toen hij onder...

Explosie bij woning Karmozijnbes Rotterdam (video)

Rotterdam - Bij een woning aan de Karmozijnbes in Rotterdam-Ommoord is afgelopen nacht rond 05.30 uur een explosief...

Vier aanhoudingen na steekpartij met zwaargewonde Dorpsweg Rotterdam

Rotterdam - Bij een steekpartij op de Dorpsweg in Rotterdam is rond middernacht een persoon zwaargewond geraakt. De...

Kind zwaargewond na val van balkon van der Helmstraat Rotterdam

Rotterdam - Een kind is vrijdagavond zwaargewond geraakt nadat deze van een balkon op de derde verdieping aan...