Samenvatting coronapersconferentie dinsdag 15 februari: Vrijwel alle maatregelen losgelaten

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Dinsdagavond 15 februari heeft het kabinet een nieuwe persconferentie gegeven over de huidige stand van zaken omtrent het coronabeleid. Het merendeel van de maatregelen wordt komende tijd losgelaten.


Veranderingen puntsgewijs

- Advertisement -
  • Sluitingstijden verruimd en later opgeheven
  • Per direct thuis zoveel mogelijk uit nodigen
  • Probeer nog zoveel mogelijk thuis te werken, voor de helft van de tijd.
  • Thuisisolatie van zeven naar vijf dagen
  • Coronapas verdwijnt
  • 1G-beleid voor nachtclubs en evenementen

Uitgebreide samenvatting
Om zeven uur begon wederom de persconferentie. Ditmaal werd deze alleen gegeven door minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid). Premier Rutte was er deze keer niet bij. Hij moet een debat in de Eerste Kamer bijwonen.

Ernst Kuipers begint met de woorden “Het land gaat weer open. In de afgelopen twee jaar draaide alles om het bescherming van het virus en het ontlasten van het ziekenhuis personeel. Het is een zware tijd geweest voor zieken, nabestaanden, en mensen in de zorg. Maar ook aan eenieder thuis, en ondernemers. Corona maakte ons eenzaam en bracht grote verdeeldheid met zich mee. Gelukkig zitten we nu in een andere fase”

Ernst Kuipers is blij dat zoveel mensen zichzelf blijven testen, als ze op bezoek gaan bijvoorbeeld iemand anders. Ook om deze reden gaat hij met veel vertrouwen de nieuwe tijd tegemoet.

De ziekenhuisbezettingen blijf ondanks de hoge besmettingscijfers stabiel. Uit alles blijkt dat omikronvariant minder ziekmakend is dan de eerdere varianten.

Sluitingstijden verlengd
Vanaf komende vrijdag (18-02) worden de sluitingstijd verruimd voor horeca, cultuur en overige sectoren. Zij mogen dan open blijven tot 01.00 uur. Per 25 februari vervallen de uiterste sluitingstijden volledig, en gelden de normale sluitingstijden.

Thuisisolatie verkort
Iemand die positief getest is met het coronavirus hoeft niet langer zeven dagen in thuisisolatie te blijven, maar mag na vijf dagen weer naar buiten, mits diegene minimaal 24 uur klachtenvrij is.

Coronapas verdwijnt, 1G-beleid voor nachtleven en evenementen
Het coronatoegangsbewijs zal in ons land verdwijnen. Vanaf vrijdag 25 februari hoef je niet langer meer het groene vinkje te laten zien als je bijvoorbeeld ergens wil blijven eten of een cultureel uitje wil organiseren.

De nachtclubs en evenementen (zonder vaste zitplaatsen, binnen en meer dan 500 bezoekers) mogen weer volledig open, maar wel met 1G-beleid. Dit betekent dat een bezoeker zich verplicht moet laten testen, ongeacht of iemand gevaccineerd is of niet.

Mondkapjesplicht en afstandsregel verdwijnen grotendeels

Vanaf 25 februari is dan ook de mondkapjesplicht voorbij en nergens hoeft nog anderhalve meter afstand gehouden te worden. Op plekken waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en geen vaste zitplaats is moet nog wel een mondkapje worden gedragen. Ook in het openbaar vervoer en op de luchthaven blijft de mondkapjesplicht nog wel gelden.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Dronken zwangere vrouw zet Burger King in Den Haag op stelten

DEN HAAG - In het centrum van Den Haag heeft een zwangere vrouw samen met een andere vrouw...

Vrachtwagen en auto botsen op Vondelingenplaat in Rotterdam, chauffeur bekneld

Rotterdam - Om 16:00 uur vanmiddag heeft zich een botsing voorgedaan tussen een vrachtwagen en een auto voor...

Dode na aanrijding met tram in Den Haag

Den Haag - Zondagavond 24 maart is een persoon overleden na een aanrijding met een tram. Dit gebeurde...

Overleden Hagenaar aangetroffen na vermeende schietpartij in Voorburg

Voorburg – Donderdag 21 maart is een 19-jarige Hagenaar overleden aangetroffen in een woning aan de Van Barbansonstraat...