91-jarige man voor de rechter vanwege fraude

Date:

Deel bericht:

Zevenhuizen, regio – Een 91-jarige man uit Zevenhuizen heeft forse geldboetes tegen zich horen eisen vanwege subsidiefraude en milieudelicten. 

De hoogbejaarde man heeft in de periode van februari 2019 tot december 2019 in verschillende plaatsen – waaronder Zevenhuizen, Bergschenhoek, Den Haag, Krimpen aan den IJssel, Hendrik Ido Ambacht en Zwijndrecht – warmtepompen geïnstalleerd zonder de juiste papieren.

- Advertisement -

Na het plaatsen van de pompen liet hij op basis van onjuiste gegevens subsidies aanvragen door klanten, terwijl zij hier geen recht op hadden.

Onderzoek
De RVO startte in samenwerking met de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport een onderzoek naar de man.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat er warmtepompen geïnstalleerd werden die niet voor subsidie in aanmerking kwamen, terwijl op de ingediende subsidieaanvragen en ingediende facturen warmtepompen werden opgevoerd die wel in aanmerking kwamen voor subsidie van de RVO. Hierdoor ontvingen de klanten van de verdachte de maximale subsidie.

Ook werd duidelijk dat de man zich niet heeft gehouden aan wetgeving om de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen tegen te gaan. Deze schrijft voor dat installatie, onderhoud en reparatie van apparaten die broeikasgassen bevatten, enkel en alleen door daarvoor opgeleide en gecertificeerde bedrijven en personen plaats mag vinden.

“Ondermijning van milieuregelgeving en ondermijning van subsidieregelingen, van twee kanten ondermijnt verdachte de door de overheid getroffen klimaatmaatregelen.”, aldus de officier van justitie.

“Gênant”
“Op uw leeftijd wil ik u niet naar de gevangenis sturen, al verdient u dat wel. Hoe gênant is het dat je 91 jaar moet worden en nog steeds niet inziet dat dit geen manier is om aan je geld te komen.”, aldus de officier van justitie.

Het OM eist een geldboete van €50.000 waarvan €25.000 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast eist het OM vergoeding van schade aan twee benadeelde partijen die daarvoor een vordering hadden ingediend bij de rechtbank. Een vordering van €3245 en een vordering van €8203.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Vrachtwagen en auto botsen op Vondelingenplaat in Rotterdam, chauffeur bekneld

Rotterdam - Om 16:00 uur vanmiddag heeft zich een botsing voorgedaan tussen een vrachtwagen en een auto voor...

Moeder overleden na ongeluk, kind in woning overleden na vermoedelijk steekpartij in Boekel

Boekel/Wilbertoord - Bij een mogelijk steekincident in een woning aan de Dotterbloem in Boekel is woensdagmiddag een kind...

Explosie bij eerder beschoten woning Kerkhoflaan Rotterdam

Rotterdam - In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 februari is een explosief afgegaan bij een...

Raketwerpers en veel vuurwapens en drugs aangetroffen na groot onderzoek

Rotterdam - Op maandagochtend 29 januari heeft de politie in Rotterdam een grote hoeveelheid zware vuurwapens gevonden en...