Celstraf voor illegaal opgegraven historische helm

Date:

Deel bericht:

Delft, Buitenland – Een 79-jarige Italiaan moet de gevangenis in, nadat hij vorig jaar een authentieke Korinthische helm afleverde bij een restaurateur. De rechter achtte bewezen dat de helm buit was gemaakt door illegale schatgravers.

Eind september bracht de man de helm bij een restaurateur in Delft. Mede doordat er nog verse aarde kleefde aan het historische voorwerp, kreeg de restaurateur de indruk dat deze recentelijk moet zijn opgegraven.

- Advertisement -

Door de verdenkingen werd de politie ingeschakeld. Toen de man dacht dat hij de helm weer kon ophalen, stonden agenten hem op te wachten en arresteerde de Italiaan op verdenking van handel in illegaal opgegraven archeologische vondsten.

Vermoedelijk Italiaanse herkomst
Het vermoeden is dat de klassieke helm afkomstig is uit het zuidelijk deel van Italië. Zowel de helm, als scherven die de man ook had, zijn vermoedelijk uit een graf gehaald. De voorwerpen waren destijds bedoeld als grafgiften die werden meegegeven aan de doden.

In Italië is het niet toegestaan om zonder vergunning archeologische opgravingen te doen. Het is bovendien verboden om archeologische vondsten te exporteren. Het kon dan ook niet anders dan dat de helm een criminele herkomst had. Vermoedelijk kwam de man om die reden helemaal naar Nederland om deze vondst te laten opknappen.

Beruchte schatgraver
De man heeft een beduchte reputatie als het gaat om handel in illegale bodemvondsten. Er lopen in Italië meerdere zaken tegen de man en hij is al meermaals in het verleden veroordeeld. Ook in België en Duitsland zijn al vaker archeologische voorwerpen van hem in beslag genomen.

Uitspraak
Het Openbaar Ministerie klaagde de Italiaan aan voor witwassen van een archeologisch object en eiste twaalf maanden celstraf, waarvan drie voorwaardelijk. Vanwege de gezondheid van de man legde de rechter hem een lagere straf op, namelijk 167 dagen, waarvan negentig voorwaardelijk.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Delftenaar duwt man op spoor bij station Vlissingen

Vlissingen, Delft - De Politie heeft een 21-jarige man uit Delft aangehouden. De man wordt ervan verdacht iemand...

Man zwaargewond na steekpartij in Delft op eerste kerstdag

Delft - Op maandagavond 25 december, eerste kerstdag, is in Delft een man zwaargewond geraakt bij een steekincident....

Verdachte van steekpartij vlucht in bestelbus en veroorzaakt meerdere aanrijdingen

Delft / Rijswijk - Rond 18.30 uur vond woensdag 19 juli bij een ziekenhuis aan de Reinier de...

Ouders bevallen van dochtertje Bente op afrit A13 bij Delft

Wanneer je later gevraagd wordt waar je kind is geboren, dan hebben de ouders van  een kersverse dochter...