Celstraf voor illegaal opgegraven historische helm

Date:

Share post:

- Advertisement -

Delft, Buitenland – Een 79-jarige Italiaan moet de gevangenis in, nadat hij vorig jaar een authentieke Korinthische helm afleverde bij een restaurateur. De rechter achtte bewezen dat de helm buit was gemaakt door illegale schatgravers.

Eind september bracht de man de helm bij een restaurateur in Delft. Mede doordat er nog verse aarde kleefde aan het historische voorwerp, kreeg de restaurateur de indruk dat deze recentelijk moet zijn opgegraven.

Door de verdenkingen werd de politie ingeschakeld. Toen de man dacht dat hij de helm weer kon ophalen, stonden agenten hem op te wachten en arresteerde de Italiaan op verdenking van handel in illegaal opgegraven archeologische vondsten.

Vermoedelijk Italiaanse herkomst
Het vermoeden is dat de klassieke helm afkomstig is uit het zuidelijk deel van Italië. Zowel de helm, als scherven die de man ook had, zijn vermoedelijk uit een graf gehaald. De voorwerpen waren destijds bedoeld als grafgiften die werden meegegeven aan de doden.

In Italië is het niet toegestaan om zonder vergunning archeologische opgravingen te doen. Het is bovendien verboden om archeologische vondsten te exporteren. Het kon dan ook niet anders dan dat de helm een criminele herkomst had. Vermoedelijk kwam de man om die reden helemaal naar Nederland om deze vondst te laten opknappen.

Beruchte schatgraver
De man heeft een beduchte reputatie als het gaat om handel in illegale bodemvondsten. Er lopen in Italië meerdere zaken tegen de man en hij is al meermaals in het verleden veroordeeld. Ook in België en Duitsland zijn al vaker archeologische voorwerpen van hem in beslag genomen.

Uitspraak
Het Openbaar Ministerie klaagde de Italiaan aan voor witwassen van een archeologisch object en eiste twaalf maanden celstraf, waarvan drie voorwaardelijk. Vanwege de gezondheid van de man legde de rechter hem een lagere straf op, namelijk 167 dagen, waarvan negentig voorwaardelijk.

- Advertisement -

Gerelateerd