Duizenden betogers op het Malieveld voor beter Jeugdzorgstelsel

Date:

Deel bericht:

Den Haag, landelijk – Dinsdag 15 maart hebben vele duizenden medewerkers in de jeugdzorg het werk neergelegd. Enkele duizenden personen stonden op het Haagse Malieveld om actie te voeren.

Het protest op het Malieveld valt samen met de 24-uursstaking van jeugdzorgmedewerkers in heel Nederland. De spoedeisende hulpverlening gaat uiteraard door. Volgens het FNV is dit de ‘grootste actie in de geschiedenis van de Nederlandse jeugdzorg’.

- Advertisement -

Er wordt gestaakt vanwege de aangekondigde bezuinigingen bovenop de jarenlange bezuinigingen die al zijn doorgevoerd, de hoge werkdruk en lange wachtlijsten voor kinderen en jongeren die nu hulp nodig hebben.

Ellende
FNV-bestuurder Jeugdzorg Maaike van der Aar (FNV): ‘Waar jeugdzorgwerkers al jaren voor waarschuwen, is nu aan het gebeuren: het stelselmatig bezuinigen op jeugdzorg en het vasthouden aan een onwerkbaar stelsel heeft de zorg voor kwetsbare kinderen en jongeren zo uitgehold dat mensen er niet langer verantwoordelijk voor willen en kunnen zijn. En dat er nu wederom zonder plan en zonder zicht op drastische hervormingen bezuinigd moet worden, dat is volstrekt onacceptabel. Dit kabinet heeft geen idee wat het voor een ellende het aanricht.’

Eisen
Vakbond FNV eist niet alleen dat de voorgestelde bezuinigingen op de jeugdzorg van tafel gaan, maar ook dat er meer geld naar de sector gaat. Geld dat gemeenten ontvangen, moet daadwerkelijk naar de jeugdzorg gaan en medewerkers moeten betere werkomstandigheden en loonsverhoging krijgen.

Manifest
Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) was bij het protest aanwezig en nam zowel het manifest als een bundel met verhalen uit de praktijk in ontvangst. Daarbij heeft hij verbetering beloofd: “Ik wil verbeteren met suggesties vanuit het veld. Want uiteindelijk delen we hetzelfde doel: een betere jeugdzorg voor kinderen en jongeren.”

De Staatssecretaris ontving het manifest uit handen van FNV-voorzitter Elzinga
- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Vlaardingers (14 en 15) aangehouden die explosief wilden plaatsen bij woning in Den Haag

Den Haag, Vlaardingen - Dinsdagavond 27 februari zijn twee minderjarige jongens uit Vlaardingen aangehouden, die ervan worden verdacht...

Meerdere gewonden bij woningbrand in centrum Den Haag

Den Haag - Vrijdagmiddag 23 februari zijn meerdere personen gewond geraakt, van wie één ernstig, bij een woningbrand...

Rellen na confrontatie tussen Eritreeërs, politiewagens in brand gestoken ME zet traangas in Den Haag

Den Haag - Twee groepen Eritreeërs zorgen voor grote problemen in Den Haag. De politie wordt door hen...

Man uit Den Haag ontsnapt aan gijzeling in Rotterdam

Rotterdam - In de nacht van dinsdag op woensdag 14 februari heeft de politie vier mannen aangehouden op...