Duizenden betogers op het Malieveld voor beter Jeugdzorgstelsel

Date:

Deel bericht:

Den Haag, landelijk – Dinsdag 15 maart hebben vele duizenden medewerkers in de jeugdzorg het werk neergelegd. Enkele duizenden personen stonden op het Haagse Malieveld om actie te voeren.

Het protest op het Malieveld valt samen met de 24-uursstaking van jeugdzorgmedewerkers in heel Nederland. De spoedeisende hulpverlening gaat uiteraard door. Volgens het FNV is dit de ‘grootste actie in de geschiedenis van de Nederlandse jeugdzorg’.

- Advertisement -

Er wordt gestaakt vanwege de aangekondigde bezuinigingen bovenop de jarenlange bezuinigingen die al zijn doorgevoerd, de hoge werkdruk en lange wachtlijsten voor kinderen en jongeren die nu hulp nodig hebben.

Ellende
FNV-bestuurder Jeugdzorg Maaike van der Aar (FNV): ‘Waar jeugdzorgwerkers al jaren voor waarschuwen, is nu aan het gebeuren: het stelselmatig bezuinigen op jeugdzorg en het vasthouden aan een onwerkbaar stelsel heeft de zorg voor kwetsbare kinderen en jongeren zo uitgehold dat mensen er niet langer verantwoordelijk voor willen en kunnen zijn. En dat er nu wederom zonder plan en zonder zicht op drastische hervormingen bezuinigd moet worden, dat is volstrekt onacceptabel. Dit kabinet heeft geen idee wat het voor een ellende het aanricht.’

Eisen
Vakbond FNV eist niet alleen dat de voorgestelde bezuinigingen op de jeugdzorg van tafel gaan, maar ook dat er meer geld naar de sector gaat. Geld dat gemeenten ontvangen, moet daadwerkelijk naar de jeugdzorg gaan en medewerkers moeten betere werkomstandigheden en loonsverhoging krijgen.

Manifest
Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) was bij het protest aanwezig en nam zowel het manifest als een bundel met verhalen uit de praktijk in ontvangst. Daarbij heeft hij verbetering beloofd: “Ik wil verbeteren met suggesties vanuit het veld. Want uiteindelijk delen we hetzelfde doel: een betere jeugdzorg voor kinderen en jongeren.”

De Staatssecretaris ontving het manifest uit handen van FNV-voorzitter Elzinga
- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Actievoerders blokkeren ingang Tweede Kamer en verstoren debat

Den Haag - De Politie heeft meerdere demonstranten in en voor de Tweede Kamer in Den Haag verwijderd....

Politie houdt 18e verdachte aan voor reeks explosies in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Den Haag

Rotterdam - Woensdagochtend werd een 19-jarige man uit Wassenaar van zijn bed gelicht omdat hij wordt verdacht van...

Twee Rotterdammers (17 en 28) aangehouden voor explosiedreiging bij woning in Den Haag

Den Haag, Rotterdam - Dinsdagochtend 16 april zijn twee Rotterdammers van 28 en 17 jaar oud aangehouden in...

Auto met diplomatieke kentekenplaten belandt in sloot in Den Haag

Den Haag - Donderdagavond 4 april is een auto met diplomatieke kentekenplaten te water geraakt in een sloot...