Willem Engel twee weken langer vast op verdenking van opruiing

Date:

Deel bericht:

De 45-jarige Rotterdammer Willem Engel blijft nog twee weken langer vastzitten, het openbaar ministerie gaf afgelopen woensdag de opdracht aan de politie om Engel aan te houden nadat 22.000 mensen in januari aangifte tegen hem ondertekenden voor onder andere opruiing.

Op basis van de aangifte gaf het voldoende aanleiding voor het OM om onderzoek te doen. Uit dit onderzoek zijn zeven posts met opruiende berichten naar voren gekomen op sociale media. Die posts heeft hij tussen juni 2020 en december 2021 geplaatst. Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd, of daartoe zijn aangezet. Het OM wilde daar niet inhoudelijk op reageren.

- Advertisement -

Het OM heeft besloten om de viruswaarheid-voorman langer vast te houden, de kans op herhaling voor het opnieuw plaatsen van opruiende berichten is groot. Wanneer hij zou vrijkomen kan de gezondheid en veiligheid van andere personen in gevaar komen.

Vrijheid van meningsuiting is een van de fundamentele rechten in de Nederlandse wet. Je mag dus zeggen en vinden wat je wil. Maar aan die vrijheid van meningsuiting zijn grenzen gesteld. Een van die grenzen is dat uitingen anderen nooit mogen aanzetten tot het plegen van strafbare feiten. Als dat wel gebeurt, heeft het OM de taak, als handhaver van de wet, om op te treden.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

OM: geen vervolging agenten die schoten tijdens Zomercarnaval Rotterdam

Het Openbaar Ministerie gaat drie agenten die schoten losten tijdens het Zomercarnaval op 29 juli 2023 niet vervolgen....

Politie zoekt explosievenlegger met brandwonden aan handen 1e Carnissestraat Rotterdam

Rotterdam - In de nacht van donderdag op vrijdag rond 2:50 uur is er een explosief ontploft bij...

Brandstichting op balkon in Rotterdam-Charlois, politie zoekt getuigen

Rotterdam – Dinsdag 21 mei is in de vroege ochtend brandgesticht op het balkon van een woning aan...

Man op klaarlichte dag beschoten in Rotterdam, politie zoekt twee verdachten

Rotterdam - Donderdag 23 mei is op klaarlichte dag een man beschoten op de Voltairestraat in Rotterdam. De...